Reseptit

Raparperi-marenkitorttu

Raparperi-marenkitorttu maistuu kirpeän makealta ja sulaa suussa.

Teksti:
Soili Soisalo
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

pohja:

  • 180 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 100 g kylmää voita
  • veitsenkärjellinen suolaa
  • 2 rkl tummaa kidesokeria
  • 1 munankeltuainen
  • 1-2 rkl jääkylmää vettä

täyte:

  • 1 dl maizenaa
  • 100 g hienoa sokeria
  • 1 1/4 dl vettä
  • 5 dl raparperinpaloja
  • 3 munankeltuaista
  • 30 g voita

marenki:

  • 4 munanvalkuaista
  • 1 tl sitruunamehua
  • 150 g hienoa sokeria

Valmistusohje

 

Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja lisää voi kuutioina. Nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri ja sekoita haarukalla jauhoihin.

Sekoita keltuainen ja vesi keskenään ja lisää vähitellen taikinaan. Sekoita vaivaamatta, kunnes saat taikinasta pallon. Kääri se kelmuun ja säilytä vähintään tunti kylmässä.

Valmista sillä välin täyte. Mittaa raparperinpalat, sokeri ja 1/4 dl vettä kattilaan ja kypsennä miedolla lämmöllä niin, että raparperi hiukan pehmenee. Sekoita Maizena ja 1 dl vettä ja suurusta kiisseli. Siirrä pois liedeltä ja vatkaa keltuaiset joukkoon, lisää lopuksi voi.

Kaaviloi taikina jauhotetulla alustalla ja siirrä voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 25 cm). Paista pohjaa 10 minuuttia 220 asteessa.

Vaahdota valkuaiset, sitruunamehu ja sokeri kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää sokeria vaahtoon vähitellen ja vatkaa, kunnes kiteet ovat sulaneet. Lisää täyte pohjan päälle ja koristele marengilla. Paista 180 asteessa kymmenisen minuuttia, kunnes marenki saa hiukan väriä.

X