Reseptit

Ruisnäkkileivät

Terveyttä edistävistä, runsaskuituisista ruisjauhoista syntyy maukkaita ruisnäkkileipiä. Tästä reseptista tulee 12 annosta (noin 72 kpl).

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Seppo Saarentola/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 25 g hiivaa
  • 5 dl vettä
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 8 dl karkeita ruisjauhoja (noin)

Valmistusohje

 

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mineraalisuola, vehnäjauhot ja ruisjauhot.

2. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Ripottele pinnalle jauhoja ja anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin tunnin ajan.

3. Painele taikinasta ilmakuplat pois ja kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina neljään osaan ja kauli palat suorakaiteen muotoisiksi, mahdollisimman ohuiksi levyiksi. Jauhota alusta hyvin, ettei taikina tartu siihen kiinni. Leikkaa levyt taikinapyörällä tai terävällä veitsellä neliön tai kolmion muotoisiksi paloiksi.

4. Nosta palat leivinpaperin päälle pellille ja pistele ne haarukalla. Anna kohota noin 15 minuuttia. Paista näkkileipiä 250 asteen uuninlämmössä 5–7 minuuttia. Näkkileivät maistuvat sellaisinaan tai juustojen ja muiden leikkeleiden kanssa.

Katso lisää näkkileipäreseptejä:

Auringonkukan siemenillä maustettu ruisnäkkileipä

Kotiliesi.fi: Gluteeniton näkkileipä

X