Ruokajutut

Grillifeta on superhelppo kesäherkku! Katso myös 7 muuta suosikkireseptiä fetasta

Fetajuusto tunnetaan varmasti parhaiten kreikkalaisesta salaatista, horiatikista. Hitiksi noussut uunifetapasta todistaa kuitenkin, että fetajuusto sopii vaikka mihin muuhunkin. Kokeile fetajuustoa grillattuna tai marinoituna, murustele sitä salaatteihin tai grilliruokien lisukkeeksi tai tee siitä kesän herkullisin kastike.
10.6.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Aito kreikkalainen fetajuusto valmistetaan vuohen- sekä lampaanmaidosta. Fetajuustoa muistuttava, salaattijuuston nimellä myytävä juusto, tehdään puolestaan tehdään lehmänmaidosta. Aidolla kreikkalaisella fetalla on sille ominainen aavistuksen hapan maku ja murenevainen koostumus. Salaattijuusto on pehmeämpää niin makunsa kuin rakenteensakin puolesta. 

Lampaanmaidosta valmistetun fetan käyttömahdollisuudet ovat salaattijuustoa monipuolisemmat. Aito feta on kotonaan niin kylmissä kuin kuumissakin ruoissa. Feta sopii grilliin vaikka sellaisenaan, mutta myös grilliruokien kaveriksi marinoituna, murusteltuna tai kastikkeeksi pyöräytettynä.

8 x fetajuusto:

Suussa sulava grillifeta

Loraus oliiviöljyä ja sitruunamehua, ripaus tuoreita yrttejä sekä hetki grillin lämpöä tekevät fetajuustolle ihmeitä. Suolainen fetajuusto ja grillissä makeaksi paahtuneet kasvikset ovat ihania yhdessä!

Grillifeta

Kokonaisena grillattu feta on parhaimmillaan. Laita grillifeta marinoitumaan rauhassa yrttien ja öljyn kera ja nosta se grilliin vasta sen jälkeen.

Grillifeta valmistuu näppärästi joko suoraan grilliritilällä tai voit myös kääräistä juuston tiukasti ja tukevasti folioon marinadin ainesten kera. Kuumalla grilliritilällä paahdettu feta valmistuu nopeasti, mutta folionyyttiin kääräistyä fetaa kannattaa hauduttaa grillissä parikymmentä minuuttia epäsuoralla lämmöllä.

Grillifeta sopii lisukkeeksi, salaattiin tai vaikkapa leivän päälle.

Grillifeta sopii lisukkeeksi, salaattiin tai vaikkapa leivän päälle.

Valmistusaika: Yli 2 h| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Marinadi

0,5 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2–3 rkl tuoretta timjamia
ripaus mustapippuria
ripaus chililastuja

Lisäksi

300–400 g fetajuustoa
vihreää salaattia

Valmistusohje

1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa.

2. Kääntele fetapalat marinadissa ja jätä maustumaan tunniksi pariksi.

3. Kuumenna tasoparila todella kuumaksi ja nosta fetapalat grilliin.

4. Grillaa nopeasti ja napakasti pintoihin väriä, ja nosta palat salaattipedille tarjolle.

Paahdettu fetasalaatti

Grillattu feta antaa uutta jujua esimerkiksi kreikkalaiselle salaatille – tai itse asiassa koko klassikkoruoan voi valmistaa uunissa tai grillissä paahtamalla. Sujauta salaattiainekset uunivuokaan tai folionyyttiin ja anna lämmön tehdä tehtävänsä.

Griilifeta ja muut fetaherkut, kuten paahdettu fetasalaatti - katso reseptit tästä!

Lämmin fetasalaatti maistuu herkulliselta sellaisenaan, mutta kokeile sitä myös leivän päällä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Paahdettu fetasalaatti:

500 g kirsikkatomaatteja
200 g fetajuustoa
1 punasipuli
1 dl mustia oliiveja
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehua
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
ripaus mustapippuroa
ripaus suolaa

Lisäksi:

salaatinlehtiä ja yrttejä (esim. basilika)

Valmistusohje

1. Pane tomaatit ja feta voideltuun uunivuokaan. Valuta päälle öljy ja mausteet.

2. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Lisää vuokaan salaatinlehtiä ja yrttejä.

Grillifeta ja pikkuporkkanat

Kesän herkullisin grilliruoka tulee tässä. Sulje fetajuusto marinadeineen folionyyttiin sekä nippu kesäporkkanoita toiseen ja nosta vartiksi grillin muhimaan. Kirpeän suolainen fetajuusto sekä grillissä makeiksi ja meheviksi paahtuneet porkkanat ovat ihania yhdessä.

Griilifeta ja grillattua pikkuporkkanoita - katso reseptit tästä!

Grillatut porkkanat muuttuvat meheviksi ja makeiksi. Erityisen maukkaita ne ovat kirpeän suolaisen grillatun fetajuuston kera. Tämä ruoka onnistuu hienosti myös uunissa!

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Grillattua fetajuustoa ja pikkuporkkanoita:

1 folioarkki
200 g fetajuustoa
2 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori ja
1/2 mehu
2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1/2 tl chilirouhetta
ripaus mustapippuria
2 tl hunajaa
200 g pieniä ohuita porkkanoita

Valmistusohje

1. Nosta fetapala folioarkille.

2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, sitruunan kuoriraaste ja mehu, timjami, chilirouhe, mustapippuri ja hunaja. Valuta seos fetajuuston päälle.

3. Taittele folio kiinni ja nosta paketti grilliin.

4. Pese ja kuivaa porkkanat ja nosta myös ne grilliin.

5. Grillaa juustoa 10–15 minuuttia ja porkkanoita saman verran.

6. Jaa porkkanat lautasille ja lusikoi päälle grillattua fetajuustoa.

Marinoi feta! 

Yrttimarinoitu, pistaasipähkinöillä ja sitruunalla piristetty fetajuusto on todellinen moniottelija. Se sopii tarjottavaksi niin brunssi- kuin juhlien noutopöytäänkin. Vähintään yhtä herkullista se on myös kesällä grilliruokien kyljessä. Kokeile vaikka!

Griilifeta ja muut fetaherkut- katso reseptit tästä!

Marinoidun fetan voi tehdä aidosta kreikkalaisesta fetajuustosta tai lehmänmaidosta valmistetuista salaattijuustokuutioista.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Marinoitu feta:

200 g fetajuustoa (pala)
1 ps (75 g) kuorittuja pistaasipähkinöitä
1 tl oreganoa
1 tl rosmariinia
1 1/2 dl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1/2 sitruunan mehu
hiutalesuolaa

Valmistusohje

1. Leikkaa feta kuutioiksi. Pane feta, pähkinät ja yrttimausteet kerroksittain purkkiin.

2. Murskaa valkosipulinkynnet öljyyn. Lisää joukkoon raastettu sitruunan kuori, sitruunamehu ja suola. Sekoita ja kaada fetan päälle. Heiluttele purkkia niin, että öljy valuu palojen väliin.

3. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Tarjoa feta vihreän salaatin ja oliivien kanssa

Feta ihastuttaa kesäisissä salaateissa

Fetajuusto ihastuttaa kreikkalaisen salaatin lisäksi myös muissa kesäisissä salaateissa. Grillin lämmössä paahtuneet kasvikset, makea maissi sekä erilaiset hedelmät ovat fetajuuston parhaita makupareja, kuten oheisista ohjeista huomaat. 

Grillattu maissi-lehtikaalisalaatti

Tässä Kira Åkerström-Kekkosen ohjeella valmistettavassa salaatissa yhdistyy vastustamattomalla tavalla kirpeys, makeus ja suolaisuus. Fetajuustosta, lehtikaalista ja grillatusta maissista koottu salaatti maustetaan chilillä sekä tuoreilla yrteillä. Tarjoa salaatti sellaisenaan tai vaikkapa chermoulakastikkeella maustetun grillikalan lisukkeena.

Griilifeta ja muut fetaherkut, kuten fetaa ja grillattua maissi-lehtikaalisalaattia. Katso reseptit tästä!

Lehtikaalin aavistuksen sitkeä rakenne pehmenee miellyttäväksi, kun siitä poistaa kovan keskiruodin ja hieroo pienemmäksi silputtuja lehtiä käsissä sitruunatilkan ja suolaripauksen kanssa.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Grillattu maissi-lehtikaalisalaatti:

200 g lehtikaalia
2 rkl sitruunanmehua
6 kokonaista tuoretta kypsentämätöntä maissia
1 dl tiiviisti paineltua basilikaa
1 dl tiiviisti paineltua korianteria
1 vihreä chili
100 g fetaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Valmistusohje

1. Poista lehtikaalista kova keskikanta ja hienonna lehdet. Laita isoon kulhoon ja hiero lehtiin sitruunanmehu ja ripaus suolaa. Laita jääkaappiin odottamaan.

2. Grillaa maissit kypsiksi ja leikkaa maissinjyvät veitsen avulla lehtikaalin joukkoon. Hienonna yrtit. Poista chilistä siemenet ja hienonna.

3. Murusta feta salaattiin ja sekoita mukaan yrtit, chili ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla.

Grillattua kurkkua ja fetaa

Tiesitkö, että myös kurkku on mainio grillattava? Kyllä vain! Kesäkurkun makeus korostuu, kun se syödään lämpimänä fetajuuston, suolapähkinöiden sekä karamellisoituneen limetin kanssa.

Griilifeta ja muut fetaherkut, kuten kurkkua ja fetajuustoa. Katso reseptit tästä!

Kaikkea voi grillata – myös kurkkua! Makeaksi paahtunut kurkku ja suolainen fetajuusto ovat ihania yhdessä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Grillattu kurkku:

6 kpl pieniä kurkkuja
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Pinnalle:

100 g fetajuustoa
1 ruukku minttua
mustapippuria
suolapähkinöitä
2 limettiä

Valmistusohje

1. Pese kurkut ja halkaise ne. Lado kurkut leikkuupinta ylöspäin työlaudalle ja sipaise ne oliiviöljyllä. Mausta suolalla. Grillaa kurkkuihin grillipinnat.

2. Murenna fetajuusto kulhoon. Hienonna minttu ja sekoita joukkoon. Mausta mustapippurilla.

3. Rouhi suolapähkinät. Halkaise limetit ja laita ne leikkuupinta alaspäin grilliin. Grillaa niin, että pinta karamellisoituu.

4. Nosta kurkut vadille ja ripottele päälle fetajuustoseos. Lisää rouhitut suolapähkinät ja viimeistele grillattujen limettien mehulla

Hedelmäinen feta-dukkahsalaatti

Makeat grillihedelmät, suolainen fetajuusto ja pähkinäinen dukkah-mausteseos muodostavat kesän koukuttavimman trion. Aidon fetajuuston lisäksi tähän salaattiin sopii hyvin myös salaattijuustokuutiot, joiden öljymarinadi sitoo salaatin ainekset yhteen.

Griilifeta ja muut fetaherkut, kuten hedelmäinen feta-dukkahsalaatti. Katso reseptit tästä!

Grillatut hedelmät ja suolainen fetajuusto muodostavat mahtaavan makuparin. Muista grillata hedelmät miedolla lämmöllä, sillä niiden sisältämä sokeri kärähtää helposti.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Hedelmäinen feta-dukkahsalaatti:

2 persikkaa tai nektariinia
1 päärynä
4 aprikoosia
1 rkl sitruunamehua
1 pussi tai rasiasalaattisekoitusta
100 g fetakuutioita mausteöljyssä (esim. sitrus-yrtti)

Lisäksi:

3 rkl dukkahia

Valmistusohje

1. Tee ensin dukkah. Siirrä sivuun odottamaan.

2. Leikkaa persikat ja päärynä lohkoiksi. Puolita aprikoosit. Grillaa hedelmiä miedolla lämmöllä noin 3 minuuttia ensin kuoripuoli alaspäin. Mausta hedelmät grillauksen jälkeen tilkalla sitruunamehua.

3. Kaada salaatti kulhon pohjalle, lisää päälle hedelmät ja fetakuutiot. Käytä juuston öljy salaattikastikkeena. Ripottele päälle dukkahia.

Tee fetasta kastike

Nerokas, vain muutamasta raaka-aineesta valmistettava feta-jogurttidippi maistuu niillekin, jotka eivät fetasta muutoin juuri välitä. Valkosipulilla, hunajalla sekä tuoreilla yrteillä maustettu kastike on pehmeää ja suorastaan sulaa suuhun. Tarjoa sitä alkupalana esimerkiksi grillissä rapeaksi paahtuneen leivän tai grillatun lihan, kalan tai kasvisten kanssa.

Griilifeta ja muut fetaherkut, kuten feta-jogurttikastike. Katso reseptit tästä!

Jogurtista ja fetajuustosta sekoitettu kastike on todellinen moniottelija. Kesällä se maistuu esimerkiksi salaatinkastikkeena ja grilliruokien kyljessä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo

Feta-jogurttikastike:

2 dl turkkilaista tai ruoanvalmistusjogurttia
1 dl murennettua fetajuustoa
3 rkl hienonnettua minttua
1 murskattu valkosipulinkynsi
tilkka sitruunamehua
hunajaa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Sekoita fetamuruset jogurttiin. Lisää minttusilppu ja mausta valkosipulilla, sitruunalla, hunajalla ja mustapippurilla.

2. Anna kastikkeen makujen tekeytyä jonkin aikaa ennen tarjoamista.

Lue myös

Suosittelemme