Ruoka

Guava maistuu herkulliselta viileänä

Guava muistuttaa ulkonäöltään päärynää ja sen maussa on havaittavissa paitsi päärynää myös viikunaa ja mansikkaakin. Tutustu tähän eksoottiseen hedelmään.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto

Guava on mehukas ja raikas hedelmä, joka maistuu parhaalta viilennettynä.

Guava muistuttaa ulkonäöltään päärynää ja sen maussa on havaittavissa paitsi päärynää myös viikunaa ja mansikkaakin. Tutustu tähän eksoottiseen hedelmään.

Guava (Psidium Guajava) muistuttaa muodoltaan ulkonäöltään päärynää. Runsaasti C-vitamiinia sisältävän guavan maku on raikas ja hapahko. Hedelmän väri voi vaihdella keltaisesta vihertävään tai jopa punaiseen, sillä lajikkeita on useita.

Guavan hedelmälihankin väri vaihtelee keltaisesta roosaan. Hedelmäliha on kiinteää kuoren tuntumassa, keskellä pehmeää.

Käytä guavaa salaatteihin

Guavan voi syödä sellaisenaan mieluiten viileänä. Huuhdeltu hedelmä halkaistaan ja syödään lusikalla kuoren puolikkaista. Hedelmälihan pienet siemenet ovat syötäviä. 

Kuoritun guavan voi käyttää jälkiruokiin, salaatteihin tai soseuttaa kastikkeeksi. Guava toimii kuten päärynä erinomaisesti rahka- ja kermajälkiruoissa, smootheissa, makeissa tai suolaisissa salaateissa, leivonnaisissa, marmeladeissa, paistettuna ja uunissa kypsennettynä.

Korvaa esimerkkireseptien päärynä osin tai kokonaan guavalla. Se sopii aurajuustolla höystettyyn viikuna-päärynäsalaattiin päärynän tilalle tai rinnalle. Lisää ripaus eksotiikkaa päärynä-murumaljaan paloittelemalla joukkoon guavaa tai korvaa smoothiekulhon päärynä guavalla.

Tunnista kypsä guava

Kypsän guavan tunnistaa voimakkaasta, makeasta tuoksusta. Kypsä hedelmä tuntuu kevyesti painettaessa pehmeältä. Raaka hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muovipussissa parissa päivässä.

Säilytä guava viileässä

Guava kannattaa säilyttää viileässä +5 – +10 asteessa, muttei kuitenkaan jääkaapissa. Sen tuoksu on voimakas, joten säilytä se erillään muista elintarvikkeista, jottei sen maku tartu niihin. Hedelmä on herkkä etyleenille, jota esimerkiksi tomaatti erittää, joten se kannattaa kurkun tavoin pitää erillään tomaateista.

Guava on peräisin Amerikan mantereitten trooppisilta alueilta. Nykyään sitä viljellään trooppisella vyöhykkeellä ympäri maailman.

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Artikkelia on muokattu 13.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Mango – tunnista kypsä mango ja opettele helppo tapa hedelmän kuorimiseen ja paloitteluun

X