Reseptit

Siemensämpylät

Siemenet antavat näille meheville sämpylöille makua ja suutuntumaa sekä parantavat rutkasti niiden kuitu ja -proteiinipitoisuutta.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Sämpylätaikinaan saa vaihtelua erilaisilla siemenillä, pähkinöillä ja leseillä.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 50 g hiivaa
  • 5 dl haaleaa vettä tai maitoa
  • 1 rkl hunajaa tai siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 1 1/2 dl siemensekoitusta
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • (1/2 dl silputtuja oliiveja tai aurinkokuivattuja tomaatteja)
  • 10-12 dl sämpyläjauhoja

Voiteluun:

  • 1 kananmuna

Pinnalle:

  • siemeniä

Valmistusohje

1. Murenna hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää hunaja, suola, siemenet ja öljy (sekä oliivi- tai tomaattisilppu). Alusta sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä taikina. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhosta. Anna kohota peitettynä noin 45 minuuttia.

2. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hyvin. Leikkaa taikina paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Voitele sämpylät munalla ja ripottele pinnalle siemeniä.

3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.

Vinkki: Voit käyttää sämpylöihin valmista siemensekoitusta tai tehdä sekoituksen itse erilaisista siemenistä. Kuvan sämpylöihin on käytetty seesamin-, pinjan-, auringonkukan- ja pellavansiemeniä.

X