Reseptit

Limettitahnalla täytetyt tartaletit

Nämä marjatartaletit saavat makua limettitahnasta, joka on hieman kirpeä. Tarjoile leivoksia rauhallisen teehetken ohessa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina

  • 6 rkl suolatonta, huoneenlämpöistä voita
  • 1 dl tomusokeria
  • 2 isoa munankeltuaista
  • 3.5 dl vehnäjauhoja
  • 0.3 tl suolaa
  • 2 tl kuohukermaa

limettitahna

  • 8 isoa munankeltuaista
  • 0.8 dl vastapuristettua limettimehua
  • 0.8 dl vastapuristettua sitruunamehua
  • 2 limetin raastettu kuori
  • 2.3 dl sokeria
  • 0.1 tl suolaa
  • 140 g kylmää suolatonta voita pieninä nokareina

Marenki

  • 1 dl munanvalkuaisia
  • 1.8 dl sokeria
  • ripaus suolaa

Valmistusohje

Tartalettien ohje on Martha Stewartin Suuri leivonnan käsikirja– teoksesta. Limettitahna antaa suloisille leivoksille kirpeän vivahteen. 

1. Mittaa monitoimikoneen kulhoon voi ja tomusokeri. Käytä litteää sekoitinta

ja sekoita hiljaisella teholla tasaiseksi (noin 2 minuuttia). Lisää
keltuaiset ja sekoita tasaiseksi (noin 1 minuutti), kaavi tarvittaessa kulhon
reunat. Lisää 1 3/4 dl jauhoja ja vatkaa hiljaisella teholla noin 30 sekuntia.
Lisää loput jauhot yhdessä suolan ja kerman kanssa. Vatkaa,
kunnes jauhot ovat täysin sekoittuneet (noin 1 minuutti). Kumoa taikina
tuorekelmun päälle ja painele litteäksi kiekoksi. Kääräise kelmuun ja
siirrä jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai vuorokaudeksi.

2. Vatkaa paksupohjaisessa kattilassa keltuaiset, mehut, sokeri ja puolet
limettiraasteesta. Kiehauta ja keitä kohtalaisella lämmöllä koko ajan
sekoittaen, kunnes seos on niin sakeaa, että siitä jää kerros lusikan pintaan.
Nosta kattila liedeltä, lisää suola ja voi nokare kerrallaan, sekoita
tasaiseksi. Valuta kiisseli kulhoon tiheän siivilän läpi. Sekoita joukkoon
loput kuoriraasteesta. Peitä kelmulla ja laita täyte jääkaappiin.

3. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Käytä
tartalettimuottia mallina ja leikkaa levystä sentin verran muotin
reunojen yli ulottuvia paloja. Painele taikinapalat muotteihin ja pistele
haarukalla. Siirrä tartaletit jääkaappiin puoleksi tunniksi. Paista
175-asteisessa uunissa 10–14 minuuttia vuokien koosta riippuen. Kumoa
pohjat vuoista jäähtyneinä. Pursota tai lusikoi täyte tartaletteihin.

4. Sekoita lämmönkestävässä monitoimikoneen kulhossa valkuaiset,
sokeri ja suola. Nosta kulho poreilevan vesikattilan päälle (älä anna kulhon
pohjan koskea veteen). Vatkaa, kunnes sokeri on täysin liuennut ja
lämpömittari näyttää 60 astetta. Kiinnitä monitoimikoneen vispilä ja
aseta kulho paikoilleen. Vatkaa keskiteholla kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi
(noin 7 minuuttia). Lusikoi marenki pursotinpussiin, jossa on 13
mm:n suora tylla. Pursota marenki tartalettien reunoille. Paahda marenkiin
hieman väriä kaasupolttimella tai käytä tartaletit pikaisesti
grillivastusten alla.

Katso myös:

Marjatartaletit

Mansikkakiivi-tartaletti

Limettirahkamousse

Kotiliesi: Luumutartaletit

X