Reseptit

Pashakakku

Mämmin rinnalla pasha on pääsiäisperinne, joka kotiutuu juhlapyhinä usean suomalaisen ruokapöytään. Tiesitkö, että herkku sopii mainiosti myös kakun leipomiseen? Alhaalta löytyvällä reseptillä voit kokeille vaikka itse!

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

pohja

  • 2 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 50 g sulatettua voita tai margariinia
  • ½ dl maitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

kostutus:

  • 1 dl vaaleaa mehua

täyte:

  • 5 liivatelehteä
  • kylmää vettä,
  • 2 ½ dl vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta
  • 250 g maitorahkaa
  • 1 rasia (230 g) appelsiinimarmeladia
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1 dl rusinoita
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 sitruunan mehu

pinnalle:

  • 5 liivatelehteä
  • kylmää vettä,
  • 2 tlk (á 420/240 g) säilykeaprikooseja
  • 2 ½ dl aprikoosien säilöntälientä

Valmistusohje

Täytekakun ystävä voi pääsiäiseksi valmistaa pashan aineista herkullisen kakun, jonka päällä on aprikoosinpuolikkaita.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu rasva ja maito. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään ja lisää jauhoseos siivilän läpi vaahdon joukkoon. Sekoita kaikki aineet varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina voideltuun,korppujauhotettuun irtoreunavuokaan, jonka pohja on peitetty leivinpaperilla. Paista kakkupohjaa 175 asteen uuninlämmössä noin 20 minuuttia.

Anna kakkupohjan jäähtyä, irrota vuoan reunat ja pese ne. Kiinnitä reunat takaisin paikalleen.

Pane täytteeseen tulevat liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan noin viideksi minuutiksi.

Vatkaa vanilliinikastike vaahdoksi. Sekoita maitorahkan joukkoon appelsiinimarmeladi, mantelirouhe, rusinat, vaniljasokeri ja vaahdotettu vanilliinikastike.

Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna sitruunamehu ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää liivateliuos ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen muiden täyteaineiden joukkoon.

Nosta kakkulevy puhtaaseen vuokaan. Kostuta pohjalevy ja kaada täyte sen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa jonkin aikaa.

Pane päälle tulevat liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan noin viideksi minuutiksi.

Valuta säilykeaprikoosit ja ota liemi talteen. Mittaa liemi kiillettä varten. Levitä aprikoosinpuolikkaat täytteen päälle vuokaan.

Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna tilkka aprikoosien säilöntälientä ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää liivateliuos lopun säilöntäliemen joukkoon. Kaada liemi aprikoosien päälle vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Irrota vuoan reunat ja nosta kakku tarjolle.

X