Vinkit Hedelmäopas

Parhaat avokado-reseptit

Avokado on tunnettu terveysvaikuitteistaan, mutta mitä muuta, kuin avokadopastaa, siitä voi tehdä.

avokado halkaistuna

Avokadoja arvellaan syödyn Etelä-Meksikossa jo 8 000 vuotta sitten. Nykyään se on levinnyt eri puolille maailmaa. Euroopassa avokado on tullut tunnetuksi vasta 1900-luvulla.

Suomessa se oli harvinaista herkkua vielä 1970-luvun alkupuolella. Silloin kaupasta saadut avokadot olivat lähes aina raakoja, eikä niitä ymmärretty kypsyttää ennen syömistä. Niinpä avokadon luoma ensivaikutelma ei ole ollut mikään makujen ilotulitus, vaan pikemminkin saippualta maistuva ja suutuntumaltaan puumainen.

Miten varmistat avokadon kypsyyden

Avokado on sikäli erikoinen hedelmä, että se kypsyy vasta, kun se poimitaan puusta.

Avokado syödään aina kypsänä, jolloin sen maku on pähkinäinen. Kypsyys selviää, kun tunnustelee varovaisesti avokadon suippoa päätä. Jos se on hieman pehmeä, avokado on sopivan kypsä syötäväksi. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä avokado on herkkä paineluille. Avokadon voi kypsyttää itse muovipussissa huoneenlämmössä parissa päivässä.

katkaravuilla täytetty avokado

Monet  hyvin varustetut kaupat myyvät esikypsytettyjä avokadoja, joissa on  leimat ”ready to eat”, ”esikypsytetty” tai ”valmiita syötäviksi”. Ne kertovat avokadon olevan sopivan kypsä vaikka samantien illallispöytään. Raakoihin verrattuna esikypsytettyjen hinta on jopa kaksinkertainen.

Avokadoherkkuja

Avokadon hedelmäliha on pehmeää, lähes kermamaista. Sen maku on mieto ja pähkinämäinen. Avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen. Tummumisen  voi estää valelemalla sitruunamehua hedelmänlihaan.

Avokadoa voi käyttää monella tavalla, mutta mieluiten vain kylmänä. Kuumennettaessa sen maku usein pilaantuu.

Avokado on hyvä pikaruoka suoraan kuoresta syötynä sellaisenaan tai vaikka savuporotäytteen kanssa. Guacamole on yksi tunnetuimpia avokadoreseptejä. Katkaravut, chili ja sitruuna ja sopivat hyvin avokadon kanssa. Avokadotahna käy sellaisenaan vauvanruuaksi, maustettuna dippikastikkeeksi tai tahnaksi leivän kanssa.

Avokado salaateissa

Hävikistä herkuksi -hengessä tehty avokado-leipäsalaatti vie kielen mennessään. Kuivahtanut leipä imee ihanasti makuja.

Avokado tekee kanasalaatista täyteläisen. Terästä kana-avokadosalaatin makua vielä avokadoöljyllä.

Bulgur-salaatin pähkinäinen maku syntyy kypsästä avokadosta sekä pistaasipähkinöistä. Bulgur-suurimot valmistetaan vehnästä. Rouhittu bulgur kypsyy nopeasti ja maustuu hyvin haaleana.

Juhalava alkupalasalaatti syntyy kampasimpukoista, katkaravuista ja avokadosta.

Tee perunasalaatista vaihteeksi vihreä ja tarjoa se salsa verden kanssa. Alun perin italialainen salsa verde on valmistettu käsin silppuamalla, nykyversio syntyy monitoimikoneella. Suolaisuutta antavat sardellifileet ja kaprikset. Salsa verde sopii hienosti avokadolla täydennetyn vihreän perunasalaatin kanssa.

Viikunasalaatti valmistetaan erivärisistä salaateista, viikunoista, avokadosta ja pekaanipähkinöistä.

Avokado soseutuu smoothieksi, keitoksi ja mousseksi

Kylmänä nautittava avokadokeitto saa tuhtia makua chorizosta ja täpäkkyyttä chilistä.

Markus Aremon reseptillä syntyy herkullinen alkuruoka juhliin. Tonnikala-avokadotartar valmistetaan tuoreesta, haudutetusta tonnikalasta. Moussea maustavat korianteri ja sitruuna.

Katkaise arkiset aamupalarutiinit avokadolassilla! Avokado ja mango muuttuvat herkulliseksi juomaksi jogurtin ja mintun voimalla.

Avokado-mansikkasmoothie käy niin aamu- kuin välipalaksi. Rasvaton maitorahka on erinomainen proteiininlähde.

Avokadomousse sulaa suussa. Passiohedelmä antaa mousselle raikkaan makuvivahteen. Lisää seokseen parin kolmen passiohedelmän hedelmäliha.

Avokaadojäädyke on juhlava jälkiruoka. Limetin mehu ja sitruslikööri raikastavat avokadon täyteläisen maun.

Herkullisia avokadoleipiä

Avokado-mozzarella-lohileipä on iltapala vertaansa vailla.

Avokado-tonnikalatäytteiset kolmioleivät tuovat vaihtelua lounastauolle.

Wasabilla säväytetty avokadotahna säväyttää perinteiset lohella täytetyt rieskarullat uuteen liekkiin.

Avokado

Avokado on muodoltaan päärynämäinen kasvis, jonka kuori on nahkamainen.

Kuori voi olla kiiltävä taikka rosopintainen. Kuorta ei syödä.  Kuoren väri  voi vaihdella  lajikkeesta riippuen vaalean vihreästä tummaan, jopa lähes mustaan.

Hedelmän keskiosassa on suuri siemen, jota ei syödä.

Avokadossa on kasvikseksi paljon energiaa, sata grammaa avokadoa sisältää 219 kilokaloria.  Avaokadossa  on paitsi hyviä rasvoja, myös  runsaasti kaliumia sekä paljon B- E- ja K-vitamiinia ja hivenaineita.

Tarkempaa tietoa avokadon ravintoarvoista saat Finelin nettisivuilta.

Nappaa tästä avokadopastan resepti.

Leena Kalliokoski

Kuvat: Colourbox.com ja SKOY

Avainsanat

Kommentit

Trendiksi on noussut myös avokadon kivi, jonka käyttöä on opastettu mm. Facebookia kiertäneessä videossa. Voiko sitä todella syödä?

Ei kannata. Kivessä saattaa olla paljon hyödyllisiä antioksidantteja, mutta siinä voi olla muutakin. Olemassa olevat tutkimukset on tehty lähinnä avokadon kivestä tehdyillä uutteilla, mikä ei vastaa kokonaisen kiven syömistä. Californian avokado komissio ei myöskään suosittele avokadon kivien syöntiä, koska sen mukaan avokadon kivi sisältää ihmisille sopimattomia aineita.

Kannattaa päivittää tieto siemenen käytöstä…..

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti