Ruokajutut

24 asiaa ostoslistalle etnisistä ruokakaupoista – näitä herkkuja ilman ei enää osaa ollakaan!

Etniset ruokakaupat voivat olla monelle vierasta maaperää. Näillä vinkeillä kartoitat kauppojen aarteet.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
iStock

Mausteet ja yrtit ovat etnisten ruokakauppojen parhaimmistoa.

Etniset ruokakaupat voivat olla monelle vierasta maaperää. Näillä vinkeillä kartoitat kauppojen aarteet.

Etniset ruokakaupat tarjoavat ruoka-aineita, joilla loihdit eksoottisia makuelämyksiä omassa keittiössä.

Etnisten ruokakauppojen valikoimasta löytyy yleensä ne vierailta kuulostavat mausteet herkullisissa resepteissä sekä makumuistoja matkoilta Suomen ulkopuolella.

Kauppojen hintataso on usein melko edullinen ja pakkaukset suuria verrattuna perinteisiin ruokakauppoihin. Suureen suosioon noussut crispy chili eli rapea chilikastike on hyvä esimerkki tuotteesta, jota saa hyvään hintaan valtavan paketin.

Jos etniset ruokakaupat eivät ole vielä tuttuja, ainakin nämä tuotteet kannattaa painaa mieleen.

Kastikkeiden taivas

Jos jotain kannattaa etnisistä ruokakaupoista metsästää, niin herkullisia kastikkeita! Niitä löytyy hyllykaupalla ja valikoimissa on suorastaan runsauden pulaa.

Kastike on myös helppo tapa saada ruokaan lisää makua, vaikka ei itse mikään huippukokki olisikaan. Moni kastike on niin pullollaan makua, ettei ruokaa tarvitse sen kummemmin maustaa!

Goma-kastike valmistetaan seesaminsiemenistä ja kuuluu tyypillisesti japanilaiseen keittiöön. Se säväyttää koukuttavasti niin salaatinkastikkeena kuin dippikastikkeena kasviksille.

Kewpie-majoneesia voi käyttää monipuolisesti niin sushin kuin salaatin kanssa.

Kewpie-majoneesi on japanilaista majoneesia, jota olet saattanut maistaa esimerkiksi sushin päällä. Se sopii myös salaatinkastikkeeksi tai leivän päälle.

Tätä rapeaa chilikastiketta kannattaa kokeilla vaikka aamiaismunien päällä.

Jo edellä mainittu rapea chilikastike on noussut trendiherkuksi. Kastike sopii lähes kaiken kanssa, ainakin jos internetiin on uskomista. Kannattaa kokeilla vähintään munakkaaseen, nuudeleihin tai dippikastikkeeksi.

Black pepper sauce eli mustapippurikastike on parhaimmillaan erilaisten liharuokien kanssa. Kastiketta löytää usein Itä-Aasian ruokaan keskittyneistä kaupoista ja sitä syödään usein esimerkiksi Hongkongissa pihvin kanssa.

Mausteiden paratiisi

Mahdollisimman autenttiset mausteet ovat onnistuneen ruoan tae. Paras paikka hankkia vieraampia mausteita on kauppa, joka on erikoistunut juuri tietyn ruokakulttuurin antimiin.

Valkosipulimurska ja inkiväärimurska ovat olennainen osa monessa aasialaisessa ateriassa. Kiireinen kokki säästää aikaa, kun reseptissä oikaisee murskalla suoraan purkista! Näitä molempia kannattaa etsiä aasialaiseen ruokaan keskittyneistä kaupoista.

Kuivatuista ruusunnupuista saa tehtyä herkullista teetä.

Mausteosiossa täytyy mainita myös ruusuvesi, jota löytyy yleensä esimerkiksi intialaiseen ruokaan keskittyneistä kaupoista. Ruusuvesi sopii niin erilaisiin cocktaileihin kuin vaikka jälkiruoka sorbettiin. Samalla reissulla kannattaa etsiä kuivattuja ruusunnuppuja, joista saa tehtyä ihanaa teetä.

Kaupoista löytyy myös kattava valikoima tuoreita yrttejä.

Korianteria, persiljaa ja minttua voi ostaa esimerkiksi suuria nippuja Lähi-idän keittiön herkkuja myyvistä liikkeistä. Eihän esimerkiksi tabbouleh-salaatti ole mitään ilman tuoretta minttua ja persiljaa.

Etniset ruokakaupat yrtit
Jos käyttää paljon yrttejä, niiden koko etnisessä ruokakaupassa palkitsee.

Kuivakaapin kulmakivet

Nuudeleita on kaupoissa hyllykaupalla.

Nuudelit ja riisi ovat jo aikoja sitten omaksuttu suomalaisten keittiöiden vakioaineiksi, mutta niiden valikoima on etnisissä ruokakaupoissa päätä huimaava. Nuudeleita löytyy moneen lähtöön etenkin Itä-Aasiaan ruokiin keskittyneistä kaupoista.

Erilaisten pikanuudelien valikoima on valtava.

Kuivakaappiin kannattaa hankkia myös kuivia linssejä ja papuja. Linsseistä saa keitettyä helposti vaikka herkullisen tomaatti-linssikeiton ja pavut puolestaan kuuluvat olennaisesti chili con carneen.

Linssejä on aina hyvä olla kaapissa. Niistä saa helposti ja nopeasti keitettyä curryn tai keiton.

Kutkuttavat kasvisvaihtoehdot

Tofua ja tempeä myydään etenkin aasialaisen ruoan kaupoista. Valikoimaa riittää ja kilohinta on usein edullisempi kuin lähikaupoissa.

Tempe on palkokasveista fermentoimalla valmistettu kiinteä kasviproteiinituote.

Moni kasvissyöjä voi innostua Mock Duckista. Se on kehuttu lihankorvike, joka muistuttaa ankanlihaa. Tuotetta saa etenkin kiinalaista ruokaa myyvistä liikkeistä.

Jackfruit eli jakkihedelmä on valtavan kokoinen hedelmä, jota kasvaa esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa. Tuoreena sitä ei taideta myydä Suomessa, mutta täältä sitä voi ostaa säilykkeinä. Hedelmän koostumus muistuttaa lihaa ja siitä saa erinomaisen kasvisversion esimerkiksi nyhtöpossulle.

Jakkihedelmä eli jackfruit toimii hyvin lihankorvikkeena.

Makeaa mahan täydeltä

Baklava on makean ystävälle täydellinen herkku. Siinä ei ole siirapissa ja hunajassa säästelty. Tätä filo-taikinasta valmistettua jälkiruokaa on tyypillisesti Lähi-idän keittiön raaka-aineita myyvissä kaupoissa.

Baklava on filo-taikinasta valmistettu jälkiruoka, johon tulee usein pähkinää ja hunajaa.

Mochi on japanilainen pyöreä riisikakku. Suloinen herkku on maustettu usein matcha-teellä tai mansikalla. Suomessa mochit tunnetaan usein makeina leivonnaisina, mutta Japanissa taikinaa voidaan syödä myös maustamattomana ilman täytteitä. Grillissä paahdettua mochitaikinaa voidaan syödä esimerkiksi nuudelikeiton päällä.

Valikoimassa on myös eksoottisempia punapapu- ja seesammocheja.

Kuivatut hedelmät ja pähkinät ovat hyvä välipala tai jälkiruoka. Niitä löytyy runsas valikoima ja pakkauskoot takaavat sen, että niitä riittää pidemmäksikin aikaa.

Pakastealtaan aarteet

Börek on turkkilainen piiras, jonka sisälle tulee esimerkiksi lihaa, fetajuustoa tai kasviksia. Näitä piirakoita löytyy myös valmiina pakasteina turkkilaista ruokaa myyvistä kaupoista. Tätä helpompaa iltapalaa tai välipalaa ei löydykään.

Börek on tyypillinen turkkilainen piirakka, jonka sisään voi laittaa esimerkiksi fetajuustoa tai lihaa.

Itä-Aasian ruokakaupoista puolestaan voi löytää pakasteina dumplings-taikinanyyttejä, jotka sisältävät lihaa, kalaa tai kasviksia. Suomeksi näitä kutsutaan mykyiksi ja niitä syödään myös monissa maissa, hieman erilaisina versioina. Itä-Euroopan vastaavankaltaisia pelmeneitä valmistetaan samaan tapaan eli paistamalla ja höyryttämällä.

Etnisten ruokakauppojen pakastealtaista löytyy myös lihaa ja etenkin erilaisia mereneläviä.

Artikkelia muokattu 6.3.2023: Durian ja jakkihedelmä eivät ole sama hedelmä.

X