Ruoka

Rosolli on joulupöydän klassikko – moderneissa versioissa maistuu vuohenjuusto tai omena ja parsakaali

Rosolli on yksi suosikkijouluruoista. Se on maukasta perinteisesti valmistettuna, mutta jos kaipaat rosolliisi vaihtelua, poimi vinkit tästä.
15.12.2017 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Rosolli lienee peräisin Lounais-Suomen 1700-luvun säätyläispiireistä. Alun perin rosolli valmistettiin perunoista, hienonnetusta sipulista ja suolasilakoista. Myöhemmin syntyi meidän nykyäänkin tuntema rosolli, johon käytettiin punajuurta, porkkanaa, suolakurkkua, omenaa, silliä, suolaa ja valkopippuria.

Rosollia perinteisesti

Perinteisen rosollin aikaa vievin homma on juuresten kuoriminen, pilkkominen ja keittäminen. Kun se on tehty, rosolli on sekoittamista ja tekeytymistä vaille valmis.

Rosollin kastike tehdään vaahdotetusta kermasta. Nappaa teelusikallinen punajuurien keitinlientä talteen ja saat sillä värjättyä kermakastikkeen kauniin pinkiksi. Jos valmistat rosollin etikkapunajuurista, käytä kermavaahdon värjäämiseen tilkka säilöntälientä.

Tee rosollista vaihteeksi herkullisia suupaloja: päällystä ohut näkkileipä rosollilla ja matjessillillä, koristele rosollin kastikkeella sekä tillinoksalla.

Rosolli

Resepti: rosolli

Rosollia uudella tavalla

Punajuuri-vuohenjuustosalaatti on rosollin moderni versio. Granaattiomenan siemenet tuovat salaattiin paitsi näyttävyyttä myös kirpeää raikkautta. Oliiviöljystä ja balsamicosta syntyy kevyt kastike.

Resepti: punajuurta, vuohenjuustoa ja granaattiomenaa 

Rosolli vihertää

Jos punajuuri ei kuulu suosikkeihisi, tee kesäkurpitsasta, parsakaalista ja kurkusta rouskuva vihreä rosolli, joulupöydän kevennys. Paahda kuutioiksi pilkotut vihannekset öljyssä pannulla. Lisää valmiin seoksen joukkoon kurkkua ja sitruunalla maustetut omenakuutiot, anna seoksen maustua jääkaapissa noin tunnin ajan ennen tarjoilua.

Resepti: vihreä rosolli

Kotiliesi.fi: Laiskurin rosolli

Kommentit (1)

Nyt täytyy kysyä että mikä on rosollin määritelmä? Mikä tekee ”punajuuri-vuohenjuustosalaattista” tai ”kesäkurpitsasta, parsakaalista ja kurkusta” rosollia?

Nyt täytyy kysyä että mikä on rosollin määritelmä? Mikä tekee ”punajuuri-vuohenjuustosalaattista” tai ”kesäkurpitsasta, parsakaalista ja kurkusta” rosollia?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme