Mikro on energiatehokkaampi ruoanvalmistuksessa kuin uuni tai liesi.
Mikro on energiatehokkaampi ruoanvalmistuksessa kuin uuni tai liesi.
Ruokajutut

80-luvun mikroruoka alkoi taas maistua – 7 reseptiä, jotka toimivat oikeasti

Mikron avulla ruoanlaitto käy nopeasti ja energiatehokkaasti. Inspiroidu jälleen ajankohtaisista 1980-luvun mikroresepteistä.
Teksti: Karoliina Kakko Kuvat: iStock

Trendeillä on tapana kiertää kehää. Siitä kertoo nyt esimerkiksi nollarimuodin ja matalavyötäröisten housujen paluu. Myös ruokamaailmassa on trendinsä – yksi monista oli mikrokokkailu 1980-luvulla.

Mikroaaltouunit alkoivat yleistyä suomalaisissa kodeissa 1980-luvulla ja sen seurauksena laitteesta haluttiin ottaa kaikki ilo irti. Mikrobuumin seurauksena mikrokokkailusta kirjoitettiin jopa keittokirjoja.

Trendien syklin lisäksi energiansäästötalkoot ovat loistava syy valmistaa ruoka uunin sijaan mikrossa. Ennustamme, että tänä vuonna kotikokit hyödyntävät yhä enemmän mikroa ruoanlaitossa. Nyt on siis hyvä hetki inspiroitua 1980-luvun mikroruokakeittokirjan herkuista.

Siskonmakkarakeitto

2 annosta

  • 1 pkt pakastettuja keittojuureksia
  • 200 g siskonmakkaroita
  • 2 keskikokoista perunaa
  • 4 dl vettä
  • 1 kasvis- tai lihaliemikuutio
  • maustepippuria, persiljaa

Pane auki leikattu juurespussi vadille. Sulata juureksia 3 minuuttia täydellä teholla. Käännä pussi ja sulata toiset 3 minuuttia.

Leikkaa kuoritut perunat pieniksi kuutioiksi. Kaada 2 dl vettä vuokaan. Lisää perunakuutiot, liemikuutio ja juurekset. Kypsennä 5 minuuttia täydellä teholla välillä sekoittaen.

Lisää 2 dl vettä ja lisää siskonmakkara nokareina joukkoon. Kypsennä 5 minuuttia täydellä teholla. Koristele hienonnetulla persiljalla.

Täytetyt mikrosienet ovat helposti tuunattavissa jääkaapin sisällön mukaan esimerkiksi paprikalla tai aurinkokuivatulla tomaatilla.

Täytetyt mikrosienet ovat helposti tuunattavissa jääkaapin antimien mukaan esimerkiksi paprikalla tai aurinkokuivatulla tomaatilla.

Täytetyt herkkusienen lakit

  • 200 g suuria herkkusieniä
  • 1/2 sipuli
  • 1 rkl voita
  • 1–2 puristettua valkosipulin kynttä
  • 1 rkl hienonnettua yrttiä (esim. persiljaa)
  • 2–3 rkl sulatejuustoa

Huuhtele tuoreet sienet tai valuta säilötyt.

Poista sienistä jalat ja hienonna ne. Kuori ja hienonna sipuli ja pane se voin kanssa pieneen vuokaan. Kuumenna 2 minuuttia täydellä teholla.

Sekoita joukkoon hienonnetut jalat ja yrtit, valkosipuli ja sulatejuusto.

Täytä sienien lakit seoksella. Pane ne isolle vadille.

Kuumenna 1,5–2 minuuttia täydellä teholla tai kunnes täyte alkaa kuplia.

Täytettä voi vaihdella, esimerkiksi erilaiset maustetut sulatejuustot tuovat lisää säväystä.

Suikalepata

4 annosta

  • 100 g sianlihaa
  • 400 g naudanlihaa
  • 1 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 1/4–1/2 tl timjamia
  • 200 g tuoreita herkkusieniä
  • (1 puristettu valkosipulin kynsi)
  • 2 rkl jauhoja
  • 3 rkl tomaattisosetta
  • 3 dl lihalientä (kuutiosta)
  • ruohosipulia

Leikkaa sianliha pieniksi kuutioiksi ja naudanliha suikaleiksi, ellet käytä valmiita kuutioita tai suikaleita. Pane liha, voi ja hienonnettu sipuli vuokaan.

Peitä vuoka lasikannella, voipaperilla tai muovikelmulla. Kypsennä 3 minuuttia täydellä teholla.

Puhdista ja leikkaa herkkusienet viipaleiksi, jos ne ovat isoja. Sekoita sienet pataan. Mausta timjamilla (ja valkosipulin kynnellä). Sirottele jauhot vuokaan ja sekoita. Sekoita tomaattisose ja lihaliemi ja kaada vuokaan varovasti.

Peitä vuoka ja kypsennä 7-8 minuuttia täydellä teholla. Koristele silputulla ruohosipulilla. Tarjoa riisin ja salaatin kanssa.

Käristetty pekoni

Pekoni voidaan käristää mikroaaltouunissa rasvan roiskumatta. Aseta talouspaperi lautaselle ja paperille 4 pekoniviipaletta. Peitä talouspaperilla. Kypsennä 3 minuuttia täydellä teholla.

Jos haluat valmistaa useampia viipaleita samanaikaisesti, lisää vielä 4 viipaletta päällimmäiselle talouspaperille ristikkäin alimmaisen kanssa. Peitä talouspaperilla.

Samanaikaisesti voidaan kypsentää enintään neljä kerrosta. Lisää aikaa 30 sekuntia jokaista kerrosta kohti.

Lue myös: Näin valmistat pekonin hetkessä ilman roiskeita

Tuunaa valmista mikromunakasta vaikka vihanneksilla ja yrteillä.

Tuunaa valmista mikromunakasta vaikka vihanneksilla ja yrteillä.

Munakas

4 annosta

  • 4 munaa
  • 3 dl maitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • pippuria

Vatkaa kaikki ainekset keskenään. Kaada seos voideltuun vuokaan. Kypsennä 8–10 minuuttia täydellä teholla.

Anna munakkaan seistä 2–5 minuuttia ennen tarjoilua.

Munakkaan päälle voi vielä laittaa esimerkiksi:

  • juustoraastetta
  • valkosipulivoita
  • sieniä
  • parsaa
  • käristettyä pekonia
  • pinaattia

Kaurapaistos marjojen kera

4 annosta

  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl sokeria
  • 150 g voita

Täyte:

  • 1 rkl perunajauhoja
  • 500 g pakastemarjoja tai vastaava määrä tuoreita
  • 3–4 rkl sokeria
  • mantelilastuja

Sekoita kaikki taikinan ainekset. Anna levätä viileässä noin tunti. Painele taikina vuokaan. Pistele pohjaan ja reunoihin pieniä reikiä haarukalla.

Kypsennä 5–6 minuuttia täydellä teholla.

Ripottele perunajauhot paistoksen päälle ja lisää marjat, sokeri ja mantelilastut. Kypsennä noin 3 minuuttia täydellä teholla.

Tarjoa paistoksen kanssa jäätelöä tai kermavaahtoa.

Kukkakaali-pekonikeitto maistuu paahdetun leivän kera.

Kukkakaali-pekonikeitto maistuu paahdetun leivän kera.

Kukkakaali-pekonikeitto

  • 3–4 annosta
  • 1 pieni kukkakaali
  • 2 keskikokoista perunaa
  • 7 dl kasvislientä (kuutiosta)
  • 1 pkt (150 g) pekonia
  • hienonnettua persiljaa

Puhdista kukkakaali ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja lohko perunat. Pane kaikki keittokulhoon. Kaada myös liemi mukaan. Peitä lasikannella tai voipaperilla.

Kypsennä 10 minuuttia täydellä teholla. Sekoita ja jatka kypsennystä vielä 10 minuuttia. Sekoita keittoa kunnolla niin, että kukkakaali ja perunat rikkoutuvat ja keitto sakenee.

Käristä pekoni mikrossa yllä olevan ohjeen mukaan ja leikkaa viipaleet pieniksi paloiksi. Lisää pekoni ja persilja keittoon juuri ennen tarjoilua.

Reseptit ovat kirjasta Ruuan valmistaminen mikroaaltouunissa (Otava 1985, ruotsinkiel. ICA-markettiketjun alkuteoksesta).

X