Reseptit

Passiohedelmä-sitruunamarenkitorttu

Happaman makea klassikko, sitruunapiirakka, saa uudenlaista makuvivahdetta passiohedelmästä. Raikkaan tortun pinta aateloidaan italialaisella marengilla.

Teksti:
KAtri Schröder
Kuvat:
Pekka Holmström

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 125 g voita
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 1 keltuainen
  • 1 rkl vettä

Täyte

  • 2 sitruunan raastettu kuori
  • 2 dl sitruunamehua
  • 3 keltuaista
  • 2 passiohedelmää
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl vettä
  • 2 rkl perunajauhoja

Italialainen marenki

  • 4 valkuaista
  • 1 dl vettä
  • 2 1/2 dl sokeria

Valmistusohje

1. Nypi kylmän voin joukkoon jauhot ja sokeri. Lisää keltuainen ja vesi. Vaivaa taikinaksi. Kauli taikina pyöreäksi levyksi. Nosta halkai­ sijaltaan 22–24 sentin piirakkavuokaan.

2. Kauli taikina vuoan pohjalle ja reunoille te­ lallisen kaulimen avulla. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Anna olla kylmässä 15 minuuttia.

3. Peitä pohja leivinpaperilla. Nosta päälle pai­noksi paistokuulia tai esim. kuivattuja hernei­tä. Kypsennä pohjaa 200 asteessa 10 minuut­tia. Poista painot ja paperi, jatka paistamista vielä 8–10 minuuttia. Nosta jäähtymään.

4. Tee täyte: Pese sitruunat ja raasta kuori kat­tilaan. Mittaa mehu kattilaan. Erottele kel­tuaiset valkuaisista ja laita kattilaan. Yksi tapa on rikkoa munat varovasti laakeaan kulhoon ja imaista keltuaiset tyhjän pullon avulla.

5. Halkaise passiohedelmät, lusikoi sisukset kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja perunajauhot. Kuumenna seos kiehuvaksi samalla koko ajan sekoittaen. Anna kiehua muutaman minuutin ajan.

6. Lusikoi kiisseli jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja tasoita pinta. Anna piirakan jäähtyä.

7. Mittaa marenkia varten vesi ja sokeri katti­laan ja kuumenna 120-­asteiseksi. Älä sekoita sokerilientä. Aikaa kuluu noin 8 minuuttia.

8. Vatkaa sillä välin valkuaiset kovaksi vaah­doksi. Valuta kuumaa sokerilientä vähitellen valkuaisvaahtoon samalla vatkaten, kunnes seos on jäähtynyt. Voit nopeuttaa jäähtymistä, kun laitat kulhon kylmän vesihauteen päälle.

9. Lusikoi tai pursota marenki täytteen päälle ja paahda halutessasi marengin pinta kaasu­ polttimella kauniin ruskeaksi.

Lisää iki-ihania sitruunaleivonnaisia:

sitruuna-marenkikakku

Sitruuna-marenkikakku

Sitruunapiirakka
© Ari Heinonen

Sitruunatorttu

Sitruunainen_crème_brûlée_piirakka_1

Sitruunainen crème brûlée -piirakka 

Kotiliesi.fi: Appelsiini-sitruuna-marenkimuffinit

X