Reseptit

Karpalo-pataleipä

Karpalo-pataleipä on helppo ja trendikäs herkku. Taikinan kohottaminen vie 12 tuntia, mutta valmis leipä on odotuksen arvoinen.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 3½ dl hiivaleipäjauhoja
  • 3½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 4 dl vettä
  • 1 dl kuivattuja karpaloita

Valmistusohje

Tarvitset leivän paistamiseen noin 3 litran vetoisen kannellisen emaloidun tai pinnoittamattoman rautapadan.

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa lainkaan. Peitä kulho muovikelmulla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 12 tuntia.

2. Kumoa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle. Taikina on käydessään löystynyt entisestään. Lisää karpalot taikinan päälle ja muotoile taikina pyöreäksi nostelemalla sen reunoja jauhotetuin käsin leivän päälle. Anna leivän levätä peitettynä puolisen tuntia.

3. Pane pata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kumoa leipä paperin päältä kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia. Poista kansi ja paista leipää vielä noin 15 minuuttia. Nosta leipä heti paistamisen jälkeen jäähtymään ritilän päälle.

X