Ruokajutut

Lihapata voi olla edullista arkiruokaa tai viikonlopun herkku – näillä ohjeilla murea ja maukas pataruoka onnistuu

Lihapata on ihaninta viikonloppuruokaa. Lisää ainekset pataan ja anna uunin hoitaa työt. Lihapadat ovat paitsi maukasta ja ravitsevaa ruokaa, myös helppoja tarjottavia isollekin joukolle.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Lihapataan sopivat etuselkä, lapa sekä ulko- ja kulmapaistit.

Lihapata on ihaninta viikonloppuruokaa. Lisää ainekset pataan ja anna uunin hoitaa työt. Lihapadat ovat paitsi maukasta ja ravitsevaa ruokaa, myös helppoja tarjottavia isollekin joukolle.

Lihapadat ovat täydellisiä viikonlopun ruokia. Ne valmistuvat vähällä vaivalla lähes itsekseen, kunhan saavat tarpeeksi aikaa muhimiseen. Padan hautuessa kokille jää aikaa vaikkapa valmistaa jälkiruoka, piipahtaa pienellä lenkillä tai ihan vain oikaista pötkäsilleen viltin alle kirjan kanssa.

Lue lisää: Paras pataruoka x 5: mausteisen maukkaat ja mehevät liha- kasvis- ja kalapadat

Lihapadat valmistuvat vähällä vaivalla hissukseen hautuen

Pataruokien ideana on laittaa ainekset samaan pataan ja antaa ruoan muhia valmiiksi. Lihapataan sopivat parhaiten sidekudospitoiset lihat, kuten etuselkä, lapa sekä ulko- ja kulmapaistit. Luullisesta lihasta saat makuun syvyyttä. Kun ruskistat lihat huolellisesti ennen haudutusta, saat pataan entistä herkullisemman maun.

Maut hautuvat hissukseen matalassa lämmössä maukkaan täyteläisiksi uunissa tai liedellä kannen alla. Pidä lämpö maltillisena niin, että pata juuri ja juuri poreilee. Näin sidekudospitoinen liha mureutuu. Padassa tulee olla lientä niin, että ainekset melkein peittyvät. Lisää lientä tarvittaessa tai hauduta ilman kantta, jolloin ylimääräinen neste haihtuu.

Pieni tilkka happoa esimerkiksi etikasta, viinistä tai tomaattipyreestä tasapainottaa paitsi makua, pitää myös huolen etteivät mahdolliset juurekset hajoa haudutuksen aikana.

Vähäisestä vaivasta ja yksinkertaisista raaka-aineista huolimatta lopputulos vie kielen mennessään. Parhaimpia pataruokia kehtaa tarjota vieraillekin, edullisemmista raaka-aineista kokataan maukasta arkiruokaa. 

Höyryävä lihapata pullollaan muhkeaksi hautuneita makuja lämmittää taatusti syysviimassa ja keskellä sydäntalven paukkuvampia pakkasia. Tässä ohjeet parhaisiin lihapatoihin.

Lihapadat perinteiseen tapaan

Merimiespihvi ei nimestään huolimatta ole pihvi, vaan maukas pataruoka, joka valmistetaan naudan ulkopaistista, perunoista ja sipuleista. Padan seuraksi sopii tumma tai vaalea lager.

Pataruokien klassikoihin kuuluu myös perinteinen karjalanpaisti, johon käytetään sekä sian että naudan lihaa. Karjalanpaistia ei aikanaan kutsuttu karjalanpaistiksi, vaan lihapotiksi ja ruukku- tai uunipaistiksi. Ruoan makean paahteinen aromi syntyy vain hitaasti raukeassa uunissa hauduttamalla. Mukaan pataan voi lisätä myös juureksia, kuten porkkanaa, selleriä ja palsternakkaa. Jujua makuun saa parilla kanelitangolla.

Muutama katajanmarja, hirven, naudan tai porsaan patalihaa, reilu loraus punaviiniä sekä kourallinen kuivattuja sieniä – niistä on tämä maukas lihapata tehty. Herkulliset lisukeperunat paahtuvat padan kanssa rinta rinnan. 

Jos sienionni on ollut suosiollinen, tartu tähän reseptiin. Perinteiset karjalanpaistilihat, karitsa, nauta ja possu, saavat mausteekseen kourallisen salviaa ja litran verran paistettuja suppilovahve­roita.

Mitäpä jos kinkku ei tänä vuonna olisikaan joulupöydän kunkku? Lihapata on nimittäin oiva tarjottava vaikkapa tapaninpäivänä. Tämä lihapata saa jouluisan maun kanelitangoista, neilikoista, maustepippu­rista ja rosma­riinista. Padan voi valmistaa jo ennakkoon ja vain lämmittää uunissa h­-hetken koittaessa. Äläkä hämäänny! Vaikka padan mausteinen maku on täsmätty sopimaan joulupöytään, se toimii yhtä hyvin muulloinkin.

Mausteiset lihapadat maailmalta

Lihapadat saavat uutta jujua, kun mukaan lisätään roppakaupalla mausteita. Valmista lihapata ranskalaisittain, unkarilaisittain tai irlantilaisen ohjeen mukaan.

Naudan etupään osista haudutetussa mausteisessa lihapadassa on vahva maku. Mausteena padassa on tuttujen pippureiden ja laakerinlehtien lisäksi vähän kardemummaa.

Karjalanpaistilihoista valmistuu paljon muutakin kuin perinteinen karjalanpaisti. Tämä venäläinen lihapata pitää sisällään myös munakoisoa, tomaattia, kesäkurpitsaa ja perunaa. 

Ranskalainen lihapata, pot-au-feu, valmistuu hissukseen hautuen ja sopii täydellisesti sunnuntaipöytään. Jotkut tykkäävät lisätä pataan naudanlihan ohella myös kanaa. Nauti lihapata rapeakuorisen maalaisleivän ja dijoninsinapin kera. 

Gjuvétch on sekä naudan- ja lampaanlihasta valmistettava pataruoka että kannellinen savipata, jossa liha ja kasvikset kypsyvät pitkään matalassa uunilämmössä. Lihapadan lisänä maistuvat juustoleipäset. Bulgariassa pöytään katetaan usein suolaa, kynteliä ja paprikajauhetta. 

Pataruokajuttua ei oikeastaan voi edes tehdä mainitsematta unkarilaista lihapataa gulassia. Gulassi on riittoisa ateria, jonka hyvin hautunut paprikamainen liemi maistuu loistavalta naudan lihapaistin kanssa.

Jos kaipaat viikonloppupöytääsi jotain astetta mausteisempaa liharuokaa, meksikolainen lihapata on valintasi. Makuja pursuava meksikolainen lihapata aateloidaan tummalla suklaalla. Tarjoa padan kanssa punasipulia, chiliviipaleita ja tuoretta korianteria. Paras juoma mausteisen chilin kanssa on lagerolut.

Irlantilaisessa lihapadassa maistuu tietysti klassinen Guinness-olut sekä ripaus cayennepippuria. Herkullisuuden takaa, että lihat ruskistetaan kunnolla ennen haudutusta.

Katso myös Kotiliesi.fi: 10 x paras pataruoka – Kotilieden ohjeilla onnistut 

X