Ruokajutut

Intialainen currykastike on helppo tehdä myös kotona – katso 5 erilaista ohjetta

Curry on muhevan mausteinen intialaistyyppinen ruoka, jonka sekaan sopivat niin broileri, kala, tofu kuin lihapullatkin ja kaveriksi keitetty riisi sekä naanleipä. Carrykastike sopii niin arkeen kuin seesteiseen viikonloppuunkin.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Intialaistyyppinen curry kuuluu monen suosikkiruokiin. Onneksi currykastike valmistuu kotikeittiössäkin varsin helposti. 

Lue myös: Tervetuloa intialaisiin ruokajuhliin – 4 ihanaa reseptiä

Monien currykastikkeiden raaka-ainelista on hengästyttävän pitkä, sillä niiden maun salaisuus piilee eri makujen välisessä harmoniassa. Älä kuitenkaan huoli. Suuri osa mausteista löytyy markettien valikoimasta, ellei jo valmiiksi maustekaapistasi. Kun kaikki tarvittava on koossa, valmistuu currykastike vaivatta. 

Curryn tulisuutta voi helposti säätää chilin avulla ja tehdä ruoasta juuri oman suun mukaisen. Tilkka kookosmaitoa tai kermaa pehmentää mausteiden voimakkuutta ja takaa, ettei lopputulos ole liian ärhäkkä. Kun mausteet kuullottaa ensin öljyssä ja antaa kastikkeen vielä muhia tovin, maut avautuvat täyteen kukoistukseensa. Kunnon kotikokkaaja jauhaa mausteet itse, mutta valmiiksi jauhetuillakin pääsee maukkaaseen lopputulokseen. 

Currykastikkeiden kaveriksi sopii riisi. Viitseliäs leipoo myös naan- tai chapati-leipää. Tuoreet yrtit, pähkinät sekä raitakastike sopivat nekin annoksen kruunuksi. Helppo raita-kastike syntyy sekoittamalla paksun jogurtin sekaan raastettua kurkkua, juustokuminaa ja suolaa.

5 x currykastike

1. Delhin kana

Delhin kanan sielu on muhkea mausteseos, joka tehdään alusta alkaen itse. Se syntyy näppärästi morttelissa muun muassa korianterin-, juustokuminan sekä sinapinsiemenistä, kardemummasta, chilistä, inkivääristä ja valkosipulista.

Kun currykastike muhii padassa, ehtii lisukkeeksi keittää basmatiriisiä ja pyöräyttää kaveriksi vielä raikkaan raitakastikkeen.

Currykastike: Delhin kanaa

Delhin kana vie makumatkalle Intian aurinkoon.

Ohje: Delhin kanaa

2. Goalainen currykastike kalalle

Goalaiseen kalacurryyn voi upottaa kahtakin eri kalalajia, kuten lohta ja kuhaa. Raaka-ainelista on pitkä, mutta kala kypsyy kuumassa liemessä parissa minuutissa ja curry on valmista ennen kuin huomaatkaan.

Goalainen_kalacurry

Juustokumina, korianteri ja inkivääri maustavat kalacurryn herkuksi.

Ohje: Goalainen kalacurry

Possua Vindaloo-kastikkeessa

Vindaloo-kastike on Goaa aina 1960-luvulle asti hallinneiden portugalilaisten siirtomaaherrojen keksimä ruoka.

Mausteiden lisäksi makua kastikkeeseen antavat etikka ja valkosipuli. Tässä versiossa on käytetty valmista biryanimaustetahnaa, jota myydään aasialaisissa ruokakaupoissa.

possua vindaloo-kastikkeessa

Vindalookastikkeen maustetahna tehdään alusta alkaen itse.

Ohje: Possua vindaloo-kastikkeessa

Tofucurry

Tämä herkullinen tofucurry valmistuu puolessa tunnissa ja maistuu myös vegaaneille. Pehmeä silken-tofu sulaa kastikkeen joukkoon kuumennettaessa tehden siitä kermaisen ja ruokaisan.

Tämä currykastike kannattaa valmistaa mausteiden määrässä säästellen, sillä valmis currytahna takaa makuilotulituksen.

Currykastike saa silkkisen lisän tofusta.

Samettisen tofucurryn salaisuus on pehmeä silken-tofu.

Ohje: Tofucurry

Kofta korma -lihapyörykät

Myös kotiruokien suosikit, lihapullat, voi maustaa intialaiseen tapaan ja hauduttaa muhkeiksi tomaatista, kookosmaidosta ja intialaisista mausteista valmistetussa kastikkeessa.

Valitse Kofta korma -lihapyöryköihin naudan kaveriksi lammasta, niin saat niihin uusia makuvivahteita. Tämä currykastike tuo ruokapöytään maun lisäksi myös väri-ilottelua!

Tämä currykastike on maun lisäksi myös ilo silmälle. Kofta korma -lihapyöryköiden maku hurmaa vaativammankin herkuttelijan.

Kofta korma -pyöryköiden raaka-aineluettelo on pitkä, mutta juuri mausteet tekevät pullien mausta erityisen monitasoisen ja autenttisen.

Ohje: Kofta korma -lihapyörykät

Lue myös Kotiliedestä: Palak paneer on intialainen suosikkiruoka – näin teet sen kotona

X