karpalo
Karpalo on happaman kirpsakka marja, joka viihtyy erityisesti makean seurassa.
Ruokajutut

Karpalo rakastaa kinuskia ja raikastaa jälkiruoat – kokeile valkosuklaamoussea, piparipavlovaa ja muita ihania herkkuja

Karpalo on kirpeän hapan marja, joka sopii monipuolisesti niin makeaan kuin suolaiseenkin ruoanvalmistukseen sekä juomiin. Karpaloa käytetään perinteisesti erityisesti joulunajan juhlapöydässä, mutta se sopii loistavasti herkutteluun ympäri vuoden.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Karpalo on tuttu marja erityisesti makeissa herkuissa, joissa marjan happamuus kesytetään sokerin avulla. Karpalot piristävät kuitenkin myös suolaisia ruokia. Kokosimme karpaloreseptit, joiden avulla otat kaiken ilon irti soiden supermarjasta.

Lue myös: Puolukka x 9 – poimi parhaat reseptit

Tunnetko kaksi eri kaksi karpaloa? 

Suomessa kasvaa kahta karpalolajia: pikku- ja isokarpaloita. Karpaloista tunnetumpi eli isokarpalo viihtyy kaikkialla Suomen suoalueilla aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Pikkukarpaloa kasvaa pääosin Pohjois-Suomessa. 

Lajien erona on nimenomaan marjan koko. Pikkukarpalon marjat ovat noin puolet isokarpalon marjojen koosta. Molemmat marjat ovat makoisia ja  sopivat käytettäväksi samaan tapaan. 

Karpalo: soiden supermarja

Karpalon sesonki alkaa syyskuun loppupuolelta ja kestää lumien tuloon saakka. Tosin karpaloita voi poimia myös lumen alta keväällä, jolloin marjojen sokeripitoisuus on kasvanut ja happamuus vastaavasti vähentynyt. 

Osa marjasaaliista kannattaa nauttia heti, loput pakastaa myöhempää käyttöä varten. Usein karpaloiden pakastamiseen käytetään sokeria, jotta niiden maku ja väri säilyisivät. Marjat pärjäävät kuitenkin hyvin myös ilman sokeria.

Soiden supermarja tunnetaan erityisesti sen tulehdusta ehkäisevistä vaikutuksista. Karpalomehulla on lääkitty sekä virtsarakkotulehdusta että maha- ja suolistovaivoja. Lisäksi marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä antioksidantteina toimivia fenolisia yhdisteitä. 

Mitä tehdä karpaloista?

Joinakin vuosina suot hehkuvat karpaloita punaisenaan, toisinaan saalis saattaa jäädä vaatimattomammaksi. Marjaan kannattaa joka tapauksessa lähteä. Jo muutamasta desilitrasta voi loihtia toinen toistaan makoisampia herkkuja.

Pirteän punainen karpalo maistuu niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa: kakuissa, kekseissä, perinteisessä kiisselissä, jäädykkeessä sekä esimerkiksi salaattien seassa.

Kokosimme alle parhaat karpaloreseptit, joiden avulla tiedät vastauksen, kun seuraavaksi pohdit mitä tehdä karpaloista.

Karpalo makeassa leivonnassa

Kirpsakka karpalo on täydellinen makupari makealle, sillä sokeri taittaa marjan happamuutta. Kinuski ja karpalo ovatkin klassinen makupari, joka yhdistyy valloittavalla tavalla tässä karpalokinuskipokekakussa. Tämän pokekakun idea on kakkuun tökittyihin reikiin valutettu raikkaan makea karpalokinuski, joka taikoo leivonnaisesta erityisen mehevän ja makean.

Myös keksikakku saa täytteekseen makeaa kinuskia sekä karpaloilla kirpakoitettua kerma-tuorejuustoseosta. Voit tehdä keksipohjat valmiista tai itse tehdystä piparitaikinasta.

Kinuskin lisäksi karpalo kannattaa parittaa myös suklaan kanssa. Maitosuklaa-karpalokakku on näyttävä, mutta yllättävän helppotekoinen luomus. Kakku syntyy hyydyttämällä ilman uunia.

Joulun makuihin karpalo tuo somaa raikkautta. Kaneli, piparkakku ja karpalo yhdistyvät jouluisessa piparkakkupavlovassa. Ronskin rento kakku on täydellinen juhlatarjottava, sillä pohjan voi jo pari päivää etukäteen ja täyttää vasta juuri ennen tarjoamista.

Kaneli-karpalopiirakka on helppo ja nopea, mutta kaikkea muuta kuin tylsä. Kanelilla maustettu ja karpaloilla täplitetty piirakka maistuu parhaalta lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Jälkiruoat saavat karpalosta makua ja raikkautta

Jälkiruokana karpalo sulostuttaa niin kiisselinä, moussena kuin klassisina lumikarpaloinakin. 

Kinuski on mainio kaveri karpalolle erilaissa jälkiruoissa. Tämä herkku on maukas yhdistelmä makeaa ja samettisen pehmeää kinuski-pannacottaa ja mehustettuja karpaloita, jotka saavat viehkeän makulisän ripauksesta kardemummaa. 

Kevennetty karpalojäädyke ihastuttaa jouluaterian päätteeksi. Yhtä aikaa raikas ja täyteläinen jäädyke saa joulun makua mukaan murustelluista piparkakuista. 

Jos olet riisipuuron ystävä, riisifruttia on mahdotonta ohittaa. Riisifrutti ja karpalokastike tuovat mieleen lapsuudesta tutun appelsiiniriisin. Tässä riisifrutti-ohjeessa käytetään mausteena sitruunaa ja jälkiruoka tarjotaan karpalokastikkeen kera.

Piristä karpaloilla kylmät ja kuumat juomat

Karpalomehusta ja ginistä syntyy niin kylmää kuin lämmintäkin talvipäivän juotavaa. Tunturitoti saa raikkaan makuvivahteen mandariinimehusta. Kylmänä tarjottava elegantti karpaloinen gin&tonic koristellaan näyttävästi rosmariinin oksalla. 

Karpalosmoothie on raikas välipalajuoma, joka valmistuu tehosekoittimella suit sait. Smoothiessa karpalot saavat makuparikseen appelsiinimehua sekä banaania. Makeutta voi säätää oman maun mukaan tilkalla hunajaa.

Kuivatut karpalot höystävät suolaiset ja makeat leivonnaiset 

Tuoreiden ja pakastettujen karpaloiden lisäksi myös kuivattuja karpaloita voi käyttää leivonnassa ja ruoanlaitossa. Leivo aamupalapöytään helppotekoiset karpalosämpylät tai rapeakuorinen pataleipä, joiden taikinat kohoavat jääkaapissa sillä aikaa kun sinä nukut. 

Tai jos mielesi tekee makea, herkuttele rapeilla karpalokekseillä tai mehevillä karpalopaloilla, jotka saavat yllensä herkullisen tuorejuustokuorrutteen. 

Omena-karpalokakku sopii laiskalle leipurille, sillä se valmistuu yhden kulhon taktiikalla tiskiä säästäen. Vaniljakastikkeen kera tarjottuna kakku on kerrassaan iki-­ihana jälkiruoka. Jos kakkua jostain syystä jää tähteelle, se säilyy foliolla peitettynä jääkaapissa monta päivää.

Karpalo raikastaa salaatit 

Kirpeä karpalo sopii hyvin myös suolaisiin ruokiin, ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi talvisissa salaateissa tuoreena tai kuivattuna. Tuoreet karpalot tuovat salaatteihin raikkautta, ja niillä voi korvata esimerkiksi granaattiomenan siemenet.  

Suomalaisessa tabbouleh-salaatissa couscous on korvattu ohralla ja minttu tillillä. Happamat omenakuutiot sekä kuivatut karpalot ovat maukkaita sattumia salaatin joukossa. Salaatti toimii hyvin lisukkeena, mutta on ruokaisaa sellaisenaankin esimerkiksi leivän kera tarjottuna.

Jos mielesi tekee jotain lämmintä, tee kuivatuilla karpaloilla höystetty ruusukaalipaistos. Herkku kruunataan täpäkällä piparjuurikastikkeella. 

Uunikaali-karpalosalaatti on satokauden ihastuttavin tarjottava. Uunissa paahdetut kaalisuikaleet saavat seurakseen kuivattuja karpaloita, couscousia, pähkinöitä sekä chilin täpäköittämän kastikkeen. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Säilö puolukat ilman sokeria – vanhanajan opit toimivat vielä tänäkin päivänä

X