Ruokajutut

Kaura on todellista superruokaa – katso terveelliset kauraruoat aamiaisesta iltapalaan

Kotimainen kaura on huipputerveellinen ja monipuolinen raaka-aine, joka sopii perinteisen puuron lisäksi hyvin leivontaan, arkiruokien joukkoon sekä välipaloihin ja jälkiruokiin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Kokeile kauraa puuron lisäksi salaateissa, smoothiessa, pihveissä ja piirakoissa.

Kotimainen kaura on huipputerveellinen ja monipuolinen raaka-aine, joka sopii perinteisen puuron lisäksi hyvin leivontaan, arkiruokien joukkoon sekä välipaloihin ja jälkiruokiin.

Makunystyröiden lisäksi kaura hellii niin suolistoa, sydäntä kuin aivojakin. Kaura sopii hyvin herkkävatsaisille sekä keliaakikoille silloin, kun kaura on tuotettu erillään muista viljoista eli on niin sanottua puhdaskauraa.

Kauran liukoiset kuidut hellivät myös vatsaa ja auttavat ehkäisemään ummetusta. Kaura sopii myös ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon käytettyyn FODMAP-ruokavalioon. Kaura voi auttaa myös painonhallinnassa, sillä sen sisältämät kuidut pitävät pitkään kylläisenä ja verensokerin tasaisena.

Kun syöt kauraa monipuolisesti päivän eri aterioilla, pääset nauttimaan sen hyvää tekevistä ominaisuuksista. Lempeän makuinen kaura saa kehon hykertelemään mielihyvästä.

Vatsaa hellivät kaurapuurot

Jos perinteinen kaurapuuro tylsistyttää, kokeile valmistaa se vaihteeksi uunissa. Taateleilla, maapähkinävoilla ja siemenillä rikastettu uunipuuro sopii hyvin leppoisiin viikonloppuaamuihin, sillä se hautuu uunissa hissukseen puolisentoista tuntia. Vaihtoehtoisesti puuron voi tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana. Se maistuu herkulliselta banaani- ja taateliviipaleiden, siementen sekä mantelimaidon kera.

Appelsiinilla höystetty kaurapuuro tuo virkeyttä aamuun. Mantelimaito ja hunaja täydentää tämän puuron.

Maapähkinä voi on muuten kovin perinteisen marja-kaurapuuron juju. Ripaus kardemummaa tuo marjaisaan puuron ihastuttavan maun.

Kauraleivät ja -sämpylät aamiaiselle, aterian kylkeen tai evääksi

Itse leivotut kauraleivät onnistuvat keneltä tahansa ja tekevät kauppansa keiton kanssa.

Kaurasämpylöiden taikina tehdään illalla valmiiksi. Yön yli levännyttä taikinaa ei tarvitse vaivata ja rouheat sämpylät voi paistaa aamiaiselle.

Kaurasta leivotut rusinaskonssit sopivat välipalaksi, terveelliseksi herkuksi kahvin kera tai vaikkapa mukaan otettavaksi aamupalaksi. Taikina valmistuu suit sait yhdessä kulhossa ja uunissa skonssit paistuvat noin vartissa.

Kaurasta ruokaisuutta smoothieen

Kaura tekee myös smoothiesta ruokaisan ja samettisen pehmeän. Kauralla, banaanilla, kanelilla ja kaakaojauheella höystetty lempeä chiansiemensmootie maistuu herkulliselta mustikoiden ja vadelmien kera.

lempeä kaura-chiansiemensmoothie
Tällä suklaisella smoothiella voit herkutella hyvillä mielin. Kaakao tuo smoothieen samettista suklaisuutta, marjat raikkautta ja kaura täyteläisyyttä.

Kaura sopii salaattiin, pihveihin ja curryyn

Vaihda riisi- ja pastapohjaiset salaatit vaihteeksi kauraan. Kokonaisista kaurasuurimoista valmistuu ruokaisa perusta broilerisalaatille, jossa sattumina on kukkakaalia, manteleita sekä omenoita. Inkiväärillä sekä limetillä raikastettu maapähkinävoikastike saa makunystyrät onnesta sykkyrälle.

Ruokaisat viljapihvit sisältävät kauraa ja spelttiä. Ne maistuvat mainioilta avokadon, silmusalaatin sekä sriracha-chilikastikkeen ja ranskankerman kanssa. Kauraa sisältävät kasvispihvit tehdään perunasta, porkkanasta ja selleristä. Jogurtti ja kananmunat sitovat ainekset yhteen.

Erilaisia kaurasta valmistettuja tuotteita on viime aikoina putkahdellut markkinoille jos jonkinlaisia. Yksi näistä tuotteista on tofua muistuttava kaurapala, josta syntyy vaikkapa maukas kaurapalacurry. Se on kotoisa versio suositusta intialaisesta pinaatti-juustocurrysta, palak paneerista. Nokkosen voikin mainiosti korvata myös pinaatilla. Herkullinen arkiruoka on pöydässä alta puolen tunnin.

Kotoisan eksoottiset kimchi-kaurakulhot ovat yhdistelmä korealaista herkkua, kimchiä, suomalaista kauraa ja japanilaisesta sushista tuttuja aineksia.

Italialainen kauravuoka kätkee sisälleen mozzarellaa, minitomaatteja, valkosipulia ja tuoretta basilikaa. Italialaisen risoton suomalainen muunnos on maa-artisokkakauratto.

Kaura sujahtaa helposti jälkiruokiin

Herkuttelu sallittu! Astetta terveellisempi jälkiruoka syntyy kaurasta.

Ihanan helppotekoinen mustikka-kaurahyve maistuu ympäri vuoden, kun marjat poimii pakastimesta. Pähkinöistä potkua saava marjaherkku tarjotaan kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

Kauran ja omenan yhdistelmä on tuttu klassikko, joka ei esittelyjä kaipaa.

Pannari maistuu aamulla, illalla ja välipalana. Herkulliset banaani-kaurapannarit nautitaan marjojen ja hunajan kanssa.

Artikkelia on muokattu 19.10.2023.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kauran terveysvaikutukset – suomalaista superfoodia

X