Hilloresepti, joka sopii marjoihin ja hedelmiin.
Tiesitkö, että voit valmistaa hilloa kaikista marjoista ja hedelmistä?
Ruokajutut

Hilloresepti, joka toimii taatusti – opettele hillon peruskaava tällä ohjeella

Tällä hilloreseptillä loihdit lempimarjoistasi maukasta hilloa. Katso hillon peruskaavan jutusta!
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Puuroon, leivontaan tai leivän päälle. Hillo on herkullinen tapa tuoda makeutta niin aamiaispöytään kuin kahvihetkeenkin. Kokosimme yhteen vinkkejä, jolla hillon valmistaminen onnistuu sujuvasti kaikista marjoista ja hedelmistä. Katso myös hilloresepti, jonka avulla valmistat hillon kuin hillon.

Hilloresepti tarvitsee sokeria

Sokeri on tärkeä ainesosa hillon valmistuksessa, sillä sokeri sitoo suurimman osan marjojen vedestä. Näin hilloon ei pääse muodostumaan hometta, bakteereita tai hiivoja. Sokeri vaikuttaa myös hillon koostumukseen sekä värin ja C-vitamiinin säilyvyyteen.

Marttojen ohjeiden mukaisesti hillon valmistukseen tulisi käyttää noin 500–700 grammaa sokeria per marjakilo. Jos hilloon ei halua lisätä näin paljon sokeria, tulee hilloon tulisi lisätä aineita, jotka edistävät säilymistä ja hyytymistä.

Huom! Käytä hillon valmistamiseen aina paksupohjaista teräs- tai emalikattilaa – ohutpohjaisessa kattilassa hillo palaa helposti pohjaan. Vältä myös turhaa sekoittamista, ettei hillo muutu vahingossa soseeksi.

Hilloresepti tarvitsee sokeria.

Sokeri sitoo suurimman osan marjojen vedestä. Näin hilloon ei muodostu hometta, bakteereita tai hiivoja.

Hilloreseptin peruskaava

Ainesosat: 

1 kg marjoja

500 g taloussokeria

(3–4 dl vettä)

Ohjeet: 

  1. Laita marjat, sokeri ja vesi kattilaan. Pehmeäkuoristen marjojen, kuten mansikan ja mustikan kohdalla sokeri ja marjat kerrostetaan ensiksi kattilaan ja annetaan mehustua jääkaapissa pari tuntia.  Jos keität hilloa puolestaan kovakuorista marjoista, kuten puolukoista, lisää kattilaan ensiksi vesi sekä sokeri ja keitä kymmenisen minuuttia. Tämän jälkeen lisää joukkoon puhdistetut ja peratut marjat.
  2. Keitä hilloa pienellä lämmöllä noin puoli tuntia.Muista ravistella kattilaa välillä, jottei hilloseos pala pohjaan. Kuori pinnalle syntyvä vaahto pois reikäkauhalla tai lusikalla.
  3. Valmis hillo tölkitetään kuumana. Varmista, että purkit on hyvin pestyjä ja kuumassa uunissa steriloituja. Täytyä tölkit piripintaan ja sulje kannet välittömästi. Anna hillon jäähtyä huoneenlämmössä.

Muut lähteet: Kotiliesi

Lue myös: 

Paras mansikkahillon tuunausidea on löytynyt – raikkaus on valttia!

Karviais-omenahillo

Hillo punaisista marjoista

X