Ruokajutut

Kastike kruunaa aterian – kokeile pähkinäistä satayta, tulista romescoa ja yrttistä chermoulaa

Makoisa kastike nostaa ruoat uuteen ulottuvuuteen. Kun kastikkeessa on rutkasti makua, riittää monesti muun ruoan mausteeksi vain ripaus suolaa ja pippuria.
23.9.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Nappaa talteen Annan neljä parasta grilliruokien kastiketta. Onko suosikkisi pohjoisafrikkalainen chermoula, pähkinäinen satay vai nopea jogurtti-seesamikastike?

4 x kastike grilliruoille

Indonesialainen suosikki – satay

Täyteläinen maapähkinäkastike eli satay on kotoisin Indonesiasta, jossa sitä tarjotaan usein grillattujen broilerivartaiden kanssa.

Chilin, limetin, inkiväärin ja kookosmaidon maustama kastike on kerrassaan koukuttava. Satay valmistetaan perinteisesti kokonaisista maapähkinöistä, mutta laiskan kokin keittiössä vedetään mutkat suoriksi ja oikaistaan valmiilla maapähkinävoilla. Jos haluat sakean kastikkeen, vähennä kookosmaidon määrää.

Maapähkinäkastike eli sataykastike ja kanavartaat

Kaakkoisaasialaista alkuperää oleva satay-kastike on todella helppotekoinen. Tarjoa kastiketta esimerkiksi grillatun broilerin kanssa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo 

Satay-kastike:

4 kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 rkl hienonnettua inkivääriä
1 rkl öljyä
11/2 dl maapähkinävoita
2 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
1 limetin mehu tai 1/2 sitruunan mehu
1 rkl kalakastiketta
2 rkl tummaa sokeria
paahdettuja maapähkinöitä

Valmistusohje

1. Viipaloi kevätsipulit. Hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna tai raasta inkivääri. Kiehauta ainekset öljyssä pienessä kattilassa. Lisää kookosmaito, vesi ja maapähkinävoi. Keitä heti sekoitellen. Mausta kastike limetillä tai sitruunalla, soijalla, kalakastikkeella ja sokerilla. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa kastike haaleana.

2. Paahda kourallinen maapähkinöitä kuivalla pannulla, rouhi pähkinät ja ripottele kastikkeen päälle.

Käyttö: Grillattujen liharuokien, varsinkin broilerin kanssa. Sopii myös fondyytarjoiluun ja dippikastikkeeksi.

Pohjoisafrikkalainen yrttikastike – chermoula

Pohjoisafrikkalaisen chermoulakastikkeen ohje kannattaa ottaa haltuun. Öljystä, yrteistä ja mausteista sekoitettava chermoula on kastikkeiden moniottelija, joka sopii erityisen hyvin kalaruokien kaveriksi, mutta maustaa makoisiksi myös liha- ja kasvisruoat. Kastike on aivan ihanaa ronskeina lusikallisina salaatin päällä ja sopii myös keittojen höysteeksi. 

Chermoula on mitä helpoin valmistettava. Jauha vain paahdetut maustesiemenet morttelissa, lisää muut aineet ja hierrä tahnaksi. Voit myös surauttaa kastikkeen alusta loppuun teholeikkurissa tai monitoimikoneessa. Valmista tuli! 

Siikaa ja chermoula-kastiketta

Pohjoisafrikkalainen vihreä chermoula-kastike on loistava kalaruokien kumppani, jota käytetään myös keittojen höysteenä.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Siika:

4 pannusiikaa
tai 2 nahallista siikafileetä
1/2 tl suolaa
4 rkl chermoula-kastiketta

Chermoula-kastike:

1 iso nippu korianteria
1 iso nippu lehtipersiljaa
2 valkosipulin kynttä
1/2 tl hiutalesuolaa
1 tl juustokuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1/2 tl paprikajauhetta
ripaus chiliä
1 dl oliiviöljyä
2–3 rklsitruunamehua

Valmistusohje

1. Mausta kalat tai fileet suolalla. Lusikoi kastiketta pikkusiikojen sisään tai toisen fileen päälle. Nosta päälle toinen siikafilee. Anna kalojen maustua noin tunti.

2. Sipaise kalat öljyllä. Grillaa kalat joko parilalevyn päällä tai uunigrillissä. Pannusiiat kypsyvät noin 10 minuutissa, vastakkain asetetut siikafileet noin 15 minuutissa. Tarjoa siiat perunoiden, sitruunalohkojen ja lopun chermoula-kastikkeen kanssa.

Chermoula-kastike:

Paahda siemenet kuivalla pannulla. Pane kaikki mausteet mortteliin ja jauha hienoksi. Lisää korianterin ja persiljan lehdet sekä valkosipulin kynnet. Hierrä ainekset tahnaksi. Lisää öljy ja sitruunamehu. Voit myös valmistaa chermoula-kastikkeen alusta loppuun teholeikkurissa tai monitoimikoneessa.

Katalonialainen klassikko – romesco

Romesco on alkujaan katalonialainen kastike, joka tehdään uunissa paahdetuista paprikoista sekä manteleista. Pikaromescon voi surauttaa myös kaupan valmiiksi paahdetuista paprikoista.

Dippaa harissatahnan tulistuttamaan kastikkeeseen grillattuja perunalohkoja tai tarjoa sitä esimerkiksi rapujen, grillatun kalan, kasvisten tai lihan kyljessä.

tulinen romesco-kastike

Tulinen romesco-kastike saa potkua tunisialaisesta chilikastikkeesta, harissasta.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Tulinen romesco-kastike:

2 dl suikaloitua paahdettua (grillattua) paprikaa vedessä
4 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
3/4 dl paahdettuja kokonaisia manteleita
1 rkl harissatahnaa (tai maun mukaan)
2 rkl oliiviöljyä
2 tl sherry- tai punaviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen (tai soseuta sauvasekoittimella). Sekoita rouhevaksi kastikkeeksi.

2. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku.

Jogurttikastike Lähi-idän twistillä – nopea jogurtti-seesamikastike

Tässäpä todellinen superohje! Yhtä aikaa paahteisen pähkinäinen ja pehmeän täyteläinen jogurttikastike, joka valmistuu vieläpä yhdessä hujauksessa.

Herkullisen kastikkeen jekku piilee paahdetuissa seesaminsiemenissä ja joukkoon murustellussa fetajuustossa. Kastike antaa uutta jujua hodareihin, hampurilaisiin sekä grillissä makeaksi paahtuneisiin kasviksiin.

seesami-jogurttikastike

Paahdetut seesaminsiemenet antavat makua ja purutuntumaa tähän nopeaan ja helppoon jogurttikastikkeeseen.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 8

Jogurtti-seesamikastike:

3 rkl seesaminsiemeniä
1 tl paprikajauhetta
1 rkl rypsiöljyä
3 dl maustamatonta jogurttia
ripaukset suolaa ja mustapippuria
1 limetin mehu
2 tl hunajaa
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
50 g fetajuustoa muruina

Valmistusohje

1. Paahda seesaminsiemenet kuumalla, kuivalla paistinpannulla niin, että ne saavat hieman väriä, mutta varo etteivät ne pala. Jäähdytä.

2. Kuumenna rypsiöljy pannulla ja sekoita joukkoon paprikajauhe. Paahda maustetta hetki pannulla, mutta älä polta. Jäähdytä.

3. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja nosta kastike hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Lue myös

Suosittelemme