bataatti
Bataatti on maukasta paahdettuna, mutta siitä saa myös vaikkapa herkulliset ranskalaiset ja samettisen sosekeiton.
Ruokajutut

Bataatista valmistuvat parhaat ranskalaiset ja samettinen sosekeitto – kokeile sitä myös grilliin, salaattiin ja leivontaan

Bataatti on maukas mukula, joka taipuu moneen. Bataatista saa herkulliset ranskalaiset, samettisen pehmeän sosekeiton, mainion muusin sekä paljon muuta! Katso parhaat ja monipuoliset bataattireseptit.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Bataatti sopii monipuolisesti ruoanlaittoon, ja sitä voi käyttää perunan tapaan monissa arkisissa ja vähän eksoottisemmissakin ruoissa. Maistuisiko pehmeä sosekeitto, hauskat bataatti-savutofuburgerit tai veikeä kasvispiirakka bataattipohjalla?

Lue myös: Uunissa paahdettuna kurpitsa on parhaimmillaan – kokeile ihanaa kurpitsapastaa tai -keittoa tai leivo piirakka jenkkityyliin

Bataatista on olemassa useita värimuunnelmia, mutta oranssikuorinen on Suomessa tavallisin ja monille tutuin lajike. Bataatti voi kuitenkin olla kuoreltaan myös punainen, violetti, ruskea tai vaikka valkoinen. Kuoren alta voi niin ikään paljastua oranssi, violetti, ruskea kuin vaikkapa valkoinen sisus. 

Maultaan bataatti on jauhoisen pehmeä ja makeahko, mutta kasviksen väri vaikuttaa bataatin makuun. Esimerkiksi purppurabataatin maku on hieman parfyyminen ja vähemmän makea kuin oranssin bataatin. 

Englanninkielisestä nimestään huolimatta bataatti (sweet potato eli makea peruna) ei ole sukua perunalle, mutta sitä voi kuitenkin käyttää perunan tavoin ja sijaan. Bataatin voi kypsentää keittämällä, uunissa paahtamalla, pannulla paistamalla tai grillissä. 

Bataattireseptit voivat olla mitä monipuolisimpia, ja bataatista saakin monia oivallisia arkiruokia. Maukas mukula antaa samettisen makulisän sosekeittoihin ja juuressoseisiin, ja se on myös mainio raaka-aine aasialaisiin curryihin. 

Uunissa paahtamalla bataatin makeus korostuu, ja sitä kannattaakin kokeilla monipuolisesti erilaisiin uuniruokiin. Paahdettuna bataatti tuo ruokaisan lisän salaatteihin, ja siitä saa myös makoisat ranskalaiset tai herkullisen makulisän esimerkiksi paahtojuureksiin. Kokeile bataattia myös pata- ja laatikkoruokiin tai tee täytettyjä uunibataatteja perinteisten uuniperunoiden sijaan. 

Makea ja kermaisen pehmeä kasvis kestää ronskiakin maustamista. Mausta bataattiruoat rohkeasti esimerkiksi chilillä tai inkiväärillä tai tuo niihin itämaista eksotiikkaa vaikkapa garam masalan, curryn ja juustokuminan avulla. Bataatti sopii myös hyvin talven juhliin. Lämpimillä joulun mausteilla maustettu bataattilaatikko on jo olennainen osa monen suomalaisen joulupöytää.

Bataattireseptit: bataattikeitot

Erilaiset sosekeitot ovat arkiruokien aatelia. Makea bataatti tuo sosekeittoihin makua ja täyteläisyyttä. Jujua soppaan saa mausteilla ja päälle lisättävillä höysteillä. Chilistä potkua saava bataattikeitto tarjotaan itse tehdyn peston kera.

Bataattikeiton mausteeksi sopii erinomaisesti myös inkivääri tai marokkolaiset mausteet. Hehkuvan oranssi porkkana-bataattikeitto saa marokkolaisen makuvivahteen harissa-maustetahnasta. Keitto kruunataan manteleilla ja mintulla. 

Erityisen ihanan bataattikeiton saat, kun paahdat bataatin uunissa makeaksi ennen soseuttamista. Paahdetun bataattikeiton salaisuus on pehmeässä tofussa. Se tekee keitosta samettisen ja tuo siihen hyvän proteiinilisän. 

Porkkana-maapähkinä-bataattikeitto on tuhti ja samettisen pehmeä pähkinävoin ja kaurakerman ansiosta. Viimeistele kasviskeittoannos kuorimaveitsellä ohuiksi leikatuilla, rapeilla porkkanalastuilla ja pannulla pikaisesti paahdetuilla pähkinöillä ja siemenillä. Tästä ei sosekeitto parane!

Bataatti sopii keittoihin paitsi soseutettuna, myös kuutioiksi paloiteltuna. Nopeassa papu-bataattikeitossa on ronskisti kasviksia ja proteiininlähteenä niin papuja kuin mifuakin.

Bataatti tekee salaatista ruokaisan

Paahdettuna bataatti tuo ruokaisan lisän salaatteihin. Suosikkisalaatteihin lukeutuva caesar saa tässä ohjeessa uutta ryhtiä uunissa paahdetuista bataattikuutioista. Itse tehty majoneesi kruunaa herkun.

Paahdetun papu-feta-bataattisalaatin pohjoisafrikkalainen makumaailma syntyy ras el hanout -mausteseoksesta. Suolainen fetajuusto komppaa ihanasti makeaksi paahtunutta bataattia ja lämpimän mausteista makumaailmaa.

Feta täydentää myös mausteisen kikherne-bataattisalaatin. Juustokumina, korianteri, chili ja tuore minttu tuovat salaattiin makua ja meininkiä. 

Paahdetusta bataatista ja juureksista valmistuu hetkessä herkullinen lisuke couscousryyneillä ryyditettynä. Uunijuurekset ja couscous on ruokaisa ja lämmin salaatti, joka sopii mainiosti kaveriksi niin kanapadan kuin uunilohenkin kylkeen.

Mausteista karitsaa paahdetulla bataatilla on vuoden 2013 Suomen MasterChef -kilpailun voittajan Kira Åkerström-Kekkosen ideoima resepti, josta ei puutu makua ja meininkiä. Paahdettu bataatti ja makoisasti kanelilla, juustokuminalla sekä chilillä maustettu karitsan jauheliha saavat seurakseen fetaa, granaattiomenan siemeniä ja tuoreita yrttejä.

 

Bataattireseptit: lisukkeet ja pikkusyötävät

Lisukkeena ja pikkunaposteltavana bataatti on vertaansa vailla. Leikkaa bataatti tikuiksi ja kokeile supersuosittuja bataattiranskalaisia vaikkapa burgerin kyljessä. Paahda ranskiksia riittävän pitkään, jotta niistä tulee rapeita.

Bataatti sopii täydellisesti grilliin, sillä grillin lämpö loihtii mausta ihanan makean. Grillatut bataatit maistuvat kevyenä kesälounaana raikkaan minttu-jogurttikastikkeen kera. 

Bataatit paahtuvat myös uunissa ihanan makeiksi. Uunibataatit maistuvat herkuilta korealaisen kimchisalaatin kera.

Ruokaisa lisuke valmistuu, kun paahdetut bataattilohkot tarjotaan couscousin kera. Tässä ohjeessa couscous saa makua tuoreista yrteistä, rusinoista sekä sitruunasta ja maistuu vaikka joulupöydän kasvisruokana. 

Tomaatti-paprika-bataattipannu on muheva kasvislisuke, joka saa säväyksen chilistä ja savupaprikasta. Kookosmaito niputtaa maut yhteen.

Jos kaipaat perjantai-iltaan astetta terveellisempää naposteltavaa, kokeile juuressipsejä. Ohueksi leikatusta bataattiviipaleista syntyy uunin lämmössä herkkua. 

Bataatti höystää lämpimät ruoat 

Bataattireseptit voivat olla myös makoisia vuoka- tai laatikkoruokia. Bataattisoselaatikko tehdään valmiista bataattisoseesta, makeutetaan siirapilla, maustetaan muskotilla ja suolalla. Voit tarjota laatikon vaikkapa joulupöydässä kinkun kyljessä.

Härkis-bataattivuoka on suositun jauheliha-perunasosevuoan astetta modernimpi muunnos. Siinä peruna on korvattu makealla bataatilla ja jauheliha bbq-maustetulla härkiksellä. Modernista twististään huolimatta härkis-bataattivuoka on täyttävä, terveellinen ja herkullinen arkiruoka.

Bataatti toimii paitsi loistavana vaihtoehtona perunalle, myös korvaamaan viljatuotteita joissain tilanteissa. Kasvisburgereissa hampurilaissämpylät on korvattu uunissa tai grillissä kypsennetyillä bataattiviipaleilla. Kaupan hevi- tai valmisruokaosastolta löytyvästä valmiista hapankaalikimchistä ja japanilaisesta misotahnasta syntyy bataatti-savutofuburgereiden aasialainen makumaailma. 

Mitäpä jos lisäisit makeaksi paahdettua bataattia nauhapastan seuraan? Bataattipasta saa jujua pippurisesta rukolasta sekä oliiveilla ja valkosipulilla maustetuista salaattijuustokuutioista. 

Inkiväärillä, jeeralla ja kanelilla lämpimän mausteiseksi viritetty linssi-bataattipata sopii pääruoaksi sellaisenaan. Se tarjoillaan maustamattoman jogurtin kanssa ja nautitaan raikkaan salaatin ja rapeakuorisen leivän kera.

Bataattia, papuja, kananmunaa ja ripaus mausteita – siinä kaikki, mitä tarvitset mehevien papupihvien valmistukseen. Täyttävä ateria syntyy, kun tarjoat papupihvit quinoa-riisiseoksen, jogurttikastikkeen ja värikkään salaatin kanssa.

Jos perinteiset bataattireseptit tylsistyttävät, tartu tähän ohjeeseen. Uunibataatti ja hummus on helppoa kasvisruokaa. Bataateista tulee erityisen herkullisia, kun ne saavat paahtua uunissa inkivääri- tai sitruunahunajalla sipaistuina. Kaapaise haarukkaan tai leipäpalaan kaikkia raaka-aineita kerralla reippaan hummusnokareen kanssa.

Bataatti mehevöittää leivonnaiset

Uskoisitko, että bataatista valmistuu myös maukas kakku, mehevät rieskat, veikeä piirakka ja iki-ihana pannari? Kyllä vain, kun rohkeasti kokeilee, bataatti taipuu myös makeaan ja suolaiseen leivontaan. Nämä bataattireseptit lyövät sinut ällikällä!

Mehevä, kardemummalla maustettu bataattikakku on hauska vaihtoehto klassiselle porkkanakakulle. Keveä kuorrutus on tehty maitorahkasta tuorejuuston sijaan. 

Voiko olla parempaa yhdistelmää kuin kiireetön viikonloppuaamu ja vastapaistetut sämpylät! Kaupan valmis juuressose antaa näille sämpylöille muhevuutta ja enemmän makua. 

Kerrassaan nerokas kasvispiirakan pohja valmistuu ohuen ohuista bataattiviipaleista. Täyte sekoitetaan aromikkaasta vuohenjuustosta, kananmunista, kermasta ja värikkäistä kasviksista. 

Rieskat on mitä mainioin tapa hyödyntää tähteelle jääneet kasvissoseet. Pehmoisat ja makoisat rieskat valmistuvat niin peruna-, porkkana- kuin bataattisoseestakin. Hehkeän oranssit bataattirieskat maistuvat lämpiminä munavoin kanssa. 

Juurespannukakku on mehevä ja maukas. Sen salaisuus on taikinanesteenä käytetyssä piimässä ja maukkaissa tattarijauhoissa. Pannariin voi raastaa mitä vain juureksia, mutta makeat porkkanat ja bataatit sopivat erityisen hyvin hapahkoon taikinaan. Raastettu piparjuuri tuo makuun ihanasti terävyyttä. Koristele pannarin pinta ennen uuniin laittamista halutessasi juuresviipaleilla ja yrteillä.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Kahdeksan lempiruokaa bataatista – maistuisiko uunibataatit, bataatti-kasviscurry tai bataatti-vuohenjuustorisotto?

X