Ruokajutut

Kaikkien aikojen parhaat arkiruoat – näitä ruokia suomalaiset rakastavat

Suomalaiset pyörittävät arjessaan tyypillisesti muutamaa eri suosikkiruokaa. Suosituimpien arkiruokien kärjessä on vuodesta toiseen tutut klassikot. Kokosimme yhteen suomalaisten suosikkikotiruoat – näitä ruokia suomalaiset rakastavat.
27.8.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Kun kysytään suomalaisten lempiruokia, pysyy suosituimmat arkiruoat -lista vuodesta toiseen varsin muuttumattomana.

Suosituimpien arkiruokien listalla pintansa pitävät ennen kaikkea erilaiset kalasta ja lihasta valmistetut perinteiset ruoat. Jauheliha on ikisuosikki, eikä arki ilman makaronilaatikkoa, lihapullia ja jauhelihakastiketta edes tuntuisi oikealta.

Lue lisää: Parasta jauhelihasta: lihapiirakka, jauhelihakepakot, pannupihvit ja muut vivahteikkaat klassikot

Arkena syödään mutkatonta ja maukasta perusruokaa, joka on nopea valmistaa itse tai käyttäen apuna kaupan puolivalmisteita. Viikonloppuna maistuvat uunissa hieman pidempään muhivat ruoat, kuten lasagne, kaalikääryleet ja karjalanpaisti.

Suomalaisten suosikkikotiruoat

Resepti: Ranskankermalla kuorrutettu uunikirjolohi ja kapris-perunamurska

Uunilohi on suomalaisten suosikkiruokaa vuodesta toiseen. Eikä ihme, sillä se on maukas, helppo ja nopea valmistaa ja sopii tarjottavaksi vaikka vähän fiinimmillekin viikonloppuvieraille.

Tässä ohjeessa lohi kuorrutetaan ranskankermalla ja raikastetaan tillillä sekä sitruunalla.

Lisukkeena tarjottava perunamuusi piristyy kapriksilla ja täytelöityy voin sijaan oliiviöljyllä.

Ranskankermalla kuorrutettu uunikirjolohi ja kapris-perunamurskaa

Uunilohi kuorrutetaan ranskankermalla.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

700–800 g kirjolohifileetä
ripaukset suolaa ja sokeria
ripaus mustapippuria
2 dl ranskankermaa
1/2 sitruunan mehu
2–3 tl raastettua sitruunankuorta
1 dl hienonnettua tilliä
ripaus paprikajauhetta
1 tl fenkolinsiemeniä jauhettuina

Kapris-perunamurska

700 g jauhoisia perunoita
vettä
1 tl suolaa
3–4 rkl kapriksia
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl hienonnettua tilliä

Valmistusohje

1. Kuivaa lohifilee talouspaperilla, ja nosta se uunivuokaan. Mausta pinta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.

2. Sekoita ranskankerman joukkoon sitruunamehu, raastettu kuori, tilli, paprikajauhe sekä fenkoli. Levitä seos tasaisesti lohifileen pinnalle.

3. Paista lohifileetä 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia riippuen fileen paksuudesta.

Resepti: Lihapullat ruskeassa kastikkeessa

Lihapullat on monen lapsen (ja aikuisen) suosituimpien arkiruokien listalla vuodesta toiseen.

Suola ja maustepippuri sekä paistettu sipuli ovat lapsuuden lihapullien yksinkertaisen, mutta herkullisen maun salaisuus.

Kastikkeeksi tehdään tietysti perinteinen ruskea kastike. Se toimii muidenkin arjen klassikkoruokien, kuten jauhelihakastikkeen pohjana.

Lihapullat ruskeassa kastikkeessa

Maustepippuri on mummolan lihapullien maun salaisuus.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ainekset

1 sipuli
1 rkl voita
500 g sika-nautajauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
2 dl kermaa
1 tl suolaa
1/2 tl maustepippuria

Kastike

3/4 dl vehnäjauhoja
50 g voita
2–3 dl hyvää lihalientä
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistusohje

1. Hienonna sipuli, ja kuullota se pehmeäksi voissa paistinpannulla. Jäähdytä.

2. Sekoita kulhossa jauhelihan joukkoon korppujauhot, kananmuna, kerma, suola ja maustepippuri. Lisää myös jäähtynyt sipulisilppu. Sekoita taikina tasaiseksi, vaivaa sitä muutama minuutti puuhaarukalla, ja jätä se sitten hetkeksi tekeytymään. Pyöritä taikina lihapulliksi, ja paista pullat kauniin kullanruskeiksi paistinpannulla. Laita lihapullat hetkeksi sivuun.

3. Lisää pannulle vehnäjauhot, ja ruskista niitä keskilämmöllä niin, etteivät ne pala, mutta saavat hyvin väriä. Lisää voi, anna sen sulaa, ja vispilöi sitten joukkoon lihaliemi ja kuohukerma. Kiehauta kastike ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada lihapullat kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

4. Tarjoile  lihapullat keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.

Resepti: Pinaattiletut ja puolukkasurvos

Pinaattiletut ovat erityisesti lasten mieleen, mutta pino pannareita ilahduttaa toki myös aikuisia.

Parhaalta pinaattiletut maistuvat, kun taikinan sekoittaa itse, ja paistaa letut voissa valurautaisessa lettupannussa. Lisukkeeksi tehdään tietysti puolukkasurvosta.

pinaattiletut ja puolukkasurvos

Puolukkasurvos on pinaattilettujen luottokumppani.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

5 dl täysmaitoa
2–3 kananmunaa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
3 dl vehnäjauhoja
1 pss/ 150 g pakastepinaattia sulatettuna
voita paistamiseen

Lisäksi

200 g kotimaisia pakastepuolukoita
2 rkl sokeria

Valmistusohje

1. Vispilöi maidon joukkoon kananmunat, suola, mustapippuri, vehnäjauhot ja pinaatti. Jätä taikina turpoamaan hetkeksi.

2. Paista taikinasta pieniä lettuja tai isoja räiskäleitä voissa paistinpannulla.

3. Murskaa sulaneita puolukoita puukauhalla tai perunasurvimella, ja sekoita joukkoon sokeri.

4. Tarjoile rapeiden ja kuumien pinaattilettujen kanssa.

Resepti: Kaalikääryleet

Kaalikääryleet vaativat hieman aikaa, vaivaa ja väkertämistä, mutta palkitsevat tekijänsä monin verroin.

Perinteiset kaalikääryleet täytetään jauhelihalla ja ohrasuurimoilla. Voisulalla ja siirapilla sively viimeistelee maun.

kaalikääryleet

Kaalikääryleet vaativat hieman vaivaa, mutta palkitsevat tekijänsä.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Vaativa

Ainekset

iso kaalinkerä (1-1,5 kg)
vettä ja suolaa kaalin keittämiseen
1/2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
3 dl vettä

täyte:

700-800 g jauhelihaa, puoliksi naudan- ja puoliksi sianlihaa
1 sipuli
2 rkl voita tai öljyä
1/2 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
n. 2 dl kaalin keitinlientä
2 keltuaista
suolaa, mustapippuria

valeluun:

vähän sulatettua voita tai öljyä
siirappia
kaalin keitinlientä, terästettynä lihaliemellä tai soijakastikkeella

Valmistusohje

1. Huuhdo ohrasuurimot. Keitä vedessä kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes neste imeytyy suurimoihin. Ohrasuurimot kypsyvät sopiviksi noin 40 minuutissa. Keitettyinä suurimoita on lähes 4 desilitraa.

2. Koverra kaalin kannasta kartiomainen pala pois. Kiehauta isossa kattilassa vettä, lisää vähän suolaa ja nosta kaali kuumaan veteen. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes lehdet muuttuvat taipuisiksi. Irrota kaalista lehti kerrallaan tai nosta siivilään valumaan. Ohenna paksua lehtiruotoa terävällä veitsellä.

3. Hienonna sipuli ja kuullota se ensin kuumassa rasvassa ja sitten miedossa, sillä sipuli ei saa kärventyä, muuten siihen tulee kitkerä maku. Sipulin voi jättää täytteestä poiskin. Sekoita korppujauhot kermaan turpoamaan. Lisää jauheliha, keitetyt  suurimot, kuullotettu sipuli ja keltuaiset. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita murekeseos huolellisesti ja lisää sen verran kaalin keitinlientä, että seoksesta tulee pehmeähköä. Paista nokare murekeseosta pannulla ja tarkista maku.

4. Jaa täytettä kaalinlehdille, pienille vähemmän, isoille enemmän. Taita lehden paksu reuna täytteen päälle, nosta sivuilta lehden reunat päälle ja kiedo pitkulaiseksi kääröksi. Nosta kääryleet voideltuun uunipannuun saumakohta alaspäin. Sivele pintaan siirappia ja vähän sulatettua voita.

5. Kypsennä kääryleitä ensin 200-225 -asteisessa uunissa, kunnes kääryleiden pintaan tulee kaunis väri. Alenna lämpötilaa 150–175 asteeseen ja valele kääryleitä siirapin, soijakastikkeen tai lihaliemen maustamalla kaalin keitinliemellä, kunnes nestettä on kääryleiden puoleen väliin. Anna kääryleiden kypsyä 1–1 1/2 tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai hyvän perunasoseen ja puolukoiden kera.

Resepti: Silakkapihvit ja perunamuusi

Silakkapihvit jakavat mielipiteet, mutta ovat korppujauhoilla leivitettynä ja voissa paistettuna vietävän hyviä.

Nämä sipuliset silakkapihvit saavat muhkean maun dijoninsinapista. Tarjoa silakkapihvit itse tehdyn perunamuussin kera, jota ryydittää ryytisinappi.

Sipuliset silakkapihvit ja sinappiperunamuusi

Voissa paistetut silakkapihvit maistuvat sinappisen perunamuusin kera.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

700 g silakkafileitä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
2 dl hienoja korppujauhoja

täyte:

1 purjosipuli (valkoinen osa)
1 keltasipuli
1 nipputilliä
1 rk lvoita
ripaus suolaa
1 rkl Dijon-sinappia

Paistamiseen

2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä

Sinappi-perunamuusi:

600 g jauhoisia perunoita
1,5 dl kuumaa maitoa (noin)
2 rkl ryytisinappia
ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Valmista täyte. Hienonna sipulit ja tilli. Kuumenna paistinpannulla voi ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää hienonnettu tilli ja mausta ripauksella suolaa.

2. Huuhtele silakkafileet lävikössä kylmällä vedellä. Kuivaa niitä hieman talouspaperilla. Sekoita korppujauhojen joukkoon suolaa ja mustapippuria. Kääntele
silakkafileet jauhoissa molemmin puolin ja nostele ne nahkapuoli alaspäin leivinpaperilla peitetylle leikkuulaudalle. Sipaise pinnoille Dijon-sinappia. Lusikoi joka
toiselle fileelle sipulitäytettä ja käännä päälle tyhjä filee.

3. Kuumenna voi ja rypsiöljy paistinpannulla ja paista silakkapihvit molemmin puolin kauniin kullankeltaisiksi.

4. Keitä muusia varten kuoritut peruna kypsiksi kiehuvassa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimella. Lisää kuumaa maitoa, niin että muusista tulee sopivan paksuista. Mausta muusi ryytisinapilla ja suolalla.

Resepti: Peltimakaronilaatikko

Makaronilaatikko, ilman sitä arki ei tunnu oikealta. Ohjeita lemppariin lienee yhtä monta kuin tekijöitäkin.

Jos rapeaksi paahtunut pinta on mielestäsi parasta makaronilaatikossa, maksimoi makunautinto ja valmista ruoka uunivuoan sijaan uunipellillä.

peltimakaronilaatikko

Uunipellillä valmistettu makaronilaatikko maksimoi rapeaksi paahtuneen pinnan.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

3 valkosipulinkynttä
300 g karitsan, naudan tai broilerin jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 tl kuivattua oreganoa
ripaus cayennepippuria
3/4 tl suolaa
2 dl maissia
1 l (raakapaino 300 g) keitettyä pastaa

Juustokastike

5 dl maitoa
1 muna
2 dl (100 g) raastettua cheddar­ juustoa

Pinnalle

1 dl murusteltua kuivaa leipää tai näkkäriä

Lopuksi

1/2 dl hienonnettua persiljaa

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna valkosipulin­kynnet. Ruskista jauheliha pais­tinpannulla tilkassa öljyä. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, oregano ja ripaus cayennepippu­ria. Mausta suolalla. Sekoita jouk­koon maissit.

2. Laita puhtaalle uunipellille keitetty pasta ja jauhelihaseos, se­koita. Sekoita maito, muna ja juus­toraaste kulhossa. Kaada pasta­ seoksen päälle. Ripottele pinnalle murusteltua kuivattua leipää. Kypsennä 225-­asteisessa uunissa 30 minuuttia.

3. Ripottele valmiin makaronilaa­tikon päälle hienonnettua tuoretta persiljaa tai oreganoa.

Resepti: Lasagne

Makaronilaatikon lisäksi suosikkiruokien kärkikahinoissa pintansa pitää myös lasagne.

Perinteinen lasagne tehdään tietenkin jauhelihasta, tomaatti- sekä juustokastikkeesta ja kuorrutetaan meheväksi juustolla. Ei turhia kikkailuita, vaan rutkasti makua ja mehevyyttä!

lasagne

Lasagnea rakastavat kaikki.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

12 lasagnelevyä

Jauhelihakastike:

2 sipulia
3-5 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
½-1 dl tomaattipyreetä
1 fondikuutio tai 1 rkl fondia
1 rkl soijakastiketta
tuoretta tai kuivattua basilikaa
tuoretta tai kuivattua oreganoa
ripaus mineraalisuolaa
ripaus mustapippuria

juustokastike:

1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
2-3 dl juustoraastetta
ripaus mineraalisuolaa
ripaus valkopippuria

pinnalle:

juustoraastetta

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan padassa. Lisää sipulit sekä valkosipuli ja kuullota hetki. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, fondikuutio tai fondi sekä soijakastike ja mausta kastike hienonnetulla basilikalla tai oreganolla tai kuivatuilla yrteillä. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.

2. Sekoita vehnäjauhot maidon joukkoon paakuttomaksi seokseksi pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna kastike koko ajan hämmentäen ja keitä miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia. Sekoita joukkoon juustoraaste ja mausta kastike maun mukaan mineraalisuolalla sekä valkopippurilla.

3. Pane jauhelihakastiketta, juustokastiketta ja lasagnelevyjä kerroksittain uunivuokaan. Levitä päällimmäiseksi kerros juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta.

4. Kypsennä lasagne 175 asteen uuninlämmössä 45–60 minuuttia.

Resepti: Siskonmakkarakeitto

Runsaasti juureksia sisältävä perinteinen siskonmakkarakeitto on edullinen ruoka, joka maistuu koko perheelle.

Siskonmakkarakeitto on valmista reilussa puolessa tunnissa. Jos teidänkin perheessä siskonmakkarat katoavat mystisesti kattilasta muiden sattumien jäädessä tähteelle, kokeile tätä kikkaa: valmista juureksista sosekeitto ja lisää pannulla paistetut siskonmakkarat vasta valmiin annoksen päälle.

siskonmakkarakeitto

Siskonmakkarakeitto valmistuu nopeasti.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 8

Ainekset

4 perunaa
2 porkkanaa
pala mukulaselleriä
pala palsternakkaa
1 pieni kukkakaali
1/2 purjosipulia
1 1/2 l liha- tai kasvislientä
1 laakerinlehti
muutama kokonainen maustepippuri
400 g siskonmakkaroita
hienonnettuja tuoreita yrttejä

Valmistusohje

1. Kuori ja kuutioi perunat, porkkanat, mukulaselleri sekä palsternakka. Leikkaa juurekset pienemmiksi kuutioiksi kuin perunat, jolloin ne kypsyvät samassa ajassa. Huuhdo kukkakaali ja leikkaa se pieniksi kukinnoiksi. Huuhdo ja suikaloi purjosipuli.

2. Kuumenna liha- tai kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää paloitellut perunat ja juurekset, laakerinlehti sekä maustepippurit. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää kukkakaali ja purjosipuli. Purista siskonmakkarat pieninä nokareina keiton joukkoon. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja jatka keittämistä muutama minuutti, kunnes kukkakaali ja makkarat ovat kypsyneet. Höystä valmis keitto hienonnetuilla yrteillä.

Resepti: Maukas karjalanpaisti

Pitkään uunissa muhinut lihapata on syys- ja talviruokaa parhaimmillaan. Tiesitkö, ettei karjalanpaistia aikoinaan kutsuttu karjalanpaistiksi, vaan lihapotiksi ja ruukku- tai uunipaistiksi.

Ruoan makean paahteinen aromi syntyy vain hitaasti raukeassa uunissa hauduttamalla

Valitse karjalanpaistiin luullista lihaa, kuten lapaa, etuselkää tai niskaa, koska niistä syntyy paras pataruoka.

Karjalanpaisti

Karjalapaistin makean paahteinen aromi syntyy hitaasti raukeassa uunissa hauduttamalla.

Valmistusaika: Yli 2h | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

500 g possun etuselkää, lapaa tai niskaa
500 g naudan lapaa
500 g ampaan etuselkää tai lapaa
2–3 sipulia
1 tl kokonaisia maustepippureita
2 tl suolaa
vettä

Valmistusohje

1. Leikkaa lihat reiluiksi, noin kananmunan kokoisiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipulit.

2. Lado lihapalat, sipulilohkot ja mausteet kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Jätä päällimmäiseksi kerros sianlihaa. Kaada päälle kylmää vettä sen verran, että ainekset peittyvät juuri ja juuri.

3. Pane pata 150-asteiseen uuniin vähintään kolmeksi tunniksi, mutta mielellään pitemmäksikin aikaa. Jos käytät 100-asteista uunia, voi padan jättää uuniin yön yli hautumaan. Karjalanpaistia ei pidä sekoittaa kypsennyksen aikana, näin päällimmäiset possupalat paahtuvat kauniin ruskeiksi ja liemi pysyy kirkkaana. Kypsennyksen lopulla voit peittää padan kannella, ettei ruoka kuivu.

4. Tarjoa karjalanpaisti suoraan padasta keitettyjen perunoiden ja karjalanpiirakoiden kanssa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *