Reseptit

Saaristolaislimppu

Makea saaristolaislimppu maistuu erityisen hyvältä graavilohen tai maustesilakoiden kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

2

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl piimää
  • 3 dl mämmi- ja leipämaltaita
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl kuminoita
  • 2 dl siirappia
  • 1/2 dl öljyä tai voisulaa
  • 100 g ruisjauhoja
  • 300–400 g vehnäjauhoja

Valmistusohje

Saaristolaislimppu leivotaan näin helposti:

1.Sekoita maltaat puoleen määrään piimästä ja anna turvota jääkaapissa 4 tuntia tai yön yli.

2. Lämmitä loput piimästä kädenlämpöiseksi ja kaada taikinakulhoon. Sekoita joukkoon hiiva, siirappi, öljy ja mausteet. Lisää piimäseos ja jauhot. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.

3. Vaivaa kohonnut taikina hyvin leivinpöydällä. Jaa taikina kahteen palaan ja pyörittele limpuiksi. Kohota limput hyvin liinan alla. Pistele kuoriin reikiä haarukalla. Paista limppuja ensin 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, laske lämpö 150-asteeseen ja paista edelleen noin 30 minuuttia.

4. Nauti saaristolaislimppu esimerkiksi maustesilakoiden, mätimoussen, graavatun lohen tai siian kanssa.

Saatat pitää myös helppo saaristolaisleivästä, maukkaasta mallasleivästä tai siemen-pähkinäleivästä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin leivotaan gluteeniton saaristolaisleipä

X