kylmäsavulohi
Kylmäsavulohi on keittiön kameleontti, joka sopii moneen.
Ruokajutut

Kylmäsavulohesta loihdit niin nopeat arkiruoat kuin juhlapöydän tarjottavatkin – kokeile näitä resepti-ideoita

Kylmäsavulohi on suosikki, joka sopii monenlaisiin ruokiin ja monien makujen seuraan. Tässä sivustomme parhaat kylmäsavulohireseptit, joihin ihastut taatusti.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Kylmäsavulohi on oikea keittiön kameleontti. Siitä loihtii näppärästi niin nopeat arki-illan ateriat, illanistujaisten herkut kuin juhlapöydän fiineimmät tarjottavatkin. Maistuisiko esimerkiksi misolla maustettu lohipiirakka, kalapullat hollandaisekastikkeella tai fenkolilla raikastettu savulohisalaatti?

Lue lisää: Joulun lohi x 3: graavilohi, lohipastrami ja juhlava uunilohi

Kylmäsavulohi sopii käytettäväksi niin kylmänä kuin kuumennettunakin. Se sopii leivän päälle sellaisenaan tai ruusukkeiksi voileipäkakun pinnalle. Hienonnettuna kylmäsavulohesta syntyy nopea tartar tai tuulihattujen hurmaava täyte.

Lämpimissä ruoissa kylmäsavulohta voi käyttää moniin samoihin ruokiin kuin lohifileetäkin: keittoihin, pastoihin, uuniruokiin tai vaikka pizzan päälle. Kylmäsavulohi kannattaa lisätä kuumiin ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa, sillä nopea kuumennus on sille eduksi. Koska kylmäsavulohi on voimakassuolaista, ei ruoka välttämättä kaipaa enää ylimääräistä suolalisää. 

Kylmäsavulohi, kuten muutkin kalatuotteet, on herkästi pilaantuva elintarvike. Säilytä kylmäsavulohi korkeintaan +3 asteessa ja käytä mahdollisimman nopeasti, viimeistään pakkaukseen merkittyyn viimeinen käyttöpäivä -merkintään mennessä. 

Jos kylmäsavulohta on ylenmäärin, sen voi tarvittaessa myös pakastaa. Pakastaminen kannattaa tehdä mahdollisimman pian ostopäivän jälkeen, säilyttää pakastimessa korkeintaan pari kuukautta ja käyttää ruoaksi heti sulatuksen jälkeen. 

Kokosimme ruokaideoita, joissa kylmäsavulohi on parhaimmillaan. Näissä ohjeissa savukala sulostuttaa niin piirakoiden, minibriossien kuin tuulihattujenkin täytteenä, rieska- ja kurkkurullien välissä, salaattien seassa sekä kalapullien raaka-aineena.

Kaipaatko suolaista suupalaa? Kylmäsavulohi sopii niin tuulihattujen täytteeksi kuin kurkkurullan väliin 

Raikas alkuruoka tai suolainen suupala valmistuu tuorejuustolla ja savulohella täytetyistä kurkkurullista. Nokare piparjuuritahnaa sopii erinomaisesti niin kurkun kuin lohenkin makumaailmaan.

Peruna-kylmäsavukirjolohitapakset ovat tapaspöydän suosikkeja. Suolaisen suupalan pohjana on espanjalaishenkinen perunamunakas ja päällä soma lohiruusuke.

Kylmäsavulohesta, avokadosta ja ruisnapeista valmistuu maailman nopeimmat ja herkuimmat alkupalat, joiden kanssa sopii lasillinen kuohuvaa. Limetti, korianteri ja chili tuovat makuun aasialaista vivahdetta. 

Kylmäsavulohella ja tuorejuustolla päällystetyt lohileivät ovat varma valinta juhlien alkupalaksi. Patongin sijasta voit kokeilla valmistaa herkun myös tuoreesta ruisleivästä tai makeasta saaristolaisleivästä.

Iki-ihanat minibriossit herättävät taatusti ihastuksen kiljahduksia vieraiden keskuudessa. Pienet briossit voi täyttää monin eri tavoin. Tuorejuuston seuraan sopii niin viikunahillo, ilmakuivattu kinkku kuin kylmäsavulohikin. 

Päältä rapeat, sisältä mehevät perunaletut tarjotaan blinien makumaailmaa mukaillen sienisalaatin ja kylmäsavulohitartarin kera. Suolaiset herkkuletut sopivat niin vuoden vaihteen juhlapöytään kuin kesän herkkuhetkiinkin. 

Astetta juhlavamman täytteen saat, kun yhdistät kylmäsavulohen seuraan siian mätiä, hienoksi hakattua punasipulia sekä nokareen ranskankermaa. Maailmanluokan mäti-savulohiherkku sopii tarjottavaksi myös rapeiden perunaröstien tai blinien lisukkeena.

Tuulihatut ovat mitä mainiointa juhlatarjottavaa, mutta vaativat leipojalta tarkkuutta. Suolaisten tuulihattujen täytteenä on kylmäsavulohi-tuorejuustotahnaa. 

Astetta isompaan nälkään: täytettyjä leipiä, piirakoita ja voileipäkakkuja 

Avokado ja kylmäsavulohi ovat kerrassaan koukuttavia yhdessä. Kun makuparin täydentää piparjuurituorejuustolla sekä seesaminsiemenillä ja latoo ainekset täysjyväleivän päälle, saattaa koossa hyvinkin olla uusi suosikkivälipalasi.

Etstikö pikkujouluihin hauskaa ja helppoa suolaista tarjottavaa? Pienet avokadolla, majoneesilla sekä kylmäsavulohella täytetyt kolmioleivät maistuvat ihanilta punaviinipohjaisen glögin kanssa. 

Rieskarullat kylmäsavulohitäytteellä saavat lisä­makua pipar­juuresta sekä parmesaanijuustoraasteesta. Pakkaa evääksi tai nauti välipalana. Halutessasi voit leikata rullat myös pienemmiksi suupaloiksi ja tarjota juhlien buffetpöydässä tai illanistujaisten suolaisena herkkuna. 

Lohi-vuohenjuustobruschettat sopivat alkupalaksi tai sellaisenaan kevyeksi iltapalaksi. Rapeat leivät ja kylmäsavulohi-vuohenjuustotahna ovat ihana yhdistelmä, joten varaudu: nämä viedään käsistä! 

Mehevää lehtitaikinasta tehtyä piirakkaa tulee helposti ja nopeasti koko pellillinen, eikä ranskankermasta, misotahnasta, kananmunista sekä kylmäsavulokesta sekoitettu täytekään vaadi kummempia nokkeluuksia onnistuakseen. Leivo rapea miso-lohipiirakka tarjoilupäivänä, jotta pohja pysyy lehtevänä.

Jos perinteinen voileipäkakku tylsistyttää, kokeile tätä ohjetta. Herkullisen helppo suolainen piirakka on juustopiirakan ja voileipäkakun risteytys.

Kylmäsavulohi sulostuttaa salaatit ja pastat 

Kylmäsavulohi sopii erinomaisesti myös salaattien raaka-aineeksi sekä pastojen sekaan. Avokado, sitrukset ja fenkoli ovat savulohen parhaita makupareja. 

Retiiseistä, rapeasta salaaista sekä kurkusta ja pinaatista koottu kylmäsavulohisalaatti sopii kalapöytään tai kevyeksi lounaaksi sellaisenaan. Salaatin juju on aasialaisvivahteinen ponzukastike, jota limetti mukavasti raikastaa. 

Runsas juuressipseillä täydennetty lohisalaatti sopii hyvin jouluaterian alkuruoaksi tai jouluiseksi lounaaksi. Tarjoa salaatin kanssa paahdettua saaristolaisleipää tai vaaleaa joululimppua.

Parsa, fenkoli ja auringon keltainen appelsiini tuovat kevään kielelle. Muutama siivu kylmäsavulohta tekee raikkaasta salaatista ruokaisan. 

Vähintään yhtä herkullinen salaatti syntyy, kun yhdistät parsan ja kylmäsavulohen makupariksi makeita mansikoita sekä sokeriherneenpalkoja. Kylmäsavulohi-mansikkasalaatti on hellepäivän ihanin lounas.

Voi, kevätsipuli ja kylmäsavulohi – siinä helpon, mutta sitäkin maukkaamman kylmäsavulohipastan raaka-aineet. Mikä parasta, tämän aterian valmistaminen on päätähuimaavan yksinkertaista. 

Avokado-savulohipasta saa inspiraationsa legendaarisesta avokadopastasta. Ruoka on helppo tehdä, sillä raaka-aineet vain sekoitetaan kulhossa ja lisätään kypsän pastan joukkoon. Wasabi antaa pastalle pientä terävyyttä olematta kuitenkaan liian tulista.

Kurniiko vatsa? Kylmäsavulohi sopii myös pääruoaksi – kokeile kylmäsavulohta munakkaassa, risotossa tai pizzan tai uuniperunoiden täytteenä

Kylmien alkupalojen, suolaisten leivonnaisten sekä salaattien ja pastojen lisäksi kylmäsavulohi on mitä mainioin lämpimien ruokien raaka-aine. 

Voit lisätä kylmäsavulohta esimerkiksi uunimunakkaaseen, pizzan päälle tai uuniperunoiden täytteeksi valkopaputahnan kera. 

Kun on kiire, kannatta oikaista. Nopea lohilaatikko syntyy hetkessä kaupan valmiista peruna-sipulisekoituksesta ja kylmäsavulohiviipaleista. Ruoka vaatii vaivaiset viisi minuuttia aktiivista kokkausaikaa, mutta sen maku on erityisen herkullinen.

Vaaleasta kalasta pyöräytettyihin kalapulliin on kätketty pieneksi silputtua kylmäsavulohta. Helppo hollandaisekastike valmistuu näppärästi sauvasekoittimen avulla. Helppo, mutta sitäkin herkullisempi ruoka tekee taatusti vaikutuksen niin arki-iltana kuin viikonloppuateriallakin.

Lohirisotto ei ole risotto sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta jotain samaa siinä silti on. Tätä risottoa ei nimittäin kyllästetä kermalla ja parmesaanilla, vaan kivan kepeä versio italialaisklassikosta raikastuu raejuustolla sekä sitruunamehulla. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Helpot lohiruoat – katso parhaat lohireseptit ja löydä oma suosikkisi!

X