Ruokajutut

Lammaspaisti – kokosimme parhaat lampaanpaistireseptit, vinkit lampaan marinointiin ja herkullisiin lisukkeisiin

Lammaspaisti on pääsiäisen kirkkain tähti ja tarkkaan harkitut lisukkeet täydentävät aterian. Listasimme myös pääsiäislampaan parhaat mausteet, marinadit ja maukkaimmat kastikkeet.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia, Jukka Pakarinen

Lampaan lapapaisti on tavallista lampaanpaistia paljon mehukkaampaa ja huomattavasti edullisempaa juhlaruokaa. Kypsennysaika on pitkä, mutta liha kypsyy miedossa lämmössä omia aikojaan.

Lammaspaisti on pääsiäisen kirkkain tähti ja tarkkaan harkitut lisukkeet täydentävät aterian. Listasimme myös pääsiäislampaan parhaat mausteet, marinadit ja maukkaimmat kastikkeet.

Lammaspaisti kuuluu pääsiäispöydän klassikkoihin. Se on näyttävä tarjottava etenkin silloin, kun koossa on iso porukka. Pienemmälle joukolle oiva valinta on nopeasti kypsyvä karitsan paahtopaisti. Onnistu lampaanlihan valmistuksessa ja tee elämäsi parasta pääsiäislammasta vinkeillämme!

Lue myös: Pääsiäisen parhaat lammasreseptit: nyhtölammas, yrttikuorrutettu file ja mehevä paisti!

Lammaspaisti, viulu vai paahtopaisti?

Lammaspaistia löytyy luuttomana ja luullisena. Viulu on lampaan kokonainen luullinen paisti, jossa on mukana potka. Viuluksi sitä kutsutaan sen viulumaisen muodon vuoksi. Viulu on usein karitsan tai nuoren lampaan lihaa, minkä takia se on erityisen mureaa. 

Perinteisen lammaspaistin valmistaminen mielletään joskus vaikeaksi, koska liha on usein saatavissa kaupoista vain pakastettuna ja sen sulattamiseen voi mennä kaksikin vuorokautta. Lampaanpaistin valmistukseen kannattaa kyllä varata aikaa, muttei sen valmistus vaikeaa ole.

Myös karitsan tai lampaan paahtopaisti on erittäin herkullinen ruhonosa pääsiäispöytään. Paahtopaisti kannattaa valita silloin, kun ruokailijoita on vain muutama. Paahtopaistit ovat noin 150–200 g kokoisia annospaloja, joten ne kypsyvät nopeasti ja niistä saa helposti hienot annokset yhdelle tai kahdelle.

rosmariini-valkosipuli-lammaspaisti
Lammaspaisti on hyvä valinta, kun pöydässä on monta nälkäistä.

Lammaspaistin marinadi – valkosipulia, yrttejä ja sitruunaa

Marinointi on perinteinen ja varma tapa valmistaa herkullinen lammaspaisti. Marinadiksi sopii vaikkapa sitruunalla säväytetty oliiviöljyliemi tai yrteillä ja valkosipulilla maustettu jogurtti. Miedomman makuiselle karitsanlihalle riittää hyvin muutaman tunnin marinointiaika. Lampaanlihaa taas voi marinoida pidempään, koska liha on jo valmiiksi voimakkaamman makuista.

Lammaspaistin parhaita mausteita ovat yrtit, kuten mintturosmariinitimjamioregano, joita voi hieroa paistin pintaan ja valkosipuli. Mausteseos kannattaa hieroa paistin pintaan vaikuttamaan ainakin vuorokausi ennen paistamista.

Valkosipulin ystävä upottaa kynnet lampaanlihaan. Tee pintaan pieniä viiltoja ja työnnä niihin valkosipulinkynsiä. Erityisen maukasta lihaa saat, kun hierot viiltoihin vielä yrttivoita.

Jos kaipaat paistiin voimakkaita makuja, kokeile itämaista mausteseosta. Dukkah-mausteseos tuo lampaaseen pähkinäisen Lähi-idän makuja.

Mikäli taas haluat lampaasi mauksi yhdistelmän makeaa ja suolaista, kokeile muscovadosokerilla makeutettua punaviini-teriyakimarinadia. Ruskistuessaan marinadin sokeri karamellisoituu lampaan pinnalle paahtuneen makeaksi.

Paistinliemeksi ja valeluun sopii esimerkiksi punaviini, lihaliemi, kahvi, kerma tai marinointiliemi. Valele paistia usein kypsennyksen aikana, näin liha pysyy varmasti mehevänä ja maukkaana.

Lammaspaistin paistoaika riippuu halutusta kypsyydestä – käytä lämpömittaria

Pakastettu lammaspaisti kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan pari vuorokautta ennen valmistusta. Muista myös nostaa lammaspaisti huoneenlämpöön 1–2 tuntia ennen kypsentämistä ja varmista, että liha on kokonaan sulanut.

Lammaspaistin oikea sisälämpötila kannattaa tarkistaa paistolämpömittarilla, sillä ylikypsentäminen tekee lihasta helposti kuivaa. Usein lammas on parhaimmillaan roseena. Työnnä mittari lihan paksuimpaan osaan, mutta niin, että se ei osu luuhun.

Lammaspaisti ja lampaanviulu maistuvat mediumina tai läpikypsänä

Paahda paistin pintaan kaunis väri voissa pannulla ja jatka kypsentämistä 175-asteisessa uunissa. Lammaspaisti on mehevää ja hieman punertavaa, kun sisälämpötila on 65–70 astetta. Viulu maistuu myös läpikypsänä, jolloin lihasta tulee todella mureaa ja nyhtölihamaista. Tällöin lihaa kannattaa paistaa 125-asteisessa uunissa hissukseen 3–4 tuntia tai yön yli. Täysin kypsän paistin sisälämpö on 82 astetta.

Luuton karitsanpaisti muhii herkullisen meheväksi, kun sen päällystää italialaisittain pancetta- tai pekoniviipaleilla. Lisämehukkuuden takaa uuninpelille lorautettu punaviini.

Rosvopaisti on suomalainen perinneruoka, joka tyypillisesti kypsennetään maakuopassa juhannuksen aikoihin. Hunajainen rosvopaisti kypsennetään nuotiolla ja kaupunkilaisen rosvopaisti, hitaasti paahdettu lampaan lapapaisti muhii noin kuusi tuntia 140-asteisessa uunissa ja lopputulos on mahtava.

Karitsan paahtopaisti on parasta roseena

Karitsan tai lampaan paahtopaisti on pienikokoinen ja niinpä se kypsyy paistia nopeammin. Paahtopaisti kannattaa ottaa huoneenlämpöön 30–60 minuuttia ennen kypsennystä. Lihan pinnalla on tiukka kalvo, joka on hyvä poistaa. Kalvoja saattaa olla myös paahtopaistin sisällä, mutta niitä ei saa pois. Täydellisesti kypsennetty karitsan paahtopaisti on kuitenkin niin murea, etteivät ohuet kalvot sen sisällä haittaa. 

Paahtopaistin voi ruskistaa ensin pannulla ja kypsentää loppuun 180-asteisessa uunissa. Lihan täydellinen lämpötila on 60–64 astetta, jolloin kypsyysaste on medium+. Ota liha uunista, kun mittari näyttää 58 astetta. Sisälämpö nousee vähän uunista ottamisen jälkeen, koska liha jatkaa kypsymistään vielä hetken. Anna lihan vielä vetäytyä folioon käärittynä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Lammaspaisti viimeistellään kastikkeella

Yrteistä syntyy myös huippuihana salsa verde, joka höystää lampaanlihan herkuksi. Yrteistä voi tehdä lampaanlihalle kastikkeeksi myös peston. Kokeile minttupestoa, se toimii mainiosti lampaan kanssa.

Lammaspaistin kastike syntyy helposti paistoliemestä. Perinteisen kastikkeen valmistat helposti suurustamalla paistoliemen kermatilkkaan liuotetuilla vehnäjauhoilla. Kahvilla maustettu kastike kuuluu lammasruokien kastikeaateliin. Myös klassinen punaviinikastike tai täyteläinen punaviini-kermakastike maistuu hyvin pääsiäislampaan kanssa.

Kreikkalainen jogurttikastike tsatsiki kruunaa erityisen hyvin Välimeren tapaan yrteillä ja valkosipulilla maustetun lammaspaistin ja toimii myös oivana kastikkeena lisukesalaatille. Seesami-jogurttikastike tuo raikkautta ja ripauksen eksotiikkaa lammaspaistiin. Vuohenjuusto-jogurttikastike on lempeä kumppani lampaanlihalle. Sitruunalla maustettu harissa-jogurttikastike antaa pirteyttä esimeriksi voimakkaasti valkosipulilla maustetulle lammaspaistille.

Lammaspaistin ruokaisat lisukkeet: perunaa, juureksia tai polentaa

Valkosipulikermaperunat on klassinen lisuke pääsiäislampaalle. Fondant-perunat tekevät lammasruoasta juhlavan aterian. Rustiikkista tyyli lammasaterialle tuovat ranskalaiset leipurin perunat eli Boulangère-perunat.

Raikkaasti rosmariinilla ja sitruunalla maustetut perunat sopivat hyvin pääsiäispöytään lampaan rinnalle. Paahdetut rosmariiniperunat saavat jo pelkällä ulkonäöllään suun napsumaan.

Tai unohda hetkeksi perunat ja tarjoa lammaspaisti maukkaiden uunijuuresten kera. Hunaja, yrtit ja raikas jogurttikastike vievät makumatkalle Kreikan aurinkoon.

Kuskusista tai bulgurista valmistat nopeasti ruokaisan lisukkeen lampaanlihalle. Niistä saa loihdittua myös raikkaan tabbouleh-salaatin, johon voi lisätä esimerkiksi yrttejä ja tuoretta tomaattia. Myös parmesaanilla ja voilla pyöristetty polenta on mainio vaihtoehto erityisesti välimerelliseen tyylin tehdylle lampaalle.

Kevyet vihanneslisukkeet lampaalle: parsaa, herneitä, papuja ja tomaattia

Keväisessä juhlapöydässä on syytä olla myös jotain vihreää ja raikasta. Kevyeksi vihanneslisukkeeksi lampaan kylkeen voi valmistaa uunissa paahdettuja espanjalaisia tomaatteja, vihreitä papuja, parsaa, herneitä tai raikkaan yrtti-rucolasalaatin.

Artikkelia on muokattu 19.1.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Lammas maistuu arki-iltana ja juhlapöydässä – kokosimme parhaat lammasreseptit padoista paisteihin

X