Ruokajutut

Jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta – poimi kesän 7 viileintä jäätelöohjetta

Kotitekoista jäätelöä ei ole hankalaa valmistaa, sillä itse tehty jäätelö onnistuu hyvin myös ilman jäätelökonetta. Poimi vinkit helppojen kotitekoisten jäätelöiden valmistukseen – näitä ohjeita varten tarvitset vain pakastimen!
1.7.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Suomalaiset rakastavat jäätelöä. Henkeä kohti jäätelöä syödäänkin eniten maailmassa, noin 13 kg vuodessa. Vaikka kaupan jäätelöaltaat pullistelevatkin makuvaihtoehtoja vanhoista klassikoista eksoottisiin uutuuksiin, parhaan makuelämyksen saat, kun valmistat jäätelön alusta alkaen itse. Kotitekoisessa jäätelössä makuvaihtoehdot ovat rajattomat. 

Itse tehdyn jäätelön salaisuus

Jäätelömassan pohjana voi käyttää kermaa ja kondensoitua maitoa, jogurttia tai vaikkapa pakastettuja banaaneja tai marjoja. Makua tuovat esimerkiksi erilaiset marjat ja hedelmät, pähkinät, marenki- tai keksimurut, raastettu sitruunankuori, jälkiruokakastikkeet, loraus likööriä tai vaikka lempimakeiset tai suklaapatukan palat. Myös monet leivontamausteet, kuten vanilja ja kaneli sekä matcha sopivat jäätelön maustamiseen. Listasimme 7 erilaista jäätelöreseptiä, jotka voit tehdä itse!

7 x jäätelö ilman jäätelökonetta

Löydä itsellesi uusi suosikki: maistuisiko sinulle suklaa-pätkisjäätelö, raikas jogurttijäätelö vai kenties pakastetuista marjoista tehty pikajäätelö?

Kahden aineksen jäätelö syntyy kermasta ja kondensoidusta maidosta

Nerokkaaseen, kahden aineksen jäätelöön tarvitset vain kermaa ja kondensoitua maitoa, joita voit maustaa mieleisilläsi makuaineilla. Jäätelö ei vaadi sekoittamista pakastuksen aikana ja lopputulos on silti samettisen pehmeä.

Varmimmin jäätelö onnistuu, kun vatkaat kerman ensin vaahdoksi ja sekoitat vasta sitten joukkoon kondensoidun maidon ja mausteet. Aktiivista valmistusaikaa kuluu vaivainen vartti, mutta muista varata aikaa jäätelön jähmettymiseen.

Resepti: Yhden kulhon mustikkajätskipuikot

Slurps! Tämä jäätelö ei puikkoon ehdi sulaa. Mustikan sekaan pujahtavat kermakarkit ja kanelikeksit. Makuelämyksen viimeistelee kinuskikastike.

yhden kulhon mustikkajätskipuikot

Helpot ja nopeat mustikkajäätelöpuikot tehdään kermasta ja kondensoiduista maidosta.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Helppo

Mustikkajäätelö:

3 dl vispikermaa
1/2 prk kondensoitua maitoa
1/2 dl paksua mustikkamehua (tai paseeraa 2 dl mustikoita soseeksi)
4 kpl kanelikeksejä
2 rkl Omar­-karkkeja
1 tl vaniljasokeria

Lisäksi:

kinuskikastiketta

Valmistusohje

1. Vatkaa jääkaappikylmä kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Li­sää kondensoitu maito ohuena nauhana sekaan ja sekoita massa tasaiseksi. Rouhi paloiksi ja kar­keaksi rouheeksi keksit ja karkit ja lisää ne vaniljasokerin kanssa vaahtoon.

2. Täytä jäätelömuotit ja laita pa­kastumaan. Tarjoa kinuskikastik­keen kanssa.

Resepti: Suklaa-pätkisjäätelö

Kun suklaanhimo iskee toden teolla, ei tuhdilla suklaa-pätkisjäätelöllä voi iskeä harhaan. Ihanan överissä herkkujäätelössä maistuvat minttusuklaa ja keksimurut.

suklaa-pätkisjäätelö

Suklaa-pätkisjäätelö valmistuu lähes itsestään. Jäätelössä maistuvat ihanasti minttusuklaa ja suklaakeksit.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Helppo 

Suklaa-pätkisjäätelö:

5 dl kermaa
1 tlk kondensoitua maitoa
5 suklaakeksiä
1 pss pätkispaloja
2 dl valmista suklaakastiketta

Valmistusohje

1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahto kondensoidun mai­don joukkoon ja vatkaa vielä niin, että massasta tulee kuohkeaa.

2. Lisää rouhitut keksit ja paloi­tellut pätkispalat. Jätä pätkispa­loja myös koristeluun.

3. Lisää puolet suklaakastikkees­ta ja sekoita nopeasti, jotta mas­saan jää suklaapyörteitä.

4. Kaada vuokaan, valuta päälle loput kastikkeesta ja koristele pätkiksillä. Peitä vuoka ja pakas­ta yön yli tai vähintään 4 tuntia.

Resepti: Kermaliköörijäätelö

Aikuisten makuun maustetussa jäätelössä ihastuttavat kermalikööri ja espresso. Lisää joukkoon lopuksi myös kinuskikastiketta, mutta sekoita massaa tämän jälkeen vain hieman, jotta siihen jää herkullisia toffeepyörteitä.

kermaliköörijäätelö

Tämä jäätelöherkku syntyy ilman jäätelökonetta. Aikuisten makuun jäätelö maustetaan espressolla ja kermaliköörillä. Lasten versioon voi upottaa esimerkiksi vadelmia ja lakritsikastiketta.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Kermaliköörijäätelö:

2 dl vispi-­ tai kuohukermaa
1 prk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
4 cl kermalikööriä
1/2 dl valmista espressoa
50 g suklaakeksejä
1/2 dl valmista toffeekastiketta

Koristeeksi:

pakastekuivattua vadelmaa

Valmistusohje

1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon kondensoitu maito, kermalikööri, ja espresso sekä murustellut suklaakeksit.

2. Kaada seos pakastamisen kestävään rasiaan. Valuta päälle vielä toffeekastiketta. Sekoita lusikalla kevyesti sekaisin. Pakasta vähintään 8 tuntia.

3. Murustele päälle koristeeksi pakaste­kuivattua vadelmaa.

Raikkaat jogurttijäätelöt

Jogurttijäätelö eli frozen yogurth valloitti suomalaisten sydämet muutama vuosi sitten. Jogurttipohjaisissa jäätelöissä lopputulos on yhtä aikaa pehmeä ja täyteläinen, mutta silti ihastuttavan raikas. Valitse jäätelöön paksu kreikkalainen tai turkkilainen jogurtti – kevyemmistä jogurteista valmistetuissa jäätelöissä lopputulos jää usein hileiseksi.

Jogurttijäätelömassan voi kaataa valmiisiin jäätelömuotteihin, mutta myös kertakäyttökupit sopivat tarkoitukseen. Tikkuna voi käyttää myös kertakäyttölusikkaa. Paina tikku vasta aavistuksen jähmettyneeseen jäätelömassaan, jotta se pysyy paremmin pystyssä.

Resepti: Jogurtti-granolajäätelöpuikot

Jogurtista, granolasta ja marjoista valmistetuilla jäätelöpuikoilla kelpaa herkutella vaikka aamupalalla. Helpot jogurtti-granolajäätelöpuikot makeutetaan hunajalla sekä glukoososiirapilla, joka tekee rakenteesta pehmeän ja jäähileettömän.

jogurtti-granolajäätelötikut

Jogurttijäätelöpuikoissa yhdistyy jälkiruoka ja aamupala. Kerrosta jäätelöpuikkomuotteihin vuorotellen jogurttijäätelöä, marjoja ja granolaa.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 10

Jogurtti-granolajäätelöpuikot:

1 1/2 dl mansikoita
1 1/2 dl vadelmia
3 dl mustikoita
9 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
1/2 dl maitoa
hunajaa maun mukaan
1 dl glukoosisiirappia
2 dl granolaa

Valmistusohje

1. Laita kattilaan mansikat ja vadelmat. Anna niiden kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut. Sekoita keittämisen aikana muutaman kerran. Keitä mustikoita eri kattiassa noin 10 minuuttia.

2. Anna marjaseosten jäähtyä. Sekoita kulhossa jogurtti, maito, hunaja ja siirappi. Maista seosta ja tarkista, onko hunajaa riittävästi. Jos et pidä hunajasta tai tarjoat jätskejä pienille lapsille, hunajan voi jättää myös pois.

3. Lusikoi jäätelömuottien pohjalle ensin 2 rkl jogurttia, sitten 1 rkl granolaa, 1–2 rkl marjaseoksia ja täytä lopuksi jogurtilla. Laita jäätelötikut pakastimeen noin neljäksi tunniksi. Irrota jätskit muoteista lämpimän veden alla.

Resepti: Omena-jogurttijäätelö

Myös jäädytetyt omena-jogurttiherkut sopivat nopeaksi aamu- tai välipalaksi. Herkulliset jäätelöpuikot kootaan kanelissa ja sokerissa pyöräytetyistä omenalohkoista, sitruunatahnasta, jogurtista sekä muromyslistä. Kerrosta ainekset muottiin ja nosta pakastimeen jähmettymään. 

omenajogurttijäätelö

Jäädytetty omena-jogurttiherkku sopii nopeaksi aamu- tai välipalaksi.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Omena-jogurttijäätelö:

1 pieni omena
3 rkl vettä
1/2 dl ruokosokeria
1/2 tl jauhettua kanelia
4-5 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl lemon curdia
1 dl muromysliä

Valmistusohje

1. Pese omena, poista siemenkota ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Mittaa kattilaan vesi, ruokosokeri ja kaneli. Lisää omenalohkot. Kiehauta seos ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes omenalohkot ovat pehmenneet. Anna jäähtyä.

2. Lado kuuteen mehujäämuottiin kerroksittain omenalohkoja, turkkilaista jogurttia ja lemon curdia. Ripottele lopuksi muottien päälle muromysliä. Aseta jäätelötikut muotteihin. Nosta pakastimeen ja anna jäätyä vähintään 6 tuntia.

3. Irrota jogurttijäätelöt muoteista valuttamalla kuumaa vettä muotin ulkopinnalle.

Pikajäätelöä pakastetuista banaaneista ja marjoista

Marja- ja hedelmäpohjaisilla jäätelöillä voi herkutella huoletta vaikka joka päivä. Sekoita ainekset blenderillä tai vaikkapa sauvasekoittimella raikkaaksi sorbetiksi tai pehmikseksi. Helpoiten jäiset hedelmät ja marjat soseutuvat, kun annat niiden pehmetä hetken huoneen lämmössä.

”Jäätelön” pohjana voi käyttää paitsi kypsiä banaaneja tai pakastemarjoja, myös esimerkiksi mangokuutioita, joita löydät valmiina kauppojen pakastealtaista. Sekoita keskenään pakastettuja mangokuutioita ja banaania sekä tilkka kookosmaitoa, niin pääset makumatkalle tropiikkiin.

Resepti: Pikajäätelö vadelmista ja mustaherukoista

Pikainen marjasorbetti pyöräytetään vadelmista ja mustaherukoista, joita kermaloraus ihanasti täytelöittää. Muistathan käyttää vain kotimaisia marjoja, sillä ulkomaiset on aina kuumennettava ennen käyttöä!

pikajäätelö vadelmista ja mustaherukoista

Ei voi olla helpompaa! Raikas pikajäätelö valmistuu hetkessä pakastetuista marjoista ja kermasta.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo |  Annosmäärä: 4

Pikajäätelö vadelmista ja mustaheruikoista:

200 g jäisiä vadelmia
200 g jäisiä mustaherukoita
1 dl (kevyt)vispikermaa
1 dl tomusokeria

Koristeluun:

1 dl (kevyt)vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
vadelmia

Valmistusohje

1. Kaada marjat, kerma ja sokerit tehosekoittimeen. Halutessasi voit säästää muutaman kokonaisen vadelman koristelua varten. Käytä konetta parikymmentä sekuntia tai kunnes syntyy tasainen massa.

2. Vaahdota vaniljasokerilla maustettu kerma koristelua varten.

3. Annostele jäätelö kulhoihin. Koristele ja tarjoa heti.

Resepti: Banaanipehmis

Pakastetuista banaaneista pyöräytät nopean ja kevyen soseen, joka muistuttaa erehdyttävästi kermajäätelöä. Käytä banaanijäätelöön vain reilusti ylikypsiä, tummapilkullisia banaaneja ja viipaloi ne ennen pakastusta.

Tähän banaanipehmikseen täyteläisyyttä tuo nokare jogurttia, makua erilaiset marjat. Kokeile myös kookoshiutaleita, maapähkinävoita tai vaikkapa kaakaojauhetta.

banaanipehmis

Pakastimessa kannattaa aina pitää varalla pari banaania. Pehmeä banaanipehmis valmistuu pikana ja taltuttaa äkillisen jäätelönhimon.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 1

Banaanipehmis:

2 pakastettua banaania
2 dl pakastemarjoja
1 dl jogurttia
1 rkl sitruuna- tai limettimehua
tilkka hunajaa tai ripaus sokeria

Valmistusohje

1. Paloittele banaanit ja anna jäätyä pakastimessa. Pane jäiset marjat ja banaanin palat tehosekoittimeen, lisää jogurtti ja sitruunamehu.

2. Jauha ainekset sohjoksi.

3. Nauti heti marjojen kanssa.