Reseptit

Terveelliset siemensämpylät

Terveellisiin siemensämpylöihin käyvät melkein mitkä siemenet tahansa. Punajuuri- ja porkkanaraaste antavat sämpylöille soman värin ja mehevyyttä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Terveelliset siemensämpylät

  • 5 dl omenamehua tai vettä
  • 25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia tai hunajaa
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl rouhittuja auringonkukansiemeniä
  • 1 porkkana tai punajuuri hienona raasteena
  • 2 dl vehnänleseitä
  • 1/2 dl öljyä tai voisulaa
  • noin 8 dl vehnä-, hiivaleipä- tai spelttijauhoja

voiteluun:

  • 1 muna + tilkka vettä

pinnalle:

  • kurpitsan-, auringonkukan ja seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Terveelliset siemensämpylät leivotaan helposti näin:

1. Murenna huoneenlämpöinen hiiva kulhossa haaleaan nesteeseen. Lisää hiivan joukkoon mausteet, siemenet, leseet, öljy ja porkkana- tai punajuuriraaste. Lisää jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikina kohota vedottomassa paikassa, liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

2. Kumoa taikina pöydälle, painele pois ilmakuplat. Jaa taikina noin 20 palaksi ja pyörittele sämpylöiksi. Kohota sämpylät liinan alla.

3. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle reilusti siemeniä.

4. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Tarjoa terveelliset siemensämpylät aamiaisella tai väli-tai iltapalana maukkaan juuston tai avokadolevitteen kanssa.

Vinkki: Tutustu myös muihin sämpyläresepteihin
Superhelpot sämpylät
Kurpitsasämpylät
Pinaattisämpylät spelttijauhoista
Porkkanasämpylät

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin leivot sämpylät Sikke Sumarin reseptillä

X