Ruoka

Papaija – hedelmän lempeää makua voi säväyttää limellä tai sitruunalla

Papaija on aromikas hedelmä, jonka maku muistuttaa päärynää ja melonia. Tutustu papaijaan ja katso parhaat käyttövinkit ja reseptit.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto, Jukka Pakarinen ja Otavamedia

Papaijaa käytetään ruoanlaitossa samaan tapaan kuin melonia.

Papaija on aromikas hedelmä, jonka maku muistuttaa päärynää ja melonia. Tutustu papaijaan ja katso parhaat käyttövinkit ja reseptit.

Papaija on erittäin mehukas hedelmä, sen maku on aromaattisen täyteläinen, muttei hapokas. Se muistuttaa maultaan melonia ja päärynää.

Soikean, päärynänmuotoisen hedelmän paksua kuorta ei syödä. Kuori voi olla kellanvihreä tai -oranssi. Hedelmäliha on oranssia tai lohenpunaista, aromaattista, mehukasta ja pehmeää. Hedelmän sisällä on runsaasti pieniä siemeniä, jotka poistetaan ennen syömistä. Siemeniä voidaan käyttää ruoanlaitossa, esimerkiksi kastikkeissa tai lihan ”mureuttajana”.

Vihreä papaija
Vihreitä, raakoja papajoita löydät ainakin etnisistä ruokakaupoista. © Jukka Pakarinen

Vihreä papaija on makean papaijan raakana poimittu versio. Kuoren alta paljastuu valkoinen malto ja vaaleat siemenet. Vihreää papaijaa käytetään Kauko-idän ruoissa usein ohuen ohuina viipaleina tai raasteena. Suomeen tulevat vihreät papaijat ovat usein muodoltaan pitkiä ja kapoisia.

Sitruuna terävöittää papaijan maun

Kypsää papaijaa voidaan käyttää samaan tapaan kuin melonia. Hedelmä leikataan lohkoiksi tai puolikkaiksi, siemenet poistetaan ja hedelmä syödään sellaisenaan aamiaisena, alkupalana tai jälkiruokana. Koska papaija ei ole hapokas, puolikkaan päälle voi puristaa sitruuna- tai limettimehua, jolloin hedelmän ominaismaku tulee paremmin esille.

Papaijalohko ja kinkkuviipale on herkullinen aterian aloitus. Papaijan siemenkolon voi myös täyttää jäätelöllä, paloitelluilla hedelmillä tai marjoilla. Soseutetun papaijan malto tuo pirtelöihin tai juomiin eksoottisen säväyksen. Papaija sisältää runsaasti C-ja A-vitamiineja. Lisäksi siinä on papaiini-entsyymiä, jolla voi mureuttaa lihaa.

Melonimaisen papaijan ja suolaisen pekonin yhdistelmä on lyömätön. Tämän tuhdin papaijasalaatin juju piilee ranch-kastikkeessa.

Som tam, thaimaalainen papaijasalaatti tehdään vihreästä papaijasta, katkaravuista ja vihreistä pavuista. Salaatti saa herkullisen maun linnunsilmächileistä, kalakastikkeesta, limestä ja valkosipulista.

Papaija sietää myös kuumentamista. Kookosmaitopohjainen papaijakeitto maustetaan aasialaisittain tuoreella inkiväärillä, limellä ja korianterilla.

Kypsytä papaija huoneenlämmössä

Kypsä papaija tuntuu kevyesti painettaessa pehmeältä. Raaka hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Säilytä papaijaa viileässä, +8 – +12 asteessa. Hedelmä tuottaa runsaasti etyleeniä, joten papaijaa ei kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä (esimerkiksi: kiivi, sharonhedelmä, kurkku, yrtit).

Papaijaa viljellään lähes kaikkialla tropiikissa. Se on nopeakasvuinen puu, jonka hedelmät ovat muodoltaan pitkänomaisia, suurta päärynää muistuttavia. Papaijaa tuodaan Suomeen ympäri vuoden Brasiliasta, Costa Ricasta, Meksikosta ja Etelä-Afrikasta.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset/Kasvitieto

Artikkelia on muokattu 19.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Snowball-meloni on hittihedelmä, joka hurmaa makealla maullaan

X