gnocchi
Gnocchit ovat herkullista vaihtelua, kun perinteinen pasta tylsistyttää.
Ruokajutut

Gnocchi on pastaa muistuttava perunapallero ja todellinen kiireisen arjen herkku – kokeile näitä maukkaita reseptejä

Gnocchi on ruokaa, johon vaikea olla rakastumatta. Pastaa muistuttavat perunapallerot kypsyvät parissa minuutissa ja niiden käyttömahdollisuudet ovat lukemattomat. Nappaa tästä huippuhyvä gnocchiresepti poikineen.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Gnocchi on italialainen taikinamyky, johon saattaa törmätä sekä trendikkään ravintolan menussa että lähikaupan tuorepastahyllyllä. Jos gnocchit eivät vielä kuulu arkiruokarepertuaariisi, nyt viimeistään on aika ottaa ne!

Lue myös: Parhaat pastareseptit! Oletko jo testannut näitä 10 helppoa, nopeaa ja ihanan maukasta pastaa?

Kun perinteinen pasta tylsistyttää, nappaa kaupan hyllyltä mukaasi pussillinen gnoccheja. Tai pyöräytä ihanat perunapastapallerot alusta alkaen itse. Kokosimme vinkit gnocchien valmistukseen ja käyttöön.

Mikä gnocchi on?

Gnocchi on pastaa muistuttava pallero, joka valmistetaan useimmiten perunasta. Tosin gnoccheja voi tehdä muistakin soseutetuista kasviksista, kuten kurpitsasta, punajuuresta, porkkanasta tai vaikkapa maa-artisokasta. Mukaan voidaan leipoa myös juustoa, lihaa tai erilaisia mausteita. Esimerkiksi ripaus raastettua sitruunankuorta tuo gnoccheihin upean makulisän ja herkullista raikkautta.

Gnocchin ja pastan ero on pieni ja häilyvä. Gnocchi on rakenteeltaan pastaa kevyempi ja ilmavampi, mutta aivan kuten monista muistakin italialaisista resepteistä, myös gnoccheista on useita variaatioita eri alueilla. Vehnäjauhoja lisätään taikinaan miltei aina, mutta yleensä vain vähän.

Kaupassa myydään valmisgnoccheja, jotka löytyvät usein kylmäosastolta tuorepastan välittömästä läheisyydestä. Kuivapastaosastolla on myös gnocchi-nimistä pastaa, joka on tavallista vehnäjauhoista tehtyä kuviopastaa. Älä kuitenkaan hämäänny ostamaan sitä gnocchin kiilto silmissäsi.

Miten gnocchit valmistetaan?

Valmisgnocchit ovat oiva apu kiireiseen arkeen, mutta gnocchit voi valmistaa myös alusta alkaen itse. Gnocchiresepti onkin varsin simppeli. Perustaikinaan tarvitset perunaa, jauhoja, kananmunia ja ripauksen suolaa.  

Perunat kuoritaan, keitetään ja survotaan soseeksi. Joukkoon lisätään kananmunia sekä hitunen jauhoja. Liika jauho tekee gnoccheista tiiviitä ja kumimaisia. Parasta on lisätä jauhoja vähitellen perunasurvoksen joukkoon koko ajan taikinaa tunnustellen.

Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän ja sekoita jauhot hellävaroen perunasoseen joukkoon niin, että saat juuri koossa pysyvän taikinan. Tämä onnistuu parhaiten jauhotetulla pöydällä, sillä kulhossa on vaikeampi saada tasainen taikina ilman turhaa runnomista.

Leikkaa valmis taikina paloiksi, pyörittele sormenpaksuisiksi tangoiksi ja leikkaa tangot paloiksi. Gnocchien pinnassa on usein pieniä uria, jotta kastike tarttuisi niihin paremmin. Urat onnistuvat kotikeittiössä helpoiten painamalla gnoccheihin haarukalla kevyet viillot.

Gnocchi: reseptit moneen makuun

Gnocchit ovat paitsi herkullista, myös uskomattoman monipuolista ruokaa. Gnoccheja voi käyttää melkein missä tahansa pastareseptissä perinteisen pastan sijasta. 

Italiassa gnocchit tarjoillaan useimmiten omana ruokalajinaan antipaston jälkeen, mutta ne sopivat myös liha- ja kalaruokien lisukkeeksi. Ruokalistalta gnocchi löytyy useimmiten samasta osiosta pastan kanssa.

Perinteisin tapa valmistaa gnoccheja on keittää ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Gnocchi keitetään kuten tuorepasta: kolme minuuttia reilusti suolatussa vedessä ja valmista tuli! Helppoa kuin mikä ja todellista pikaruokaa.

Keitetyt gnocchit voi tarjolla tomaattikastikkeen kera, pestolla silattuna tai vaikka salviavoissa pyöräytettynä. Gnocchi on kuitenkin hurjan hyvää monella muullakin tapaa valmistettuna, joten tässä muutama resepti, jotka on syytä ottaa haltuun.  

Gnocchit voi paistaa pannulla tai uunipellillä sisältä pehmoisiksi ja pinnalta valloittavan rapeiksi. Gnocchit voi sujauttaa myös uunivuokaan muhimaan esimerkiksi tomaattiseen kastikkeeseen sellaisenaan, ilman keittämistä. Gnocchit kypsyvät kyllä kastikkeessa, kunhan niille antaa hieman aikaa. 

Esimerkiksi tämä gnocchivuoka valmistetaan mehevistä tomaateista, maukkaasta chorizosta ja kaupan tuorepastahyllyltä löytyvistä peruna-gnoccheista. Vegaani voi korvata chorizon aurinkokuivatulla tomaatilla.

Ihana idea on koota keitetyistä gnoccheista salaatti. Tämä gnocchisalaatti kokoaa yhteen italialaisista alkupaloista tuttuja aineksia. Keitetyt gnocchit maustetaan tulisen maukkaiksi trendikkäällä nduja-salamitahnalla, jota löytyy kaupoista italialaisten tuotteiden hyllystä.

Puttanesca-gnocchit mukailevat suositun italialaisen pastaklassikon makumaailmaa. Siinä maistuu umamiset anjovikset ja parmesaani. Chili antaa sopivasti potkua ja oliivit herkullista suolaisuutta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Pasta on parasta itse tehtynä – näillä vinkeillä onnistut!

X