Ruokajutut

Himohyvät vegemätöt! Bataattiranskalaiset, kaaliwingsit ja muut veden kielelle herauttavat kasvisruoat

Kasvisruoka ei ole ryppyotsaista terveyshifistelyä vaan herkullista hedonismia. Näillä tuhdeilla vegemätöillä hurmaat kenet tahansa.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Muhkea salaattikulholeipä, kaaliwingsit ja halloumiranskalaiset sekä muut mehevät kasvisruoat herauttavat veden kielelle. Vegemättö mahassa on helppo hymyillä!

7 x kasvismättöruoka

Kaaliwingsit

Kaaliwingsit ovat vegaaninen versio suosituista kanansiivistä. Mausteiset ja makoisiksi paahdetut kukkakaalin ja parsakaalin nuput saavat lisäpotkua chilidipistä.

kaaliwingsit

Tästä ei vegemättö parane! Kun teet chilidipin kasvipohjaisesta ranskankermasta, taipuvat kaaliwingsit sekä gluteenittomaan että vegaaniseen ruokavalioon.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Kaaliwingsit:

1 kg parsa- tai kukkakaalia
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl kikhernejauhoja
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl Sriracha-chilikastiketta
1–2 rkl hunajaa
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl suolaa

Chilidippi:

200 g laktoositonta ranskankermaa
1 dl korianteria hienonnettuna
2 rkl Sriracha-chilikastiketta
1/4 tl suolaa
(1/2 punainen chili)

Valmistusohje

1. Paloittele kaali nupuiksi.

2. Sekoita veteen kikhernejauho, öljy ja mausteet. Anna turvota hetki.

3. Upota kaalit taikinaan ja nosta ne leivinpaperoidulle uunipellille.

4. Paista wingsejä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Papu-avokadoburritot

Papu-avokadoburritot ovat nopea, helppo ja herkullinen vegemättö. Maissitortillojen täyt­teiksi sopivat erilaiset pavut ja niistä tehdyt tahnat, kasvik­set sekä yrtit.

Lisää väliin vielä majoneesikastiketta, jos kaipaat tuhdimpaa purtavaa.

Voi jukra, mikä vegemättö! Maissilättyjen välissä on avokadoa, papuja ja tymäkkää tomaattisalsaa.

Nam, mikä vegemättö! Maissilättyjen välissä on avokadoa, papuja ja tymäkkää tomaattisalsaa.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Papu-avokadotäyte:

1 tlk mustapapuja
1 keräsalaattia
2 porkkanaa
2 avokadoa
1–2 limetin mehu
ripaus suolaa

Salsa:

3 isoa tomaattia
1/2 chilipalko hienonnettuna
1 punasipuli hienonnettuna
3 rkl hienonnettua minttua
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl sokeria

Tarjoiluun:

maissitortilloja
tuoretta minttua

Valmistusohje

1. Valuta pavut, suikaloi salaat­ti ja porkkanat.

2. Murskaa avokadon hedel­mäliha haarukalla ja mausta se limetillä sekä ripauksella suolaa.

3. Kuutioi tomaatit ja sekoita salsan ainekset kulhossa.

4. Lusikoi maissitortillojen vä­liin papuja, salaattia, porkkanaa ja avokadomurskaa sekä salsa­kastiketta. Viimeistele tuoreella mintulla.

Makaronia ja juustoa

Makaronia ja juustoa on maistuva vegemättö – jenkkityyliin. Lohturuokaklassikko pitää sisällään peräti kolmea juustoa. Pinnalle raastettu gruyère-juusto sekä rapeaksi paahtuneet krutongit tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Juusto-makaronivuoka on syntisen hyvä ja tuhti vegemättö.

Juusto-makaronivuoka on syntisen hyvä ja tuhti vegemättö.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 5

Makaronivuoka:

400 g makaronia tai muuta pastaa
vettä ja suolaa

Juustokastike:

2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kuumaa maitoa
100 g raastettua gruyère-juustoa
100 g raastettua parmesaani- tai pecorino-juustoa
ripaus mustapippuria
ripaus muskottipähkinää

Pinnalle:

100 g raastettua gruyère-juustoa
100 g valmiita krutonkeja

Valmistusohje

1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsiksi. Valuta, huuhtaise kylmällä vedellä, kaada takaisin kattilaan ja siirrä sivuun hetkeksi.

2. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä niitä hetki koko ajan sekoitellen. Lisää kuuma maito hyvin vispilöiden. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä poreillen aina siihen asti kunnes kastike on paksuuntunut. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraasteet, mustapippuri ja muskottipähkinä.

3. Sekoita kattilassa makaronit ja juustokastike keskenään. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste sekä murskatut krutongit.

4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kera.

Halloumiranskalaiset ja lämmin kasvissalaatti

Parin vuoden takainen vegemättöhitti, halloumiranskalaiset, ihastuttavat edelleen. Makoisiksi paneroidut ja runsaassa öljyssä rapeiksi paistetut juustotikut tarjotaan tässä ohjeessa lämpimän kasvissalaatin kera.

halloumiranskalaiset ja lämmin kasvissalaatti

Halloumiranskalaiset ovat koukuttavia, mutta eivät mitään kevytruokaa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 3

Halloumiranskalaiset:

1 pkt halloumijuustoa
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl juustokuminaa
1/4 tl chilirouhetta
1 kananmuna
1 dl korppu- tai pankojauhoja
öljyä paistamiseen

Salaatti:

1 prk käyttövalmiita linssejä
2 porkkanaa
1 punasipuli
1 punainen paprika
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
1/4 tl suolaa
mustapippuria
3 rkl silputtua lehtipersiljaa

Valmistusohje

1. Leikkaa halloumi reilun sentin paksuisiksi tangoiksi. Sekoita vehnäjauhoihin mausteet ja kääntele tangot ensin vehnäjauhoissa, sitten rikkivatkatussa munassa ja lopuksi korppujauhoissa.

2. Huuhtele linssit siivilässä. Leikkaa porkkanat ja sipuli ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi paprika. Kuumenna öljy pannulla, lisää kasvikset ja paista kaksi minuuttia. Lisää linssit, kuumenna ja mausta seos balsamicolla, suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle silputtua persiljaa.

3. Kaada pannulle noin puolen sentin kerros öljyä ja paista halloumiranskalaiset kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Portobelloburgeri

Portobelloburgeri tuo helpotuksen akuuttiin hampurilaisen himoon. Perinteisen pihvin sijaan sämpylöiden väliin sujautetaan lihaisa portobello-sienen lakki, jonka grillauskauden ulkopuolella voi mainiosti paahtaa myös lieden ääressä parilapannulla. Itse tehty kaalisalaatti takaa maun ja mehevyyden.

portobelloburgeri

Muhkea portobellosieni korvaa vegehamppareissa perinteisen pihvin. Tähän burgeriin haluat taatusti iskeä kätesi!

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Portobelloburgeri:

4 portobellosientä
4 hampurilaissämpylää
vihreää salaattia

Marinadi:

2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl soijakastiketta
1 rkl inkiväärisilppua
1 murskattu valkosipulinkynsi
(1/2 punaista chiliä)

Kaalisalaattia:

1/4 varhaiskaalia
1 porkkana
1 dl jogurttia
2 rkl majoneesia
1 rkl chiliketsuppia
ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Poista portobelloista kannat. Pane sienet muovipussiin. Sekoita marinadi ja kaada se pussiin. Voit lisätä joukkoon silputtua chiliä. Kääntele pussia niin, että marinadi peittää kaikki sienet. Anna maustua 2–4 tuntia.

2. Suikaloi kaali ja porkkana. Sekoita kastike jogurtista ja majoneesista. Lisää chiliketsuppi ja suola.

3. Valuta sienet marinadista ja grillaa niitä noin 2 minuuttia molemmin puolin. Paahda sämpylät nopeasti grillissä.

4. Laita sämpylälle ensin salaatinlehti, sitten sieni, kaalisalaatti ja kastike. Rouhaise mausteeksi vielä mustapippuria.

Salaattikulholeipä

Muhkea salaattikulholeipä on leppoisten illanistujaisten paras purtava, joka kerää katseet ja kehut.

Rapeakuorisen leivän sisään piilotetaan Välimeren parhaita makuja: tsatsikia, fetajuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä roppakaupalla kasviksia.

Jättimäisestä salaattikulholeivästä riittää syötävää isommallekin seurueelle.

Vegemättö eli salaattikulholeipä.

Rapea leipäkuori kätkee sisäänsä Välimeren parhaat maut.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Salaattikulholeipä:

1 pieni munakoiso
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rapeakuorinen maalaisleipä
100 g aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettua tuorejuustoa
1 avokado
1 rkl sitruunanmehua
1 ps (noin 80 g) babypinaattia
250 g erivärisiä kirsikkatomaatteja
8 aurinkokuivattua tomaattia
1 ruukku basilikaa
200 g kaupan valmista tsatsikia
100 g fetajuustoa

Valmistusohje

1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese munakoiso ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele viipaleille suolaa. Anna ”itkeentyä” noin viisi minuuttia. Pyyhi pinnalle tihkunut neste pois talouspaperilla. Valuta päälle oliiviöljyä. Paahda viipaleita uunin keskitasolla noin 15 minuuttia viipaleiden paksuudesta riippuen, kunnes munakoisot ovat ruskistuneet hieman.

2. Leikkaa maalaisleivän päältä muutaman sentin paksuinen viipale pois. Revi leivän sisältä sisusta pois niin, että leivän reunoille jää kuoren lisäksi pari senttiä leipää. Voitele leivän sisus ja päältä leikattu ”kansi” tuorejuustolla.

3. Viipaloi avokadon hedelmäliha. Purista viipaleiden päälle sitruunanmehua. Huuhtele pinaatinlehdet lävikössä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa viipaleiksi. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit. Revi basilikasta lehdet.

4. Täytä leipä lastaamalla sisään vuorotellen babypinaattia, kirsikkatomaatteja, munakoisoviipaleita, tsatsikia, avokadoviipaleita, aurinkokuivattua tomaattia, basilikanlehtiä ja fetajuustoa. Painele täytettä hieman leivän sisälle niin, että saat kaiken täytteen mahtumaan. Paina täytteen päälle leivästä leikattu kansi. Leikkaa leipä sahalaitaisella veitsellä reilun kokoisiksi lohkoiksi.

Feta-mustakaaliquesadillat

Tortillat taipuvat myös meheviksi quesadilloiksi. Levitä kahden tortillaletun väliin paistettua paksoita, kaalia sekä mozzarella- ja fetajuustoa ja paista pannulla niin, että juusto sulaa.

Feta-mustakaaliquesadillat voi nauttia sellaisenaan tai erilaisten salsojen sekä guacamolen kera – vegemättö siis parhaimmillaan!

Quesadilloihin voi iskeä juuri mieleisensä täytteet tai jääkaapin eripariset tähteet. Pääasia on, että tämä vegemättö on juustoista.

Quesadilloihin voi iskeä juuri mieleisensä täytteet tai jääkaapin eripariset tähteet. Pääasia on, että tämä vegemättö on juustoista.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Feta-mustakaaliquesadillat:

8 vehnätortillaa
200 g mustakaalia (lehtikaalikin käy)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 1/2 rkl öljyä
100 g paksoita tai kiinankaalia
1 dl hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi minttua ja lehtipersiljaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
100 g fetajuustoa
2 dl mozzarellaraastetta

Valmistusohje

1. Huuhtele mustakaalit ja revi lehdet irti lehtiruodista. Hienonna lehdet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipu­lit ja mustakaali pannulla öljyssä pehmeiksi. Hienonna paksoi, lisää se pannulle ja paista hetki. Nosta pannu syrjään ja anna seoksen hieman jäähtyä. Lisää yrtit ja mausteet.

2. Jaa kaaliseos tasaisesti neljälle tortillaletulle. Murustele päälle feta ja mozzarella. Nosta päälle toiset letut.

3. Paista jokainen täytetty lettu kuivalla, pinnoitetulla pannulla molemmin puolin muutaman mi­nuutin ajan, kunnes juusto sulaa ja sitoo palat toisiinsa.

4. Leikkaa annospaloiksi ja nauti heti lämpiminä.

X