Ruokajutut

Kaaleista syntyy edullisia ja maukkaita salaatteja - kokosimme parhaat ohjeet varhaiskaalista ruusukaaliin

Kaalisalaatit sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen: arkiaterialle, joulupöytään, hampurilaisen kylkeen ja grilliruoan lisukkeeksi. Kaalisalaatit voi maustaa makoisiksi tai koota ruokaisaksi lounassalaatiksi. Kokosimme parhaat ohjeet ja ideat.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kaalisalaatit sopivat joka tilanteeseen. Mausteita, höysteitä ja kaalilajikkeita vaihtelemalla saat salaatista aina oman suusi mukaista.

Kaalisalaatit sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen: arkiaterialle, joulupöytään, hampurilaisen kylkeen ja grilliruoan lisukkeeksi. Kaalisalaatit voi maustaa makoisiksi tai koota ruokaisaksi lounassalaatiksi. Kokosimme parhaat ohjeet ja ideat.

Kaalisalaatit ovat edullista, maukasta ja monipuolista syötävää. Mausteita, höysteitä ja kaalilajikkeita vaihtelemalla saat salaatista aina oman makusi mukaista.

Lue myös: Kaalit ovat edullista superruokaa – 7 loistavaa syytä syödä enemmän kaalia

Kaalisalaatit sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen, sillä kaalilajikkeita on lukuisia. Perinteinen kaalisalaatti valmistuu valko- tai varhaiskaalista, mutta kokkailuun kannattaa napata myös kaunista punakaalia, vihervoimaista lehtikaalia, mielipiteitä jakavaa ruusukaalia, perinteistä parsakaalia sekä suosittua kukkakaalia. 

Mausteita voi ja kannattaa tuunata niin tilanteen kuin oman maun mukaan. Mausta kaalisalaatit vaihteeksi aasialaisittain, höystä ne makean hedelmäisiksi tai tuunaa joulupöytään sopivaksi. Majoneesilla maustetut tai öljykastikkeella silatut kaalisalaatit sopivat grilliruoan tai hampurilaisen kylkeen tai vaikka arkiaterian lisukkeeksi. Lisäämällä joukkoon vaikkapa broileria salaatti käy kokonaisesta ateriasta.

Kaalisalaattien etuihin on luettava paitsi monipuolisuus, myös maku, ravinteikkuus sekä edullisuus. Nappaa inspiraatiota alla olevista ohjeista ja ihastu!

Mehevät kaalisalaatit tehdään valko- ja punakaalista

Kerä- eli valkokaali on varma valinta kaalisalaattiin. Valkokaali on sesongissa syksyllä ja edullista syötävää läpi talven. Punakaali on valkokaalin värikäs sisar ja kaaliperheen maukas väripilkku. Sen paras sesonki on myöhään syksyllä. Punakaali kestää hyvin varastointia, ja siksi kaalilla voi herkutella pitkälle kevääseen asti.  

Punakaali on erinomainen valinta salaattiin, ja se tuo upeaa väriä ja keveyttä esimerkiksi joulupöytään. Kauniille kaalille kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus myös arkisemmalla aterialla. Punakaalista valmistetut kaalisalaatit sopivat niin herkkusuun, esteetikon kuin keventäjänkin lautaselle.

Saat kaalista mehevää, kun suikaloit sen ohuen ohueksi ja rutistelet suikaleet käsin tai nuijit vaikkapa puunuijalla pehmoisaksi.

Yksinkertaisimmillaan kaalisalaatit voi maustaa öljy-etikkakastikkeella tai täyteläisellä majoneesikastikkeella, mutta salaattien makumaailmaa voi täydentää myös aasialaisilla makuvivahteilla.

Ruokaisamman kaalisalaatin saa lisäämällä joukkoon fetajuustoa, kvinoaa tai broileria. Kokeile myös kaalin paahtamista uunissa sekä kaalin hapattamista.

Varhaiskaali maistuu grilliruoan lisukkeena

Varhaiskaalin sesonki on alkukesästä, jolloin sitä kannattaa poimia ostoskoriin kaalipää jos toinenkin. Varhaiskaalissa yhdistyy hurmaavalla tavalla raikkaus, rapeus ja mehevyys, joten se on täydellinen valinta salaattipohjaksi. 

Varhaiskaalista valmistetut kaalisalaatit ovat erinomainen lisä grilliruoan kylkeen, mutta lisäämällä joukkoon vaikkapa katkarapuja ja pähkinöitä, koossa on jo kokonainen ateria.

Tuunaa makua erilaisin kastikkein ja lisää kaveriksi vaikkapa retiisiä ja retikkaa tai paahdettua pekonia. Chili, kalakastike ja seesamiöljy tuovat varhaiskaalisalaattiin aasialaista eksotiikkaa.

Kokeile myös kaalilohkojen grillaamista tai valmista kesäruokien lisukkeeksi kevyt coleslaw kermaviilikastikkeella. 

Vihervoimaiset kaalisalaatit syntyvät lehtikaalista

Lehtikaali on erinomainen valinta salaattipohjaksi erityisesti syksyllä ja talvisaikaan. 

Hieman puiset ja sitkaat lehdet saa parilla niksillä kesytettyä helposti syöntikuntoon. Poista paksu lehtiruoti ja suikaloi lehdet pienemmiksi. Lisää joukkoon tilkka öljyä ja happoa, kuten sitruunamehua tai viinietikkaa sekä ripaus suolaa. Hiero ja puristele kaalinlehdet käsien välissä, kunnes ne leppyvät ja antavat periksi. 

Erilaiset juustot, pähkinät ja sitrukset sopivat erinomaisesti höysteeksi lehtikaalisalaatin joukkoon, mutta napakat kaalinlehdet sopivat erinomaisesti myös caesarsalaatin pohjaksi.

Parsa- ja kukkakaali ovat loistava valinta salaattiin

Kaalisalaatin valmistuksessa kannattaa hyödyntää kaalilajikkeita monipuolisesti. Tee kaalisalaatit vaihteeksi parsakaalista tai iki-ihanasta kukkakaalista.

Parsakaali sopii salaatteihin esimerkiksi paahdettuna tai paistettuna. Lämmin parsakaali-pastasalaatti tukevoituu fetajuustolla ja manteleilla. Jos haluat, voit paistaa salaatin joukkoon broilerin fileesuikaleita tai repiä joukkoon kaupan valmista grillattua broileria.

Itämainen savulohi-parsakaalisalaatti tehdään parsakaalin notkeasta sisaresta, varsiparsakaalista. Salaatti nojaa makumaailmassaan Aasian suuntaan ja sopii juhlatarjottavaksi tai kesäiseksi lounaaksi.

Kukkakaali on mitä monipuolisin kaali hyödynnettäväksi salaateissa. Kaalin voi pilkkoa nupuiksi ja paahtaa mausteiden kera makoisaksi tai marinoida raikkaaksi.

Hauska salaattipohja valmistuu myös hienontamalla kaalinnuput riisimäiseksi muruksi. Helpoiten se onnistuu monitoimikoneella, mutta myös veitsellä rouhimalla saa herkullista rouhetta aikaiseksi.

Tee maukas kaalisalaatti kiinankaalista tai ruusukaalista

Vaikkei ruusukaali lukeutuisikaan suosikkeihisi, kannattaa sille ehdottomasti antaa mahdollisuus salaatissa esimerkiksi paistettuna tai uunissa paahdettuna. Tee lämmin ruusukaalisalaatti broilerilla tai kantarelleilla höystettynä. 

Paahdettu ruusukaali-päärynäsalaatti täydentää joulupöydän. Runsas ja lämmin salaatti käy alkuruoasta sellaisenaan, mutta sopii myös kalkkunan, broilerin tai kinkun seuraksi.

80-luvun salaattipöydästä tuttu kiinankaalikin höystää kaalisalaatit makoisiksi. Kiinankaalin makua on turha verrata rotevaan keräkaaliin tai pirteään punakaaliin, sillä maultaan kasvis on varsin mieto. Siksi se kestää ronskiakin maustamista. 

Parhaimmillaan kiinankaali on aasialaisvivahteisissa salaateissa. Seesamiöljystä, riisiviinietikasta, limetistä sekä chilistä makua saava itämainen kiinankaalisalaatti sopii alkuruoaksi tai vaikkapa paistetun tai grillatun kanan, lihan tai kalan lisukkeeksi. 

Goi ga eli vietnamislaishenkinen broileri-kaalisalaatti syntyy yksinkertaisista raaka-aineista: kiinankaalista, broilerista, porkkanasta ja ronskista määrästä tuoreita yrttejä. Salaatin päälle ripoteltavat pähkinät antavat sille upeaa makua. 

Lue lisää Kotiliesi.fi: Monipuolinen varhaiskaali yllättää mehevyydellään – nappaa vinkit ja rouskuvat reseptit

X