Ruoka

Itse graavattu lohi vie kielen mennessään – näillä ohjeilla onnistut kalan graavaamisessa ja loihdit ihanat graavilohiherkut

Graavilohi maistuu joulupöydässä muiden kalaherkkujen seurana. Lohen graavaaminen ei ole vaikeaa, mutta pari vinkkiä kannattaa olla takataskussa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Graavilohi on parasta itse tehtynä ja mieleisillä makuaineilla maustettuna.

Graavilohi maistuu joulupöydässä muiden kalaherkkujen seurana. Lohen graavaaminen ei ole vaikeaa, mutta pari vinkkiä kannattaa olla takataskussa.

Graavilohi on mahdollista valmistaa lohifileestä tai kirjolohifileestä. Lohifilee on koostumukseltaan hieman rasvaisempaa, kirjolohi aavistuksen kiinteämpää.

Lue lisää: Joulun lohi x 3: graavilohi, lohipastrami ja juhlava uunilohi

Graavilohen perusreseptiin tarvitset lohifileen lisäksi vain suolaa ja sokeria. Voit fileoida kalan itse tai ostaa valmiin fileen kaupan kalatiskiltä. Varmista kuitenkin, että kala on mahdollisimman tuoretta ja filee on varmasti ruodoton. Älä poista nahkaa, se helpottaa fileen viipalointia.

Lohen graavaaminen aloitetaan ripottelemalla kalafileen pintaan hienoa sokeria. Sokeri pehmentää makua ja auttaa fileen pysymistä kosteana. Yhtä kalakiloa kohden tarvitaan sokeria noin yksi ruokalusikallinen. 

Tämän jälkeen pintaan sirotellaan karkeaa merisuolaa. Suolaa levitetään fileen päälle tasainen kerros kuitenkin niin, että ohuempaan pyrstöön ja vatsapuoleen laitetaan suolaa kevyemmin kuin paksuun osaan filettä. Kilon painoinen filee tarvitsee suolaa noin kaksi ruokalusikallista.

Suolauksen jälkeen fileet nostetaan jääkaappiin graavautumaan. Jos graavasit kaksi fileetä, voi asettaa fileet lihapuolet vastakkain ja nahkapuoli ylöspäin. Yhden fileen voi leikata kahteen osaan ja asettaa palat vastakkain. Kääri kala tiiviisti esimerkiksi kelmuun tai voipaperiin ja sujauta paketti vielä muovipussiin tai suureen vuokaan, jolloin kalasta irtoava neste ei sotke koko jääkaappia. Päälle kannattaa asettaa paino ja antaa kalan sitten graavautua rauhassa. 

Paksun merilohifileen graavaaminen kestää kaksi vuorokautta, ohuemmat kirjolohifileet graavautuvat noin vuorokaudessa.

Kun kala on graavautunut, pyyhi fileen pinta kuivaksi esimerkiksi talouspaperilla, leikkaa sitten graavilohesta terävällä, taipuisalla veitsellä ohuen ohuita viipaleita ja aseta kauniisti tarjolle.

Graavilohi – pakastus ja säilyvyys

Muistathan, että graavilohi on herkästi pilaantuva tuote. Säilytä graavilohi siis kylmässä jääkaapissa, korkeintaan + 3 asteessa ja syö se mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. 

Graavilohen voi myös pakastaa, jos filee on tuore, eikä sitä ole pakastettu aiemmin. Rasvainen kala säilyy pakastimessa hyvänä noin kuukauden verran. 

Suositeltavinta on kuitenkin nauttia graavattu lohi tai kirjolohi heti tai pian graavauksen jälkeen, mielellään vuorokauden tai kahden sisään valmistuksesta.

Graavilohen maustaminen

Jos kaipaat graaviloheen makua ja jujua, sokerilla ja suolalla graavatun kalan voi viimeistellä mielenkiintoiseksi oman maun mukaan. Voit esimerkiksi pyyhkäistä konjakkia, giniä, vodkaa tai muuta haluamaasi makua tuovaa nestettä fileen pintaan sudilla ennen fileen suolausta. 

Yrteistä graavikalan makupariksi sopivat tietysti tilli, mutta myös timjami, rosmariini ja korianteri. 

Erilaiset pippurit tuovat graaviloheen ytyä. Lime-punapippurigraavattu lohi on herkullista pikkublinien kanssa ja musta-, viher- ja roseepippurilla maustettu graavikala puolestaan maistuu ruisleivän päällä.

Myös erilaiset marjat tekevät graavilohesta mielenkiintoisen ja värjäävät samalla fileen hurmaavaksi kalapöydän keskipisteeksi. Punaherukkagraavatun lohen makuparina kannattaa kokeilla tuoreita tillinoksia.

Graavilohi – alkupalat 

Omenan maku sopii hyvin yhteen rasvaisen kalan, kuten graavilohen kanssa. Kiepauta suuren graavilohiviipaleen sisään herkullinen omenasalsa. Kastike on tehty kuivasta siideristä ja kermasta. Omenalla täytetyt lohikääröt ovat mainio alkupala illalliselle. 

Yhdistä graavilohi smetanan kanssa ja tee siitä mousse. Mädillä viimeistelty graavilohimousse maistuu makean saaristolaisleivän tai blinien kanssa. 

Hienonna graavilohi pieneksi ja yhdistä se avokadon, ranskankerman sekä punasipulin kanssa ja saat herkullisen tartarpihvin. Kylmä lohitartarpihvi rapeaksi tiristetyn fenkolin kanssa on tyylikäs aterian aloitus. 

Graavilohi ja kurkku-fenkolisalaatti on ihanan raikas aterian aloitus, johon sushista tuttu gari-inkivääri tuo jännittävän säväyksen. Viimeistele raikas graavilohi tarjoilukuntoon parilla pyöräytyksellä pippurimyllystä. 

Lohilettuset sopivat alkuruoaksi tai pikku­ naposteltavaksi vaikkapa valkoviinilasillisen kanssa. Pienellä lettupannulla rapeareunaisiksi paistetut letut saavat päällensä yrteillä maustetun tuorejuustotahnan ja viipaleen graavilohta.

Graavilohikäärö on hauska ja näyttävä tarjottava joulun tai muiden juhlien alkupalapöydässä. Kääräisen graavilohiviipaleiden sisään puuroriisiä, kurkkusuikaleita sekä maun mukaan wasabia ja sushi-inkivääriä. Tarjoa lohen lisänä soseutetusta avokadosta ja majoneesista tehtyä, piparjuuritahnalla maustettua kastiketta.

Graavilohileivät

Tässä ohjeessa graavilohen kaveriksi on yhdistetty sen kaikki parhaat makuparit: makean saaristolaisleivän päälle lastataan graavilohta, tillillä ja piparjuurella maustettua majoneesia, fenkolia sekä nokare kirjolohen mätiä. Tyylikäs ja maukas lohileipä maistuu ihanalta vaikka jouluaaton pikkusuolaisena suupalana. 

Munavoi, graavilohi ja marinoitu punasipuli tekevät täytetystä ruisleivästä lyömättömän. Nappaa graavilohella ja munavoilla täytetty ruisleipä evääksi tai nauti vaikka lounaalla.

Graavilohella, retiisillä ja sitruunalla päällystetyt ohuet ruisleivät sopivat vaikka leippoisan kesäaamun aamupalaksi. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Kalan graavaus – näin onnistut

X