Koukuttavan hyvää kimchiä on helppo tehdä itse - ota talteen paras kimchi-resepti
Kimchi tuo Korean kielelle. Yhtä aikaa hapan, tulinen ja rouskuvan herkullinen kimchi on koukuttavan hyvää ja myös hyväksi vatsalle. Ota talteen kimchi-resepti ja kokeile kimchin valmistusta itse!
Kimchi tuo Korean kielelle. Yhtä aikaa hapan, tulinen ja rouskuvan herkullinen kimchi on koukuttavan hyvää ja myös hyväksi vatsalle. Ota talteen kimchi-resepti ja kokeile kimchin valmistusta itse!
Kimchi herauttaa veden kielelle. Valmista kimchi itse tai poimi purkki valmiina kaupan hyllyltä. Jos haussa on hyvä kimchi-resepti, tässä ohjeet, joiden takia kannattaa ryhtyä hapatushommiin.
Kimchi on Korean kansallisruoka, jota syödään maassa jopa 18 kilogrammaa vuodessa. Kimchiä on Koreassa tarjolla lähes jokaisella aterialla muiden ruokien lisukkeena. Lisäksi monista perinteisistä ruoista tehdään kimchillä höystettyjä versioita.
Kimchi on tulista, hapanta ja rouskuvan rapeaa – sanalla sanoen koukuttavan hyvää. Lisäksi maitohappokäymisen avulla valmistetun ruoan sanotaan olevan hyväksi suolistolle. Kimchi onkin julistettu yhdeksi maailman terveellisimmistä ruoista. Energiaakin kimchissä on varsin vähän, mutta makua senkin edestä.
Kimchiä on kaupassa myynnissä valmiina, mutta sen tekeminen on helppoa myös kotioloissa. Sivustoltamme löytyy kimchi-resepti jos toinenkin – kokosimme ohjeet, jotka saavat makunystyrät onnesta sykkyrälle.
Kimchin valmistus: ota kimchi-resepti talteen!
Kimchin tekeminen vaatii aikaa ja piipahduksen etniseen kauppaan, mutta muutoin sen valmistus on helppoa ja vaivatonta. Toki myös hapattajan perussäännöt eli hyvä hygienia ja riittävä suolan käyttö on syytä pitää mielessä.
Perinteisesti kimchi valmistetaan kiinankaalista hapattamalla. Muita tärkeitä raaka-aineita ovat kalakastike, inkivääri, valkosipuli sekä punainen chilijauhe, gochugaru. Tosin erilaisia muunnelmia korealaisesta herkusta löytyy jopa parisataa.
Kimchin punaisen värin ja tulisen maun takana olevaa gochugarua myydään etnisissä kaupoissa suurissa pusseissa. Mikäli suuri pakkauskoko hirvittää, pussillinen kannattaa jakaa vaikka korealaisesta ruoasta innostuneen kaverin kanssa. Kimchi ja sen valmistus tosin on sen verran koukuttavaa, että suurikin pussillinen saattaa huveta aivan huomaamatta. Moni kimchi-resepti on todellista makujen ilotulitusta.
Kimchi ei valmistu saman päivän aterialle, vaan sen valmistuminen vie muutaman päivän. Hapatettu kiinankaali säilyy jääkaapissa hyvänä useita päiviä, kunhan kauhot sitä aina puhtaalla haarukalla. Siksi kimchiä kannattaakin valmistaa kerralla reilu satsi.
Ota talteen paras kimchi-resepti!
Jos resepti on jo kaivettu esiin, mutta kimchin valmistus on jäänyt viime tippaan, voi mattimyöhänen poimia kaupan hyllyltä valmiskimchiä. Kokeilemisen arvoisia ovat myös kimchiä muistuttava korealainen kaalisalaatti sekä kesän paras kaalisalaatti, jotka ovat saaneet innoituksensa kimchistä. Vaikka raaka-aineet ovat erilaiset, on makumaailmassa samaa kimchin happamuutta ja tulisuutta.
-
Kimchi eli korealainen kiinankaali
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Kesän paras kaalisalaatti
- 30-60 min
- Helppo
-
Korealainen varhaiskaalisalaatti
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
Kokeile näitä ohjeita, joissa kimchi maistuu
Koreassa kimchiä syödään lisukkeena sellaisenaan ja sitä käytetään muun muassa keittojen, patojen tai munakkaiden raaka-aineena. Kimchi on herkullinen lisä myös burgereiden täytteeksi, uunibataattien kaveriksi tai vaikkapa korealaisten mungpapuohukaisten taikinaan.
Herkullinen ja vähän erilainen hampurilaisateria valmistuu, kun korvaa sämpylän bataattiviipaleilla ja pihvin savutofulla. Kimchi, misomajoneesi ja korianteri tuovat bataatti-savutofuburgereihin korealaista makumaailmaa.
Lisää kimchiä myös kulhoruokien päälle. Kimchi-kaurakulhot yhdistävät ihanalla tavalla korealaista kimchiä, kotoista kauraa ja sushista tuttuja raaka-aineita.
-
Bataatti-savutofuburgerit
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Hampurilaiset korealaisittain
- yli 60 min
- 6
- Keskitaso
-
Kimchi-kaurakulho
- 30-60 min
- 2
- Keskitaso
-
Bindae duk eli korealaiset mungpapuohukaiset
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Uunibataatit ja kimchisalaatti
- yli 60 min
- 4
- Helppo
Kimchi-reseptit liharuokien ystäville
Tulinen kimchi sopii erinomaisesti raikastamaan ja keventämään mausteisia liharuokia. Tarjoa kimchiä korealaisten possuvartaiden, korealaisen karamellipossun tai vaikkapa aasialaisen kasslerin kyljessä.
Bo Ssäm on Koreassa suosittua ruokaa. Aterian ideana on, että jokainen ruokailija nostaa aineksia salaatinlehdille ja kääräisee suupalan paketiksi. Tarjoa porsaanlihan lisäksi chili-jogurttimajoneesia ja kimchiä sekä soija-inkiväärikastiketta.
Kimchi maistuu sellaisenaan, mutta kun sekoitat kimchin ohuiden porkkanasuikaleiden kanssa, siitä syntyy raikas lisuke korealaisille lihavartaille. Korealaisen aterian täydentävät fermentoidulla chilitahnalla, gochujangilla maustetut perunat.
-
Porkkana-kimchisalaatti
- alle 30 min
- 4
- Tosi helppo
-
Korealaiset lihavartaat
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Korealaiset possuvartaat
- yli 2h
- Keskitaso
-
Bo Ssäm eli possuateria korealaisittain
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Aasialainen kassler
- yli 60 min
- 6
- Keskitaso
-
Korealainen karamellipossu
- alle 30 min
- Keskitaso
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä jutut
Katso myös Kotiliesi.fi: Kokataan korealaista ruokaa – nappaa herkulliset ohjeet
Kommentit
Ihan pikaisella googlehaulla löytyi tieto, että kimchin vuosittainen kulutus on Koreassa lähellä kahta miljoonaa tonnia.
Kommentit
Ihan pikaisella googlehaulla löytyi tieto, että kimchin vuosittainen kulutus on Koreassa lähellä kahta miljoonaa tonnia.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous