Ruokajutut

Lapsuudesta tutut ruokaklassikot: peltilihapiirakka ja muut nostalgiaherkut

Lapsuudesta tutuissa kotiruoissa on jotain lohdullista. Makaroni- ja kaalilaatikko sekä silakkapihvit ja muut klassikot maistuvat tutulta ja turvalliselta kuin palaisi mummolan keittiöön.
24.9.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Klassikot eivät ole klassikoita syyttä, sillä monet lapsuudesta tutut kotiruoat ovat herkkua edelleen ja valmistuvat vieläpä edullisesti ja helposti. Tässä seitsemän lapsuudesta tuttua kotiruokasuosikkia, jotka ihastuttavat edelleen.

Lapsuudesta tutut ruokaklassikot

Makkarakastike

Maustepippurissa piilee lapsuuden makkarakastikeen maun salaisuus.

Perinteinen makkarakastike tehdään tietysti ruskeaan kastikkeeseen. Sen ohje kannattaa poimia talteen, sillä se toimii muidenkin arjen klassikoiden, kuten jauhelihakastikkeen pohjana. Jos haluat makkarakastikkeesta vieläkin parempaa, mausta se tilkalla etikkakurkkujen säilöntälientä.

makkarakastike

Maustepippurissa piilee lapsuuden makkarakastikeen maun salaisuus.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

  • 1 lenkkimakkara
  • 1 sipuli
  • voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl lihalientä
  • suolaa
  • sinappia
  • ketsuppia
  • muutama kokonainen maustepippuri
  • 1 dl kermaa
  • persiljaa

Valmistusohje

  1. Kuori ja kuutioi makkara. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Ruskista voi paistinpannussa. Lisää makkarakuutiot ja paista ne kauniin värisiksi.
  3. Ota makkarakuutiot pannusta pois. Lisää sipuli paistinpannuun ja kuullota sitä hetki.
  4. Lisää vehnäjauhot ja paista kauniin ruskeiksi. Lisää lihaliemi koko ajan sekoittaen.
  5. Mausta makkarakastike maun mukaan suolalla, sinapilla ja ketsupilla. Lisää maustepippurit ja hauduta kastiketta noin 15 minuuttia.
  6. Kumoa makkarakuutiot takaisin pannuun ja lisää kerma. Kuumenna kiehuvaksi.
  7. Voit höystää valmiin makkarakastikkeen persiljalla. Tarjoa makkarakastike perunamuusin kanssa.

Maailman paras makaronilaatikko

Makaronilaatikko on ikisuosikki, johon ohjeita lienee lähes yhtä monta kuin on tekijöitäkin.

Tämä makaronilaatikko on nimetty vaatimattomasti maailman parhaaksi, eikä se juuri liioittele. Maailman parhaan makaronilaatikon juju on lihaliemeen sulatettu sulatejuusto, joka korvaa perinteisen munamaidon.

maailman paras makaronilaatikko

Maailman parhaan makaronilaatikon juju on lihaliemeen sulatettu sulatejuusto, joka korvaa perinteisen munamaidon.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 400 g sarvimakaronia
  • 400 g jauhelihaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 3 rkl kuivattua sipulia
  • 2 pkt voimakasta Koskenlaskija-sulatejuustoa
  • 2 dl lihalientä (tai vettä)
  • 2 dl juustoraastetta

Valmistusohje

  1. Keitä makaronit juuri ja juuri kypsiksi.
  2. Ruskista jauheliha paistinpannulla. Lisää kaikki mausteet ja kuivattu sipuli, sekoita hyvin.
  3. Paloittele sulatejuusto ja lisää pannulle. Lisää myös lihaliemi. Sekoittele keskilämmöllä niin, että juusto sulaa ja seos muuttuu tasaiseksi.
  4. Sekoita isossa uunivuoassa makaronit ja jauhelihaseos. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Hunajainen kananpoika

Uunibroileria on varmasti tehty lähes joka perheessä, ja se maistuu niin aikuisille kuin lapsillekin.

Tämän kokonaisena paahdetun uunibroilerin juju on makean mausteinen marinadi. Kun sitä valelee lihan pintaan myös paistamisen aikana, lopputulos on täysosuma.

hunajainen kananpoika

Tämän kokonaisena paahdetun uunibroilerin juju on makean mausteinen marinadi.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

  • 1 kokonainen tuore broileri (tai 2 sulatettua kevätkananpoikaa)

Marinadi

  • 4 rkl juoksevaa hunajaa
  • 2 sentin pala inkivääriä raastettuna
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 limetin mehu
  • 3 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria

Vuokaan

  • 2 rkl voita
  • 1 dl kanalientä

Valmistusohje

  1. Sekoita marinadiainekset keskenään ja sivele sillä lintu/linnut kauttaaltaan. Anna maustua vähintään 3 tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.
  2. Kuumenna uuni 190-asteiseksi. Pane broileri uunivuokaan. Lisää pohjalle kanaliemi ja voi nokareina linnun pintaan. Kypsennä 1 tunti välillä liemellä voidellen.
  3. Jos haluat broilerin pinnasta todella paahteisen, kytke lopuksi uunin grillivastukset päälle ja paahda pari minuuttia.

Makeapintainen kananpoika maistuu punajuuriohraton kanssa.

Silakkapihvit

Kalaruokien klassikoihin kuuluu silakkapihvit, jotka valmistetaan perinteiseen tapaan paistamalla ruisjauhoissa pyöritellyt silakkafileet voissa rapeiksi. Maun tuovat tuoreet yrtit ja ripaus valkopippuria.

silakkapihvit

Kalaruokien klassikoihin kuuluu silakkapihvit, jotka valmistetaan perinteiseen tapaan paistamalla ruisjauhoissa pyöritellyt silakkafileet voissa rapeiksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 600 g silakkafileitä
  • 1 pieni nippu tilliä
  • 1 pieni nippu ruohosipulia
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 2 dl ruisjauhoja
  • voita paistamiseen

Valmistusohje

  1. Levitä puolet silakkafileistä nahkapuoli alaspäin leivin- tai voipaperin päälle. Hienonna tilli sekä ruohosipuli ja ripottele ne silakkafileiden päälle. Mausta suolalla ja valkopippurilla maun mukaan.
  2. Nosta loput silakkafileet täytteen päälle nahkapuoli ylöspäin.
  3. Mausta ruisjauhot suolalla ja valkopippurilla maun mukaan. Ripottele jauhoja silakkapihvien päälle. Käännä pihvit ja jauhota toinenkin puoli.
  4. Sulata voi paistinpannussa. Lisää silakkapihvit ja paista ne molemmilta puolilta kullanruskeiksi ja sisältä kypsiksi.
  5. Tarjoa silakkapihvit perunasoseen ja ruisleivän kanssa.

Mehevä kaalilaatikko

Perinteisen kaalilaatikon perusreseptiä on helppo muunnella. Naudan jauhelihan voi vaihtaa karitsaan tai korvata sen vaikka soijarouheella. Riisin sijaan kaalilaatikkoon sopii myös ohra ja mukaan voi lisätä vaikkapa sieniä tai juuresraastetta.

Kaikkein parhaan kaalilaatikon juju on hauduttaa sitä uunissa vähintään parin tunnin ajan.

mehevä kaalilaatikko

Kaikkein parhaan kaalilaatikon juju on hauduttaa sitä uunissa vähintään parin tunnin ajan.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

  • 1 l maitoa
  • 1 ½ dl riisi-ohraseosta
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • 1 kg valkokaalia
  • vettä
  • mineraalisuolaa
  • 400 g jauhelihaa tai 4 dl kiehautettuja, hienonnettuja sieniä
  • 2 kesäsipulia varsineen
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • muutama tuore meiraminoksa tai 1 rkl kuivattua meiramia
  • 2 kananmunaa

Valmistusohje

  1. Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää riisi-ohraseos. Hauduta puuroa miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Mausta puuro mineraalisuolalla.
  2. Hienonna puuron kypsyessä kaali ja keitä sitä miedosti suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia tai kunnes kaali on sopivasti pehmennyt. Valuta kaali.
  3. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Hienonna sipulit sekä niiden varret ja lisää sipulit jauhelihan joukkoon kuullottumaan ja pehmenemään. Mausta seos mineraalisuolalla ja mustapippurilla. Jos käytät sieniä, hauduta niitäkin sipulin kanssa muutama minuutti. Lisää tarvittaessa pannuun tilkka öljyä tai nokare voita.

Munakastike

Munakastike on todellinen monitoimisoossi. Se toimii kastikkeena keitinperunoille sellaisenaan, mutta sopii erinomaisesti myös paistetun kalan tai kalapuikkojen kaveriksi.

munakastike

Munakastike sopii kastikkeeksi keitinperuniolle sellaisenaan sekä vaikkapa paistetun kalan kaveriksi.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Ainekset

  • 4 keitettyä munaa
  • 1 nippu tilliä
  • 1 nippu ruohosipulia
  • 5 dl maitoa
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • ripaus jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

  1. Kuori ja hienonna munat. Hienonna tilli ja ruohosipuli.
  2. Sekoita maito ja vehnäjauhot pinnoitetussa kattilassa tasaiseksi. Kuumenna seos koko ajan hämmentäen kiehumispisteeseen ja keitä miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen noin viisi minuuttia.
  3. Mausta kastike mineraalisuolalla ja valkopippurilla. Sekoita munat, tilli ja ruohosipuli kastikkeen joukkoon.

Piparjuuri- tai tilliliha

Tilliliha lienee mone lapsuuden inhokki, josta kuitenkin huollella tehtynä saa varsinaista herkkua.

Valitse luullista naudan etuselkää tai lapaa, josta pitkään haudutettuna irtoaa pataan runsaasti makua. Tillin sijaan voit maustaa kastikkeen myös raastetulla piparjuurella.

Piparjuuri_tai_tilliliha

Tilliliha lienee mone lapsuuden inhokki, josta kuitenkin huollella tehtynä saa varsinaista herkkua.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso 

Ainekset

  • 1½ kg nuoren naudan tai vasikan lapaa ja etuselkää
  • 1 pala selleriä
  • 1–2 porkkanaa
  • 1 iso sipuli
  • 2 tl suolaa
  • kokonaisia pippureita

Kastike

  • 3 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 6 dl kokoon keitettyä lientä
  • 1–2 tl etikkaa tai
  • 2 rkl sitruunamehua
  • ½ tl sokeria
  • 3 rkl raastettua piparjuurta tai tillisilppua
  • 1 dl kermaa

Valmistusohje

  1. Huuhdo paloitellut lihapalat ja pane ne kattilaan lämpimään veteen. Lisää paloitellut kasvikset ja
    mausteet. Hauduta liha hiljalleen kypsäksi.
  2. Ota liha liemestä ja leikkaa luuttomiksi annospaloiksi. Siivilöi liemi. Keitä lientä kokoon, kunnes sitä on jäljellä 6 dl.
  3. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja keitinliemi vähän kerrallaan hyvin vatkaten. Anna kastikkeen kiehua 5–10 minuuttia ja mausta se hapanimeläksi sitruunalla tai etikalla ja sokerilla. Viimeistele kastike kermalla ja raastetulla piparjuurella.
  4. Kaada kastike lihapalojen päälle. Tarjoa perunoiden kanssa.

Lihapiirakka Teresa Välimäen tapaan

Klassinen jauhelihapiirakka on lapsuudesta tuttu. Se maistuu keiton kaverina tai sellaisenaan väli- tai iltapalaksi. Tämä lihapiirakka tehdään Teresa Välimäen tapaan ja siinä maistuu tuore oregano.

lihapiirakka

Klassinen jauhelihapiirakka on lapsuudesta tuttu. Tässä lihapiirakassa maistuu tuore oregano.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ainekset

Täyte:

  • 400 g jauhelihaa
  • 1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 200 g valkokaalia suikaleina
  • 1 1/2 tl suolaa
  • reilusti mustapippuria
  • 1 tl korianterin siemeniä murskattuina
  • 2 rkl hunajaa
  • 3 1/2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
  • 2 dl kypsää riisiä

Lisäksi:

  • 800 g kaaviloitua pakastelehtitaikinaa

Valmistusohje

  1. Ruskista jauheliha paistinpannulla. Lisää sipulit ja kaali. Hauduttele keskilämmöllä niin, että kaali pehmenee. Mausta suolalla, mustapippurilla, korianterilla, hunajalla ja oreganolla. Kääntele lopuksi joukkoon kypsä riisi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Nosta pannu liedeltä ja anna täytteen jäähtyä hieman.
  2. Kauli lehtitaikinalevyt hieman isommiksi leivinpaperin päällä. Jaa täyte molempien levyjen keskelle pituussuunnassa ja taita reunat täytteen päälle. Kostuta vedellä taikinan reunoja hieman, niin ne pysyvät paremmin kiinni.
  3. Käännä jauhelihapiirakat siten, että saumakohta jää peltiä vasten. Painele vielä piirakan päät tiukasti kiinni haarukalla. Pistele pintaan haarukalla muutama reikä.
  4. Voitele pinnat kananmunalla ja paista piirakoita 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *