Reseptit

Kurpitsapiiras

Kurpitsapiirakka on täydellinen herkku syksyiseen kahvipöytään ja mainio tarjottava Halloween-juhlissa.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Jorma Maristo

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

16

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 125 g voita
  • 1 keltuainen

täyte:

  • ½ kg kurpitsakuutioita
  • tilkka vettä
  • 1 dl fariini- tai ruokosokeria
  • 2 munaa +
  • 1 valkuainen
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 1/4 tl neilikkaa

koristeeksi:

  • pekaanipähkinän puolikkaita

lisäksi:.

  • löysää kermavaahtoa tai vaahdotettua vanilliinikastiketta
  • kanelia

Valmistusohje

Nypi jauhot, sokeri ja vesi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voideltuun piirasvuokaan niin, että se peittää vuoan pohjan ja reunat. Pane jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Pane kurpitsakuutiot, fariini- tai ruokosokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes kurpitsakuutiot ovat pehmeitä. Soseuta aineet sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Anna soseen jäähtyä.

Sekoita munat, valkuainen, kerma ja mausteet jäähtyneen soseen joukkoon. Levitä täyte pohjan päälle vuokaan.

Paista piirasta 175 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes täyte on keskeltäkin kiinteä. Peitä piiras paistamisen loppuvaiheessa foliolla tai leivinpaperilla, jos pinta uhkaa tummua liikaa.

Koristele piiras pekaanipähkinän puolikkailla ja tarjoa kermavaahdon tai vaahdotetun vanilliinikastikkeen kanssa.

X