Reseptit

Perinteinen kesäkeitto

Monen mielestä kesä ei tule ilman perinteistä kesäkeittoa.

Teksti:
Tiina Rantanen
Kuvat:
Mirva Kakko

Tuoreet varhaisvihannekset ja samettinen liemi ovat perinteisen kesäkeiton sielu.

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 nippu (n. 400 g) porkkanoita
  • 1 (n. 500 g) kukkakaali
  • 650 g uusia perunoita
  • 2-3 (n. 100 g) uutta sipulia varsineen
  • (50 g voita)
  • 1 1/2 l vettä
  • 1/2 dl kasvisfondia
  • 200 g riivittyjä herneitä
  • 50 g tuoretta pinaattia
  • 1 rkl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 l (täys)maitoa
  • 1 dl silputtua lehtipersiljaa
  • 1 dl silputtua tilliä
  • rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

Vanhanajan kesäkeitto valmistuu näin.

1. Kuori ja viipaloi porkkanat, paloittele kukkakaali, lohko perunat ja hienonna sipuli.

2. Sulata voi kattilassa ja pyörittele kasviksia siinä hetki. Lisää vesi, kasvisfondi ja mustapippuria myllystä. Anna kiehua 15 minuuttia.

3. Lisää joukkoon herneet ja suikaloitu pinaatti.

4. Sekoita vehnäjauhot maitoon ja lisää keittoon. Anna keiton vielä kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää keittoon silputtuja yrttejä. Mausta perinteinen kesäkeitto tarvittaessa suolalla. Tarjoa keitto tuoreen ruisleivän kanssa.

Tämä vanhanajan kesäkeitto on kevyttä ruokaa. Se sisältää:

  • Energiaa 233 kcal/100 g
  • Hiilihydraatteja 26 g/100 g
  • Proteiinia 0,9 g/ 100 g
  • Rasvaa 10 g / annos

Katso myös Kotiliesi.fi: Sillivati, saaristolaisleipä, grillikylki, tikkulohi ja muut kesän mainiot maut – 8 ohjetta

 

 

X