Ruokajutut

Arvaatko Suomen myydyimmät jäätelötötteröt? Näitä makuja valitaan jäätelökioskilla eniten – moni ei missään tapauksessa tilaisi suosikkia

Kesä ja jäätelötötterö – erottamaton kaksikko. Suomalaisten suosimat top-10 -maut noudattelevat kansainvälistä kaavaa, mutta piristäviä poikkeuksiakin on.

Teksti:
Anna Ferrante

Jäätelötötterö täynnä makua. Suomi suosii klassista ja hedelmäistä irtojäätelökioskilla.

Kesä ja jäätelötötterö – erottamaton kaksikko. Suomalaisten suosimat top-10 -maut noudattelevat kansainvälistä kaavaa, mutta piristäviä poikkeuksiakin on.

Kesä ja jäätelötötterö – voiko kumpaakaan kuvitella ilman toinen toistaan? Useimpien suomalaisten vastaus tähän kysymykseen lienee: ei voi.

Suomalaiset ovat nimittäin jäätelökansaa: lusikoimme tätä herkkua suuhumme eniten Euroopassa ja neljänneksi eniten koko maailmassa. Keskimäärin suomalainen syö noin 13 litraa jäätelöä vuodessa.

Jätskikioskilla käväisy kuuluu useimpien suomalaisten suveen ainakin kerran kesässä, monilla huomattavasti useammin.

Jäätelötötterö täyttyy usein klassikkomauilla

Suomalaiset suosivat irtojäätelökioskilla klassisia makuja: vaniljaa, suklaata ja mansikkaa. Näiden ympäri maailmaa suosittujen klassikkojen lisäksi suosituimpien makujen listalta löytyy useita hedelmäisiä makuja, kuten päärynä ja mango-meloni. Myös sellaiset täyteläiset maut kuin rommirusina ja minttusuklaa ovat suomalaisten mieleen.

Suomalainen ei myöskään hevillä vaihda suosikkimakuaan. Pingviinin jäätelökioskeilla se kaikkein suosituin maku on vanilja.

Vanilja?!

Juuri perusvaniljan moni sulkee heti pois vaihtoehdoistaan, kun lähtee jäätelökioskille maistelemaan. Vaniljalla on kuitenkin kiihkeä kannatuksensa, ja lisäksi se on monen mielestä ainoa oikea ”pohja”, jos ottaa tötteröönsä myös kuorrutteita.

– Vanilja on monelle se varma valinta, johon vaihtelua ja makua antamaan saatetaan ottaa mukaan jotakin kastiketta tai strösseliä, valaisee suosion syitä Pingviini-jäätelöistä vastaavan Fronerin markkinointipäällikkö Minna Brunberg.

Klassisten mammuttimakujen suosijoiden lisäksi irtojäätelökioskeilla asioi myös erikoisempien makujen kannattajia. Jäätelötötterö saattaa silloin täyttyä vaikkapa shamppanjasuklaan tai basilikan makuisella jäätelöllä.

Artisaanijäätelövalmistaja Minetti kertoo suosituimmiksi mauikseen muun muuassa mustikkamuffinsin, Kouvolan lakritsin, rahkalimen, kermakirsikan ja sitruunaliköörin makuisen Limoncello-proseccon.

Muualla maailmassa, erityisesti Italiassa hyvin suosittu pistaasi on myös mukana Minetin suosituimpien makujen listalla. Myös kattavampaa kioskiverkostoa pitävältä Ingmanilta kerrotaan, että sen jäätelövalikoimassa uutuusmaku pistaasi on nouseva tähti.

Uutuusmaut selvästi kiinnostavat kokeilemaan, sillä Pingviini-jäätelöiden viime kesän uutuusmaku, pirteä Tutti Frutti, nousi heti valmistajansa top-10 -listalle.

Top-10 -irtojäätelömaut (Pingviini):

1. vanilja

2. suklaa

Suklaa on yleismaailmallisesti suosituimpien jäätelömakujen joukossa. Tutkimuslaitos YouGovin mukaan se on sekä Amerikan että maailman suosituin jäätelömaku. Muun muassa jäätelöistään tunnetussa Italiassa suklaa on niin ikään makulistojen ykkönen.

Suklainen jäätelötötterö maistuu ympäri maailmaa.

3. mansikka

4. mango-meloni

Mango-melonista tuli makuyhdistelmänä kansansuosikki melko lailla heti kun se vuosikymmeniä sitten kehiteltiin Turengin jäätelötehtaalla.

Mango-meloni on suomalaisten pirteän värinen kestosuosikki.

5. päärynä

6. Fazer Tutti Frutti

– Suomalainen haluaa pelata varman päälle jäätelövalinnoissaan. Kun maku on jo tuttu jostakin muusta yhteydestä, tässä tapauksessa Tutti Frutti -karkeista, sitä on helpompi valita myös jäätelökioskilla, Pingviini-jäätelöiden Brunberg huomauttaa.

7. rommirusina

8. vanhanajan vanilja

Vanilja valtaa top-10 -listasta toisenkin sijan, mikä kertoo vaniljan vankkumattomasta suosiosta. Vanhanajan vanilja on kermaisen täyteläinen versio tavallisesta vaniljasta.

”Tylsä” vanilja on suosituin jäätelötötterö – vanhanajan versiona tai tavallisena.

9. minttusuklaa

10. supertiikeri

Tiikerijäätelön raikas appelsiinikastike hurmaa suomalaisia. Ehkä siksi, että sitä on sekoitettu… vaniljaan.

Lähde: Froner (Pingviini-jäätelöt) ja Unilever (Ingman-jäätelöt), Minetti, WorldAtlas 

Lue myös:

Mitä lempijäätelömakusi kertoo sinusta? Tee testi!

Arvaatko Suomen myydyimmät irtokarkit? Nämä ovat kiistattomia lemppareita ja oudommat himosuosikit: ”Tulee mätettyä pussiin enemmänkin”

X