Reseptit

Kurpitsa-leipävanukas

Leipävanukas on helppo mutta herkullinen jälkiruoka. Hieman lämmin vanukas ja vaniljajäätelö vievät kielen mennessään!

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Ari Heinonen

Kuivahtaneesta leivästä valmistettu leipävanukas on jälkiruokaklassikko, joka tässä ohjeessa saa syksyisen vivahteen kurpitsasoseesta.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1/2 eilinen ranskanleipä (tai vastaava)
  • 2 1/2 dl maitoa
  • 1 d kuohukermaa
  • 3 kananmunaa
  • 1 1/2 dl kurpitsasosetta
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl kardemumaa

Muruseos

  • 50 g pehmeää voita
  • 1/2 dl tummaa sokeria
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl pekaanipähkinöitä rouhittuina
  • 1/2 tl kanelia

Kurpitsasose

  • 1 kg kuorittua kurpitsaa kuutiona
  • 1 dl vettä

Valmistusohje

Tee ensi kurpitsasose:

1. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta.

2. Hauduta miedolla lämmöllä 20– 30 minuuttia tai kunnes kurpitsapalat ovat pehmeitä. Sekoita välillä.

3. Soseuta sauvasekoittimella.

4. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Sosetta kannattaa tehdä kerralla enemmänkin ja pakastaa.

Kurpitsa-leipävanukas:

1. Kuutioi leipä ja laita kuutiot uunivuokaan.

2. Sekoita maito, kerma, kananmunat, kurpitsasose, sokerit ja mausteet keskenään ja kaada seos leipäkuutioiden päälle vuokaan.

3. Nypi muruseoksen ainekset sekaisin kulhossa ja ripottele murut vanukkaan pinnalle.

4. Paista 180-asteessa noin 45 minuuttia. Nauti hieman lämpimänä vaikkapa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

Kuivahtaneen pullan uusi elämä:

omenaritarit

Maukkaat omenaritarit

mustikka-pullavanukas

Mustikka-pullavanukas

pullavanukas ja kermavaahtoa

Pullavanukas ja kermavaahtoa

Kotiliesi.fi: Sitruunainen pullavanukas

X