Reseptit

Nyhtölammas - pulled lamb ja itsetehdyt pitaleivät

Pääsiäislampaasta voi nauttia monin tavoin. Nyhtölampaan valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta marinadit ehtivät imeytyä ja lammas mureutua uunissa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Nyhtölampaasta ja pitaleivistä syntyy rentoa sormiruokaa pääsiäiseksi.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Nyhtölammas

  • 1 1/2 kg lampaan potkia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 sitruunan mehu ja kuori
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 2 dl valkoviiniä
  • 3 dl lihalientä
  • 1 laakerinlehti
  • 5 viipaloitua valkosipulinkynttä

Lisäksi:

  • 8 pientä luumutomaattia
  • 2 suippopaprikaa
  • 3 chiliä
  • 12 oliivia
  • mustapippuria

Pita-leivät

  • 2 1/2 dl vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl sokeria
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl oliivi öljyä
  • 5 dl durumjauhoja (noin)

Yrtti-jogurttikastike

  • 1 1/2 dl kreikkalaista jogurttia
  • 1/2 dl majoneesia
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl silputtua lehtipersiljaa
  • 2 rkl silputtua minttua
  • 2 rkl silputtua tilliä
  • 1 tl hunaja
  • 1 tl suolaa

Valmistusohje

Nyhtölammas valmistuu helposti näin:

1. Kuumenna öljy paistinpannulla. Ruskista potkat kauniin ruskeiksi ja siirrä pataan tai isoon uunivuokaan. Mausta potkat suolalla ja juustokuminalla.

2. Leikkaa sitruunasta ohuita kuorisuikaleita ja lisää pataan. Puserra päälle sitruunamehu, lisää fariinisokeri, lihaliemi, viini, valkosipuliviipaleet ja laakerinlehti. Peitä vuoka kannella tai kaksinkertaisella foliolla.

3. Pane pata ensin 200-asteiseen uuniin tunniksi, laske sitten lämpö 150 asteeseen. Hauduta potkia noin 6 tuntia tai kunnes liha on pehmeää ja irtoaa luista.

4. Nosta uunin lämpö uudelleen 200 asteeseen. Pane puolitetut tomaatit ja chilit, paloitellut paprikat ja oliivit uunivuokaan ja kaada vuokaan noin 1 dl lihan haudutuslientä. Kypsennä noin 30 minuuttia. Irrota liha luista.

5. Tee jogurttikastike: Sekoita kastikeainekset ja yrtit keskenään. Anna makujen tekeytyä ennen tarjoamista.

6. Leivo pitaleivät: Sekoita suola ja sokeri haaleaan veteen. Murenna sekaan hiiva. Lisää öljy ja alusta jauhot taikinaan. Anna kohota peitettynä peitettynä noin 30 minuuttia. Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Pyöritä tangoksi ja leikkaa paloiksi. Kauli palat jauhoja apuna käyttäen litteiksi leiviksi, anna kohota 10 minuuttia. Paista pitaleivät 225-asteisessa uunissa pulleiksi taskuiksi.

7. Tarjoa nyhtölammas ja kasvikset itsetehtyjen pitaleipien, jogurttikastikkeen ja tomaatti-retiisisalaatin kanssa.

Vinkki: Nyhtölampaasta ja pitaleivistä syntyy rentoa sormiruokaa. Nyhtölampaan valmistelu kannattaa aloittaa ajoissa, jotta marinadit ehtivät imeytyä ja lammas mureutua uunissa. Liha irtoaa pehmeäksi muhineista lampaanpotkista helposti haarukalla. Varaa kuudelle hengelle noin 1,5 kiloa potkia. Anna ruokailijoiden täyttää itse pitaleipänsä lampaanlihalla, kasviksilla ja yrttijogurtilla.

Lue myös: Näin syntyy nyhtöpossulla täytetty burgeri, eli Pulled pork BBQ Burger

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin teet pitaleivät sienitäytteellä

X