Reseptit

Kananmunat Benedictin tapaan

Kananmunat à la Benedict luotiin alun perin Delmico’s- -ravintolassa Manhattanilla. Nimensä annos sai Benedict-nimiseltä kanta-asiakkaalta, joka ei löytänyt listalta mitään mielenkiintoista.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

hollanninkastike:

  • 4 keltuaista
  • 1 rkl vettä
  • 200 g voita
  • puolen sitruunan mehu
  • suolaa
  • valkopippuria

Uppomunat:

  • 4 hyvin tuoretta kananmunaa
  • 1 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 3 tl väkiviinaetikkaa

Lisäksi:

  • 4 pala vuokaleipää (viipaletta)
  • 4 pala savukinkkua (viipaletta)

Valmistusohje

1. Valmista ensin kastike. Sulata voi. Anna valkoisen sakan valua pohjalle ja kaada voisula toiseen astiaan. Vatkaa keltuaiset ja vesi sekaisin pyöreäpohjaisessa metallikulhossa. Aseta kulho kuplivan kuumaa vettä sisältävän kattilan päälle. Älä päästä vettä kiehumaan, etteivät kananmunat kypsy liian nopeasti. Vatkaa seosta, kunnes keltuaiset saostuvat. Lisää voisulaa pieni annos kerrallaan keltuaisseokseen. Mausta kastike suolalla, sitruunalla ja pippurilla. Pidä kastike lämpimänä vesihauteessa.

2. Kiehauta vesi, lisää etikka ja suola. Riko kananmunat yksi kerrallaan kahvikuppiin. Tee kauhalla veteen pyörre, valuta muna varoen keskelle pyörrettä ja hauduta munaa noin 3 minuuttia. Kypsennä kerralla kaksi munaa. Nosta munat reikäkauhalla kattilasta.

3. Paahda leipäviipaleet, leikkaa ne kahtia, sipaise voilla ja peitä toinen leipäviipale kinkulla. Nosta päälle toinen viipale ja uppomuna. Ripottele munan päälle vähän suolaa ja lusikoi kastiketta päälle. Pyöräytä pinnalle mustapippuria.

X