Reseptit

Kevyt raparperijuustokakku

Kevyt raparperijuustokakku on raikas tarjottava kahvipöytään.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

16

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

pohja:

  • 2 munaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl sulatettua voita tai margariinia
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

täyte:

  • 5 liivatelehteä
  • kylmää vettä
  • 400 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 1/2 dl vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta
  • 1 sitruunan mehu

päälle:

  • 3 liivatelehteä
  • kylmää vettä
  • 500 g raparperia
  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria

Valmistusohje

 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu rasva sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi.

Peitä irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Levitä taikina vuokaan ja paista sitä 175 asteen uuninlämmössä noin 15 minuuttia tai kunnes pohja on keskeltäkin kypsä.

Pane täytteeseen tulevat liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi turpoamaan.

Mausta tuorejuusto sokerilla ja vaniljasokerilla. Vatkaa vanilliinikastike kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto tuorejuuston joukkoon.

Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna sitruunamehu ja liuota liivatelehdet mehuun. Lisää liivateliuos ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen muiden täyteaineiden joukkoon. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa sen aikaa, kun teet päällysteen.

Pane päällysteeseen tulevat liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi turpoamaan.

Huuhdo ja paloittele raparperit. Pane raparperinpalat, vesi sekä sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Purista liivatelehdistä enin vesi pois. Lisää liivatelehdet kuuman raparperisoseen joukkoon ja sekoita hyvin, että ne liukenevat soseen joukkoon.

Kaada raparperisose täytteen päälle vuokaan ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Irrota vuoan reunat ja nosta kakku tarjolle.

X