Ruokajutut

Jäikö jouluruokaa yli? 6 ruokaa joulun tähteistä

Niin hyviä kuin jouluruoat ovatkin, viimeistään tapaninpäivänä alkaa tehdä mieli jotain muuta. Näillä ohjeilla loihdit jouluruokien tähteistä ihan uudenlaisia herkkuja.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Tuunaa jouluruokien tähteistä ihan uudenlaisia herkkuja. Joulukinkun rippeistä loihdit korealaista karamellipossua.

Niin hyviä kuin jouluruoat ovatkin, viimeistään tapaninpäivänä alkaa tehdä mieli jotain muuta. Näillä ohjeilla loihdit jouluruokien tähteistä ihan uudenlaisia herkkuja.

Joulu on vuoden ruokajuhlista suurin ja usein jouluruokia jää tähteelle niin paljon, etteivät ne enää perinteisenä maistu. Kun laatikon tähteet tökkivät, pyöräytä niistä pihvit. Joulukinkun rippeistä loihdit korealaista karamellipossua ja riisipuuron jämät tuunaat trendikkääksi marjapoke-jälkiruoaksi.

Croque monsieur eli lämmin kinkku-juustoleipä

Lämpimäksi pikkupurtavaksi tai vaikkapa yöpalaksi sopii klassinen Croque Monsieur -leipä. Tähän mainioon lämpimään leipään saat uppoamaan niin kinkun, juustojen kuin joulusinapinkin tähteet.

croque monsieur -leipä
Lämpimäksi pikkupurtavaksi tai vaikkapa yöpalaksi sopii klassinen Croque Monsieur -leipä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Croque monsieur -leipä

8 viipaletta paahtoleipää
voita
Dijon-sinappia
4 paksua viipaletta maukasta juustoa (esim. emmental)
4 paksua viipaletta kinkkua

Valmistusohje

1. Voitele leipäviipaleet molemmin puolin voilla ja vain toiselta puolelta lisäksi sinapilla. Lado neljälle leivälle kinkku-juustoviipaleet ja nosta kansiksi loput leivät.

2. Paahda pannulla, grillissä tai vaikkapa uunissa rapeiksi.

3. Leikkaa kahtia isoiksi kolmioiksi ja vielä kahtia pienemmiksi kolmioiksi. Tarjoile hetimiten.

Helpot kasvispihvit

Sekoita laatikon tähteisiin kananmunia sekä ripaus jauhoja ja paista pannulla pihveiksi. Helppojen kasvispihvien makumaailmaa on helppo tuunata erilaisilla mausteilla ja lisänä tarjottavalla kastikkeella. 

helpot kasvispihvit
Helppojen kasvispihvien makumaailmaa on helppo tuunata erilaisilla mausteilla ja lisänä tarjottavalla kastikkeella.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Helpot kasvispihvit

500 g valmista porkkana- tai bataattisosetta
1 dl porkkanaraastetta
2 kananmunaa
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl perunajauhoja
1 tl mietoa currya
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
persiljasilppua

Paistamiseen:

öljyä

Valmistusohje

1. Sekoita porkkanaraaste, munat, kaurahiutaleet ja perunajauhot kasvissoseeseen. Mausta currylla.

2. Ota noin 1–2 dl taikinaa erilleen vauvan pihvejä varten.

3. Lisää loput mausteet. Anna taikinan tekeytyä noin 10 minuuttia.

4. Paista taikinasta lettupannulla keskilämmöllä pihvejä. Tarjoa pihvien kanssa täysjyväriisiä ja tuoreita kasviksia.

Korealainen karamellipossu

Yllätä kinkkuun kyllästyneet iloisesti loihtimalla niistä korealainen herkkuruoka. Vaihda ohjeen kassler kinkkukuutioihin ja etene muutoin ohjeen mukaan. Korealainen karamellipossu sopii syötäväksi riisin kera sellaisenaan tai sormiruokana rapeisiin salaatinlehtiin kääräistynä.

korealainen karamellipossu
Korealainen karamellipossu sopii syötäväksi riisin kera sellaisenaan tai sormiruokana rapeisiin salaatinlehtiin kääräistynä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Korealainen karamellipossu

700–800 g porsaan kasleria
1 rkl seesamiöljyä
4 kevätsipulia
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 vihreää chiliä
1 dl chilitahnaa
3 rkl fariinisokeria
3 rkl soijaa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Leikkaa kasleri pieniksi kuutioiksi. Silppua sipulit, hienonna valkosipulinkynnet, viipaloi chilit.

2. Kuumenna vokki ja pane kaikki ainekset yhtäaikaa pannulle. Kuumenna hyvällä lämmöllä välillä sekoitellen noin 20 minuuttia tai kunnes neste on haihtunut pannulta, liha on kypsää ja sokeri hieman karamellisoitunut. Tarjoa possu riisin ja pikapaistettujen vihannesten kanssa.

Lohileipiä lähi-idän tapaan

Graavi- ja kylmäsavulohen tähteet sopivat hyvin Lähi-idän makumaailmaa mukaileviin lohileipiin. Za’atar-mausteseokseen tarvittavaa sumakkia löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista sekä etnisistä liikkeistä. Labneh-juuston voit halutessasin korvata maustamattomalla tuorejuustolla. 

lohileivät lähi-idän tapaan
Perinteiset lohileivät saavat tvistin Lähi-idän mauista.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6 

Za’atar-mausteseos

2 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua oreganoa
11/2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl sumakkia*
1/4 tl suolaa

Labneh-juusto

500 g kreikkalaista-tai turkkilaista luomu luonnonjogurttia
1/2 tl suolaa

Lisukkeet:
6 isoa viipaletta ruisleipää
1 kurkku
150 g kylmäsavu-tai graavilohta

Valmistusohje

1.Valmista ensin za’atar: Laita timjami ja oregano huhmareeseen, murskaa kunnes mausteet ovat hienontuneet. Sekoita joukkoon loput ainekset. Säilytä mausteseos kannellisessa purkissa.

2. Tee sen jälkeen labneh-juusto: Sekoita suola jogurtin joukkoon. Laita jogurtti siiviläkankaalla vuorattuun siivilään ja nosta se kulhon tai kattilan päälle jääkaappiin valumaan 12–24 tunniksi (aika riippuu siitä, kuinka paksua haluat juustosta tulevan). Säilytä hera, voit käyttää sen veden sijaan leivonnassa.

3. Kokoa leivät: Pese kurkku ja suikaloi se juustohöylällä tai veitsellä. Levitä ruisleiville paksu kerros labneh-juustoa ja asettele päälle lohiviipale, kurkkua ja za’atar-maustetta.
*Löytyy etnisistä kaupoista ja esimerkiksi Hakaniemen hallista.

Kinkku-sinihomejuustoboston

Jäikö pakastimeen paketti torttutaikinaa? Sinihomejuustolla ja kinkulla täytetty voitaikinasta valmistettu boston sopii tarjottavaksi vaikkapa uuden vuoden juhlapöydässä.

kinkku-sinihomejuustoboston
Sinihomejuustolla ja kinkulla täytetty voitaikinasta valmistettu boston sopii tarjottavaksi vaikkapa uuden vuoden juhlapöydäss

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Kinkku-sinihomejuustoboston

1 pkt laskostettua lehtitaikinaa (iso levy)
100 g schwarzwaldin- tai parmankinkkua
150 g sinihomejuustoa
2 vartta kevätsipulia
1 kananmuna vatkattuna
2 rkl unikonsiemeniä

Valmistusohje

1. Kauli sulanut lehtitaikinalevy lei­vinpaperin päällä hieman suurem­maksi.

2. Asettele päälle kinkkuviipaleet ja murusta päälle sinihomejuusto. Hie­nonna kevätsipulinvarret ja ripottele ne juuston pinnalle.

3. Kääri taikina pitkältä sivulta al­kaen rullalle ja leikkaa 8–10 palaan. Asettele palat pyöreään uunivuokaan leikkuupinta ylöspäin.

4. Voitele pinnat kananmunalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista 220­asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.

Makea marja-poke

Riisipuuron tähteet taipuvat trendikkääksi kulhoon kootuksi jälkiruoaksi. Sekoita puuron joukkoon vatkattua kermaa, rahkaa sekä tomusokeria ja viimeistele annos hunajamanteleilla sekä mieleisilläsi marjoilla. 

makea marja-poke
Riisipuuron tähteet taipuvat trendikkääksi kulhoon kootuksi jälkiruoaksi.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Makea marjapoke

1 1/2 dl puuroriisiä
2 dl kuohukermaa
3 rkl tomusokeria
200 g vaniljarahkaa
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl raastettua sitruunankuorta

Hunajamantelit:

50 g ruskeita manteleita
1/2 rkl voita
2 rkl hunajaa

Lisäksi:

marjoja ja hedelmiä maun mukaan

Valmistusohje

1. Keitä riisi kevyesti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa, lisää rahka, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste. Lisää riisi kerma-rahkaseokseen.

3. Sulata voi pienellä pannulla, lisää mantelit ja hunaja, kuumenna sekoitellen, kunnes hunaja karamellisoituu manteleiden pinnalle. Kaada mantelit jäähtymään ja rouhi karkeaksi.

4. Jaa riisiseos kulhojen pohjalle, lisää päälle marjoja ja mantelirouhetta.

X