broileri uunissa
Broileri paistuu uunissa maukkaaksi ja meheväksi. Parhaassa tapauksessa samalla uunin lämmityksellä valmistuu koko ateria.
Ruokajutut

Näin broilerista saa uunissa mehevää ja maukasta – parhaat ohjeet arkeen ja viikonlopun aterialle

Broileri kypsyy uunissa vähällä vaivalla meheväksi ja maukkaaksi. Hissukseen mureaksi muhinut uunibroileri on täydellinen viikonloppuruoka ja valmistuu nopeasti myös arki-illan ateriaksi.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Broileri on helppo valmistaa uunissa koko perheen suosikkiruoaksi. Parhaassa tapauksessa samalla uunin lämmityksellä valmistuvat myös lisukeperunat ja kasvikset. Kokosimme parhaat uunibroilerireseptit. Kokkaa ja ihastu!

Lue myös: 6 x nopea arkiruoka broilerista – pyöräytä broilerista herkullinen kastike, salaatti, keitto tai pasta

Mitä lihaa valita?

Uunissa meheväksi kypsyvät rasvaiset, luulliset ja nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä kokonainen broileri. Sen sijaan rintafilee ja siitä valmistetut fileesuikaleet sisältävät vain vähän rasvaa, ja siksi niistä tulee uunissa helposti kuivia. Jos sujautat vähärasvaista broileria uuniin, ole tarkka kypsennyksen kanssa: nopea paistaminen noin 200 asteessa vartin verran riittää.

Jos haluat olla tarkka broilerin kypsyyden suhteen, käytä paistolämpömittaria. Työnnä mittari lihan paksuimpaan kohtaan niin, ettei se osu luuhun. Kun mittari näyttää 73–75 astetta, on liha kypsää. Kypsän broilerin tunnistaa myös siitä, että sisältä tihkuva neste on kirkasta.

Kokonainen broileri uunissa 

Kokonaisena uunissa paahdettu broileri on herkullinen viikonloppuruoka, joka sopii myös juhlavamman aterian päätähdeksi. Kokonaisen broilerin kypsennys ei ole vaikeaa, ja parhaimmillaan uunista nostetaankin tarjolle pinnalta rapea ja sisältä herkullisen mehevä lintu.

Kokonaisia broilereita etsiessä kannattaa yleensä suunnata kaupan pakastealtaalle, jossa valikoimaa saattaa olla jopa muutaman erilaisen linnun verran. Kokonaisena uunissa paistettuna parhaalta maistuu perusbroileri tai sen luomuversio. 

Pakastettu kokonainen broileri kannattaa nostaa jääkaappiin sulamaan vuorokausi ennen ruoan valmistusta.

Uunibroilerin valmistus aloitetaan kuivaamalla pinta ja sisäosa talouspaperilla. Sisään voi ujuttaa täytettä, kuten sitruunaviipaleita, ja pintaan hieroa öljyä sekä mausteita. Koivet sidotaan yhteen paistinlangalla ja broileri nostetaan uuniin kypsymään. 

Lihaa kannattaa valella paistamisen aikana vuoassa olevalla nesteellä. Näin lopputulos on entistä maukkaampi. Uunibroilerin paistoaika vaihtelee broilerin koon mukaan. Mitä suurempi lintu, sitä pidempi paistoaika. Parhaan lopputuloksen saat, kun käytät apuna paistolämpömittaria.

Mausteilla, marinadeilla ja erilaisilla lisukkeilla uunibroileriin saa helposti vaihtelua. Kokeile esimerkiksi uunibroileria paahdettujen perunoiden ja päärynöiden kera, hunajaista kananpoikaa tai ranskalaista uunikanaa.

Broileri uunissa: koipireidet ja paistileikkeet

Koipireisi on perinteinen ja edullinen luullinen jalkaosa, jota myydään kaupassa usein valmiiksi marinoituna. Kun poimit ostoskoriin marinoimatonta lihaa, saat ruoasta juuri oman suusi mukaista ja vältyt kyllästymästä samoihin valmismarinadin makuihin. 

Koipireidet sopivat erinomaisesti arkikokkailuun. Koipi- ja reisipaloja myydään myös erikseen. Rasvaisuutensa ansiosta ne säilyvät mehevinä uunissa kypsennettyinä eivätkä hätkähdä, vaikka unohtaisit ne uuniin hieman pidemmäksikin aikaa. 

Paistileike leikataan luuttomaksi ja nahattomaksi broilerin reisiosasta. Koska paistileikkeissä on fileisiin verrattuna enemmän rasvaa, niistä saa mehevää ja maukasta uuniruokaa helposti. 

Sekä koipireidet että paistileikkeet sopivat monipuolisesti kokkailuun. Koipireisistä valmistuu esimerkiksi marokkolainen sitruunabroileri, jota maustavat valkosipuli, sitruuna, yrtit ja oliivit.

Sitrusten lisäksi myös päärynä sopii hyvin broilerin koipireisien seuraksi uuniin. Päärynäbroileri paistuu uunissa meheväksi yhdessä valkosipulin, appelsiinin ja salvian kera.

Yhden vuoan broileri valmistuu nimensä mukaan yhdessä vuoassa. Samalla pedillä koipireisien kanssa kypsyvät myös perunat, bataatit, kesäkurpitsa ja pikkusipulit. 

Helppojen vuokaruokien joukkoon voi laskea myös espanjalaisen broileri-kasvispellin. Kasvikset ja broilerin koipireidet muhivat meheviksi uunissa, kun sekaan kaataa kupillisen kanalientä ja valkoviiniä.

Sitruunan, valkosipulin ja rosmariinin klassinen liitto on huumaava. Se maustaa välimerellisen uuniperunapaistoksen. Samassa uunissa kypsyvät myös mehukkaat broilerin paistileikkeet.

Paistileikkeet ovat oiva valinta myös tähän suosikkiruokaan. Lyonin kana on ranskalainen arkiruokaklassikko, jonka persoonallisen maun salaisuus on liemeen käytetty viinietikka.

Ranskalaista makumaailmaa mukailee myös dijoninbroileri, joka tarjotaan yhdessä valkosipulipapujen kera. Täpäkässä sinapissa ja reilussa määrässä kuohukermaa piilee tämän ruoan maun salaisuus. 

Rintafileet ja rintaleikkeet sopivat nekin uuniin

Luuton ja nahaton rintafilee sekä fileessä kiinni oleva pieni, suippomainen sisäfilee ovat broilerin vähärasvaisimmat osat. Ne kuivuvat herkästi, ja siksi kypsennyksen kanssa on syytä olla tarkka. Katso tästä ohje, jolla onnistut.

Tässä ohjeessa sisäfilee muhii meheväksi mascarponejuustonokareen alla. Sitruuna, rosmariini ja oliivit maustavat broileriherkun maukkaaksi. 

Broileri-kasvisvuoan mehevyden takaa parmesaanijuustosta, pinjansiemenistä, yrteistä ja oliiviöljystä valmistettu maukas seos. Samassa vuoassa kypsyvät myös viipaloidut tomaatit ja kesäkurpitsat. Tämä broileri kypsyy vähällä vaivalla uunissa maukkaaksi arkiateriaksi. 

Rintaleikkeistä ei ole poistettu luuta eikä nahkaa. Siksi ne säilyttävät maun sekä mehevyyden ja niissä on fileisiin verrattuna runsaampi ja mehukkaampi maku. Kääräise rintaleikkeet esimerkiksi parmankinkkuun ja kypsennä perunoiden kanssa maittavaksi viikonloppuruoaksi.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kanapata hautuu hissukseen – kurkista helpot ja hurmaavat patareseptit broilerista

X