Reseptit

Metsänkylän lasagne

Metsänkylän lasagnen salaisuutena on mustaleimalla maustettu valkokastike. Valmiin lasagnen kylkeen sopii täydellisesti punaviini.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Metsänkylän lasagne

  • 300 g lasagnelevyjä

lihakastike:

  • 2 dl mukulaselleriä
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 2 dl kesäkurpitsaa
  • voita, margariinia tai öljyä
  • 600 g jauhelihaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • mustapippuria
  • 2 tlk tomaattimurskaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 4 dl vettä
  • 3 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 dl tuoretta tai 1 tl kuivattua persiljaa
  • 1 dl tuoretta tai 1 tl kuivattua oreganoa

valkokastike:

  • 1 dl voita tai margariinia
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1.2 l maitoa (mieluiten punaista)
  • 150 g juustoa (mustaleima Emmental)
  • ripaus muskottipähkinää

pinnalle:

  • 50-100 g juustoraastetta

Valmistusohje

Metsänkylän lasagne tehdään näin:

1. Kuori ja raasta juurekset, pilko sipuli. Ruskista niitä rasvassa kohtalaisella lämmöllä noin 10 minuuttia ja siirrä pataan.

2. Ruskista myös jauheliha kuumalla pannulla, mausta suolalla sekä valkopippurilla ja siirrä juuresten joukkoon pataan.

3. Lisää pataan tomaattimurska, tomaattipyree, vesi, valkosipuli, murennettu lihaliemikuutio sekä tuore persilja, oregano ja basilika hienonnettuna tai kuivatut yrtit. Mausta mustapippurirouheella ja anna kiehua hiljalleen ilman kantta ja välillä sekoittaen noin 45 minuuttia.

4. Valmista jauhelihakastikkeen kiehuessa valkokastike: Lisää kiehuvaan rasvaan vehnäjauhot nopeasti sekoittaen. Lisää sitten maito hitaasti koko ajan sekoittaen. Sekoita kastiketta kunnes se kiehuu ja sakenee. Lisää lopuksi juustoraaste ja mausta kastike muskottipähkinällä.

5. Voitele lasagnevuoka ja lisää aluksi ohut kerros jauhelihakastiketta pohjalle. Lado päälle lasagnelevyjä ja sitten jauhelihakastiketta ja valkokastiketta. Toista kerroksia niin, että päällimmäiseksi tulee lasagnelevyjä ja valkokastiketta. Ripottele lopuksi pinnalle juustoraastetta.

6. Paista 250 asteen uuninlämmössä 20–30 minuuttia ja anna vetäytyä sen jälkeen 5 minuuttia.

7. Tarjoile Metsänkylän lasagne vihreän salaatin, vaalean leivän ja täyteläisen punaviinin kanssa.

Resepti: Petri Kuurma

Lue myös mehevän lasagnen salaisuudet! Parhaat lasagneohjeet perinteisen, kasvis- ja vegaanilasagnen tekoon

Katso myös Kotiliesi.fi: Tortillalasagne

X