Ruokajutut

Kanan jauheliha tuo vaihtelua arkiruokaan – 15 helppoa ohjetta!

Kanan jauheliha sopii loistavasti niin arkikokkailuun kuin vähän eksoottisempiinkin herkkuihin. Miedon makuinen kanan jauheliha on hyvä valinta, kun haluat tehdä jotain vähän erilaista, mutta varmasti koko perheelle maistuvaa ruokaa. Katso reseptimme kanan jauhelihan käyttöön!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kanan jauheliha tuo uutta jujua perinteisiin jauheliharuokiin.

Kanan jauheliha sopii loistavasti niin arkikokkailuun kuin vähän eksoottisempiinkin herkkuihin. Miedon makuinen kanan jauheliha on hyvä valinta, kun haluat tehdä jotain vähän erilaista, mutta varmasti koko perheelle maistuvaa ruokaa. Katso reseptimme kanan jauhelihan käyttöön!

Kanan jauheliha on loistava vaihtoehto, kun haluat tuulettaa vanhoja reseptivihkojen sivuja ja kokkailla perinteisten jauhelihareseptien sijaan jotain uutta. Lisäksi se on vähärasvainen ja kevyt vaihtoehto perinteiselle naudan jauhelihalle. Rasvaa broilerin jauhelihassa on vain 4 grammaa sadasta.

Lue myös: 6 x nopea arkiruoka broilerista – pyöräytä broilerista herkullinen kastike, salaatti, keitto tai pasta

Broilerin jauhelihan maku on sikaa ja nautaa miedompi. Mausteita voi käyttää ronskisti, jolloin se taipuu vähän eksoottisempiikin makumaailmoihin. Kokeile kanan jauhelihaa, kun haluat vähentää punaisen lihan määrää ruokavaliossasi tai ihan vain kokkailla uusia makuja keittiössä.

Kanan jauhelihasta voi tehdä vaikka mitä, sillä resepteissä on valtavasti valinnanvaraa – on mausteisia ja eksoottisia ruokalajeja, sekä tuttuja ja turvallisia lohturuokia. 

Kanan jauheliha sopii muiden jauhelihojen tapaan muotoiltavaksi pyöryköihin ja pihveihin sekä ruskistettuna kastikkeisiin, lasagneihin ja muihin pastaruokiin. Vai kokeilisitko vaihteeksi jotain ihan muuta? Kanan jauheliha maistuu myös pizzassa, makaronilaatikossa ja salaatissa ihanaa nuudelikeittoa ja broileripataa unohtamatta.

Kanan jauheliha: Pyörykät ja pihvit

Lihapulliin ja pihveihin saa hetkessä vaihtelua, kun vaihdat perinteisen jauhelihan broileriin. Superhelpot ja varmasti koko perheelle mieluisat broileripihvit maustetaan currylla ja paistetaan pannulla meheviksi. 

Näihinkään broileripihveihin ei monta ainesosaa tarvita – siitä huolehtii valmis pestokastike, jolla taikina maustetaan. Kastike on yhtä yksinkertainen: sekoita ranskankerma sekä parmesaaniraaste ja valmista tuli. 

Uutta jujua pyöryköihin saat, kun lisäät joukkoon ronskisti mausteita. Tsukunet ovat japanilaisia broilerilihapullia, joissa on vastustamaton makeantahmea pinta. Grillin sijaan pyörykät voi kypsentää myös pannulla paistaen. 

Myös hoisinmarinoiduissa broileripyöryköissä ihastuttaa makeansuolainen makumaailma. Herkullisella maustekastikkeella silatut lihapullat sopivat arkiruoaksi, mutta tikkuun pujotettuina myös muiden pikkusyötävien kera niin illanistujaisiin kuin juhlien buffetpöytäänkin. 

Keitetyt broileripyörykät sopivat kevyttä ruokavaliota noudattavalle sekä niille, jotka kaipaavat arkiruokarepertuaariinsa uutta jujua. Tuulahduksen Aasiasta annokseen tuovat inkivääri, kookosmaito ja nuudelit.

Myös thaimaalaiset broileripyörykät keitetään meheviksi kanaliemessä. Kanan jauheliha saa thaimaalaista makuvivahdetta chilikastikkeesta, inkivääristä, limetistä ja tuoreista yrteistä.

Jos pihvien ja pyöryköiden pyörittely tylsistyttää, tee mureke. Tämä broilerimureke tosin on kaukana tavallisesta. Omena tuo broilerimurekkeeseen pirskahduksen makeutta ja mehevyyttä, taatelit jännittävän lisävivahteen.

Kanan jauheliha: Kastikkeet, keitot, padat ja salaatit

Broilerin jauhelihasta valmistuu myös maukas kastike, keitto tai pataruoka.  

Broileri-linssikastike maistuu spagetin, riisin tai perunoiden kanssa. Annos on runsas, mutta kastike pitää uudelleen lämmittämisestä ja sopii myös pakastettavaksi. 

Kananpojanjauhelihasta tehty muheva kastike ja uunijuurekset ovat mainiota koko perheen arkiruokaa, jota kannattaa tehdä kerralla reilu satsi. Jos kastiketta jää tähteeksi, tarjoa sitä seuraavana päivänä spagetin kanssa.

Aasialainen kanajauhelihakeitto on kevyt, mutta ruokaisa ja siinä on muhkeita makuja chilistä, inkivääristä, kalakastikkeesta sekä limetistä. Nuudelit on tässä versiossa korvattu kevyillä kesäkurpitsanuudeleilla. 

Tai tee kanakeitto vaihteeksi broileripyöryköistä aasialaisella twistillä. Mausta herkulliset pyörykät kookoskermalla, korianterilla sekä chilillä ja tarjoa ne lempeän tulisen kookosliemen kera. Lisää soppaan kypsää riisiä tai riisinuudeleita, niin saat annoksesta ruokaisamman. 

Tässä ohje, joka kannattaa napata talteen alkukesän sesonkiherkkujen varalle. Nopeasti kypsyvä varhaiskaali, nippuporkkanat ja kanan jauheliha muhivat vikkelästi maukkaksi padaksi, joka maistuu taivaalliselta riisin kanssa.

Thaimaalainen kanasalaatti mukailee suositun larb-salaatin makumaailmaa. Salaatti on täydellinen yhdistelmä limetin kirpsakkuutta, chilin poltetta, kalakastikkeen suolaisuutta sekä inkiväärin raikkautta. Lisää kaveriksi kurkkua ja porkkanasuikaleita. Kokoa salaatti lautaselle tai tarjoa se napakoiden salaatinlehtien päältä.

Kanan jauhelihaa pizzaan ja makaronilaatikkoon

Miedon makuinen kanan jauheliha sopii erinomaisesti myös pizzaan ja makaronilaatikkoon. Vaihda naudan jauheliha broileriin, lisää joukkoon juuresraastetta sekä taco-maustetta ja paista tuttu vuokaruoka vaihteeksi uuninpellillä, niin saat suosittuun arkiruokaan uutta makua ja näköä. Tämä taco-peltimakaronilaatikko syödään viimeistä murua myöten.

Tässä perjantai-illan taattu hitti! Pellillinen texmex-pizzaa pitää sisällään kaikkea, mitä viikonlopun herkulta voi toivoa. Se yhdistää pizzan ja nachopellin parhaat puolet. Juju piilee paistetun pizzan päälle koottavissa yltäkylläisissä täytteissä: nosta pizza pöytään komealla salaattikeolla, nachoilla ja avokadolla somistettuna.

Kanaa, ananasta ja sinihomejuustoa – siinä kolmikko, jolla on mahdotonta iskeä harhaan. Lisää trio pizzan päälle ja suosio on taattu!

Katso myös Kotiliesi.fi: Valitse oikea jauheliha oikeaan ruokaan – katso parhaat vinkit!

X