Ruoka

Valmista elämäsi parhaat grillatut kasvikset! Panosta marinadiin ja oikeaan grillausaikaan

Munakoisosta, kesäkurpitsasta, tomaateista, porkkanoista, perunoista ja muista kesän suosikeista syntyy grillin raidoittamina uskomatonta herkkua. Valmista koko ateria niin, että ruoasta tulee värikäs, houkutteleva ja terveellinen.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kasvisten grillaus on nopeaa ja palkitsevaa puuhaa.

Munakoisosta, kesäkurpitsasta, tomaateista, porkkanoista, perunoista ja muista kesän suosikeista syntyy grillin raidoittamina uskomatonta herkkua. Valmista koko ateria niin, että ruoasta tulee värikäs, houkutteleva ja terveellinen.

Kasvisten grillaus tuo makua ja väriä kesäaterialle. Kun saat grillin kunnolla hehkumaan, voit grillata paljon muutakin kuin perinteistä pihviä, makkaraa ja maissia. Tässä ideoita grilliaterian päätähdiksi sekä muun grilliruoan lisukkeeksi.

Lue lisää: Kesän kuumin grillimenu maistuu myös vegaaneille

Melkein kaikki kasvikset sopivat grilliin tutuista kesäkurpitsoista ja maisseista aina makeisiin nektariineihin ja banaaneihin. Myös kurkkua, vesimelonia tai vaikkapa varhaiskaalia voi grillata. Kasvikset ja hedelmät makeutuvat kypsyessään, koska niiden sokerit nousevat kovassa lämmössä pintaan. Tulos on grillauksen jälkeen uskomattoman makoisa. 

Pujota kasvikset vartaisiin, sujauta ne nyytteihin tai grillaa vaikka koko salaatti. Voit myös tehdä grilliruokien kylkeen maukkaan lisukkeen tai tutustua mainioon jälkimarinointiin. Näillä ohjeilla saat grillikasviksista entistäkin maukkaampia!

Kasvisten grillaus alkaa marinoinnilla

Marinadi tekee kasviksista meheviä ja syventää niiden makua. Erityisesti pehmeärakenteiset herkkusienet ja halkaistu munakoiso hyötyvät marinoinnista, sillä ne imevät itseensä tehokkaasti makua raakanakin.

Yksinkertaisimmillaan marinadi voi koostua öljystä, suolasta ja pippurista. Kun haluat enemmän makua, kannattaa kasvisten pintaan sivellä vaikkapa yrtti-, chili- tai valkosipuliöljyä tai mieluista grillauskastiketta. 

Anna kasvisten marinoitua rauhassa ainakin pari tuntia tai jopa yön yli. Pyyhi marinadi pois ennen grillaamista, ettei se kärähdä kasviksen pintaan. Valele kasviksia, kuten varhaiskaalilohkoja kypsymisen aikana öljyllä tai voisulalla. Näin kasvikset eivät pääse kuivahtamaan ja niistä tulee entistäkin mehevämpiä. Ole kuitenkin varovainen. Rasva syttyy helposti kuumassa grillissä, joten grillaa kasviksia epäsuoralla lämmöllä eli hieman sivussa hiilloksesta tai muusta lämmönlähteestä.

Jälkimarinointi esimerkiksi yrttimarinadilla on oiva vaihtoehto kylmänä tarjottaville grillikasviksille. Jälkimarinoinnista tykkäävät erityisesti kuumat, sopivasti pehmenneet kukkakaalit ja kesäkurpitsat, jotka imevät itseensä paljon makuja. Jo 15 minuuttia riittää, mutta kasvikset voivat uida mausteliemessä pidempäänkin, jääkaapissa parikin päivää.

Huomioi grillausaika 

Kasvisten grillaus on nopeaa puuhaa. Pikainen kypsennys on omiaan monille kasviksille, jolloin saadaan rapea ja kiinteä paistotulos. Kasvikset grillataan kypsymisjärjestyksessä. 

Ensimmäisenä grilliritilälle ladotaan kovat ja paksut kasvikset ja juurekset, kuten perunat, bataatti sekä erilaiset juurekset. Niille kannattaa antaa hieman etumatkaa ja esikeittää ne puolikypsiksi ennen grillausta. Tämä on tärkeää, varsinkin jos pujotat juurekset grillivartaisiin tai sujautat ne folionyytteihin nopeammin kypsyvien kasvisten, kuten kesäkurpitsan ja herkkusienien, kanssa.

Pehmeät ja ohuet kasvikset, kuten tomaatti, paprika, varsiparsakaali ja kesäkurpitsa valmistuvat grillissä nopeasti. Tällaisten kasvisten grillaus on helpointa parilalla, grillausvuoassa tai vaikka folionyytissä. Nyytissä tai vuoassa myöskään hoikat kasvikset ja pienet palat eivät putoile ritilöiden väliin.

Ota grillatessasi huomioon myös oikea lämpötila: esimerkiksi herkästi halkeileva ja purskahteleva tomaatti kypsyy parhaiten miedolla lämmöllä.

Erilaiset juustot sopivat ihanasti makeiksi paahtuneiden kasvisten kaveriksi. Juusto kannattaa lisätä kasvisten päälle vasta loppuvaiheessa, jotta juusto ei pääse sulamaan liikaa. Myös erilaiset dipit, maustevoit ja -öljyt sekä kastikkeet sopivat ihanasti grillattujen kasvisten makuun.

Vai kääräisisitkö kasvikset sittenkin pekoniin? Pekoniin käärityt kesäkurpitsat tai vaikkapa parsat ovat hyvä kesäruoka sellaisenaan. Ne toimivat myös lisukkeena vaikkapa grillatulle kalalle tai kanalle.

Kasvisten grillaus vartaissa

Vartaisiin pujotettuina kasvikset ovat hauskaa ja herkullista syötävää ja siten kasvikset löytävät varmemmin tiensä lasten suihin. 

Vartaita varten kasvikset lohkotaan tai viipaloidaan ja sitten marinoidaan. Herkkusienet ja kirsikkatomaatit voi tikuttaa vaikka kokonaisina, mutta useimmat muut kasvikset, kuten paprikat, sipulit ja kesäkurpitsa on syytä lohkoa ennen vartaaseen laittoa. Testaa myös tuplatikutusta: pujota vartaisiin kaksi grillitikkua rinnakkain, jotta palat pysyvät paremmin paikoillaan.

Kasvisten grillaus onnistuu puisilla tai metallisilla varrastikuilla. Puiset varrastikut liotetaan vedessä noin puoli tuntia ennen grillausta, jotta ne eivät syty palamaan. 

Kääntele varrastikkuja tiheään, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Kasvikset kannattaa laittaa vartaisiin tiiviisti, koska silloin vartaiden pyörittäminen on helpompaa, eivätkä kasvikset pääse kuivahtamaan. Kasvisten kaveriksi vartaisiin voi halutessaan pujottaa vaikka halloumijuustoa.

Kasvisten grillaus folionyytissä

Grillinyytit ovat maailman helpoin kesäruoka: piilota folion sisään sitä, mitä haluat, mausta makusi mukaan ja laita suljettu nyytti grilliin kypsymään.

Grillatut salaatit ja kaalit

Uskoisitko, että jopa salaattia voi grillata? Kyllä vain! Salaatteihin saakin roppakaupalla lisää makua ja syvyyttä, kun paahdat kaikki tai ainakin osan salaattiin tulevista kasviksista. 

Tarjoile ruokaisampaa salaattia, kuten grillattua caesarsalaattia tai kreikkalaista salaattia, aterian pääruokana tai valmista grillatuista kasviksista coleslaw muun grilliruoan raikkaaksi lisukkeeksi. 

Myös grillattu varhaiskaali on taivaallista. Lohko suurehko kaalipää reiluiksi lohkoiksi niin, että lehdet jäävät joka lohkossa kiinni kantaan. Sivele lohkoa grillauksen aikana öljyllä tai voisulalla. Kaalinlehtien väliin valuva kuuma voisula kypsentää kaalin ihanan pehmeäksi ja mehukkaaksi. Makoisalla kastikkeelle nostat grillatun varhaiskaalin luksusluokkaan.

Kasvisten grillaus: grillatut hedelmät sopivat jälkiruoaksi

Samalla grillin lämmityksellä kannattaa paahtaa myös hedelmiä. Grillatut nektariini, persikka, ananas, banaani ja esimerkiksi vesimeloni saavat grillin lämmöstä lisää makeutta. Ne ovat taivaallisia jälkiruokana, mutta hedelmiä voi grillata myös aterian lisukkeeksi tai salaattien sekaan. 

Hedelmien grillaukseen kannattaa käyttää hieman matalampaa lämpöä kuin esimerkiksi lihalle, joten ne on hyvä grillailla viimeisillä hiilloksilla tai kaasugrillillä lämpöä lopuksi laskien. 

Myös marjoja kannattaa kokeilla grillissä. Tee grillissä suven suloisin mustikka-kaurapaistos tai sujauta grillatut marjat tortillan päälle yhdessä tuorejuuston ja ranskankerman kera.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kasvissyöjän grilliherkut – näihin kasviksiin ihastuvat kaikki!

X