Reseptit

Välimerenleipä

Korvapuusteja muistuttva välimerenleipä tehdään juureen ja sen leipominen kestää useamman päivän, mutta se on vaivannäön väärti. Tällä kertaa korvapuusteja ei täytetä kanelilla ja sokerilla, vaan oliiveilla, valkosipulilla ja yrteillä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

juuritaikina

  • 2 dl haaleaa vettä (noin 30-asteista)
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 5 g hiivaa

Leipätaikina

  • juuritaikina
  • 2 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1–1½ tl suolaa
  • 4–5 dl durumjauhoja
  • (½ dl öljyä)

Täyte

  • 75 g pehmeää voita
  • 10 kalamataoliivia
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 dl vihersilppua (persiljaa ja basilikaa)
  • (1 rkl silputtua rosmariinia)
  • 1 dl raastettua parmesaania

Pinnalle

  • parmesaaniraastetta

Valmistusohje

1 päivä: Murenna hiiva nesteeseen, vatkaa sekaan jauhot. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna juuren käydä keittiön lämpöisimmässä nurkassa 12–24 tuntia.

2. päivä: Lisää juuritaikinaan kädenlämpöinen vesi ja suola. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että saat pehmeän ja napakan taikinan. Vaivaa taikinaa hyvin vähintään 5 minuuttia. Helpointa on tehdä taikina yleis- tai monitoimikoneessa. Leipä pysyy pitempään tuoreen makuisena, jos käytät taikinaan öljyä.

Anna taikinan kohota peitettynä noin 1 tunti.

Poista täytettä varten oliiveista kivet painamalla oliivit littaniksi kämmenellä. Silppua oliivit, aurinkokuivatut tomaatit ja yrtit, ja sekoita ne pehmeään voihin. Lisää 1 murskattu valkosipulinkynsi ja parmesaaniraaste.

Jaa kohonnut taikina kahteen palaan ja kauli palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Levitä maustevoi levyille, kääri levy rullaksi ja leikkaa noin 3 sentin levyisiä rullia.

Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja lado vuoan pohjalle kerros taikinarullia parijonoon. Nosta ensimmäisen kerroksen päälle rullia yhdeksi riviksi. Jos rullia jää yli, tee lopuista ”korvapuusteja”. Anna leivän ja puustien kohota hyvin lämpimässä paikassa.

Kypsennä leipää ensin 200-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta ja paista sitä vielä 10 minuuttia 225-asteisessa uunissa, jotta myös sivut paistuvat rapeiksi.

X