Reseptit

Kalakeitto

Kalakeitto on perinteinen keittolounas. Tällä kalakeittoreseptillä valmistat maukkaan keiton, joka saa pehmeää täyteläisyyttä sulatejuustosta ja täysmaidosta.

Teksti:
Katri Schröder

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kalakeitto

  • 1 kg kiinteitä perunoita
  • 1 fenkoli
  • 1 sipuli
  • runsaasti tuoretta tilliä
  • 500 g tuoretta kalaa (esim. siika, nieriä, kuha)
  • suolaa
  • 2 l täysmaitoa
  • 10 valkopippuria
  • 1 laakerinlehti
  • pari oksaa tuoretta timjamia
  • 50 g voita
  • 250 g sulatejuustoa, esim. Koskenlaskija

Valmistusohje

Perinteinen kalakeitto syntyy näin:

1. Kuori perunat ja leikkaa ne peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Hienonna fenkoli, sipuli ja tilli. Säästä tillin varret liemeen.

2. Leikkaa tai nypi kalat ruodottomiksi ja leikkaa suurehkoiksi paloiksi. Mausta kalapalat suolalla ja hienonnetulla tillillä ja anna maustua sen aikaa, kun valmistat keiton.

3. Kuumenna maito lähelle kiehumispistettä erillisessä teflonpintaisessa kattilassa. Mausta kalakeitto valkopippurilla, laakerinlehdellä, tillinvarsilla ja timjamilla.

4. Sulata voi paksupohjaisessa teräskattilassa ja lisää joukkoon hienonnetut sipulit ja fenkolit. Anna kuullottua hetki. Lisää perunat ja anna kuumeta, lisää ripaus suolaa. Kaada päälle kuuma maito mausteineen. Kiehauta keitto ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes perunat ovat napakoita, mutta lähes kypsiä.

5. Lisää sulatejuusto pieninä palasina ja anna sulaa joukkoon. Lisää maustetut kalapalat ja kuumenna kalakeitto lähes kiehuvaksi. Nosta kattila levyltä ja anna keiton kypsyä ja maustua hetki kannen alla.

6. Tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan. Tarjoa kalakeitto tuoreen ruisleivän kanssa.

Resepti: Heikki Ahopelto

Meiltä löytyvät reseptit myös näihin herkullisiin keittoihin: Tomaattinen nakkikeitto, Kasvisminestrone ja Ruokaisa kanakeitto

Katso myös Kotiliesi.fi: Purjehtijan lohikeitto

X