Ruokajutut

Lihapullakastike arkipöytään – Annan ja Juhan ohjeella maku osuu juuri oikeaan hermoon! 

Tämä lihapullakastike yhdistää mutkattomasti kaurakerman ja itse tehdyt jauhelihapullat.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
iStock

Lihapullakastike on lempeän suolan, kaurakerman, tomaattipyreen ja mausteiden mutkaton liitto. Kuvituskuva.

Tämä lihapullakastike yhdistää mutkattomasti kaurakerman ja itse tehdyt jauhelihapullat.

Lihapullakastike on konstailematonta kotiruokaa, joka maistuu koko perheelle. Niin myös Anna Isosalon ja Juha Bärlundin kotona. Siellä kastiketta syövät niin aikuiset kuin taaperokin.  

Arjen ruokaohjeita Anna ja Juha jakavat yhteisenä harrastuksena Arkiruokakokki-tilillään Instagramissa.

Lihapullakastike kaurakermalla – hyviä syitä

Anna ja Juha ovat modernisoineet klassikkoruokaa hiukan: tavallisen kerman sijasta kastikkeessa on planetaarisempana valintana kaurakermaa.

Syy on yksinkertainen. Pariskunnan mielestä kaurakerma maistuu tavallista kermaa paremmalta. Niinpä perheessä käytetään suurilta osin vain kaurakermaa ruoanlaitossa.

Kaikkia kauran maku ei välttämättä miellytä, ja saattaa mietityttää, onko lihapullakastike hallitsevalta maultaan kaurainen. Ei, vakuuttavat Anna ja Juha.

– Kastikkeessa on esimerkiksi sinappia ja soijakastiketta, mikä myös osaltaan auttaa siinä, että kauramaisuus ei maistu kastikkeesta läpi, Juha sanoo.

Mausteet kohdilleen

Lihapullakastikkeessa käytettävä sinappi saa Juhan ja Annan keittiössä olla mietoa, mutta vahvempikin kuten dijon-sinappi voi toimia. Pikkulapsiperheessä perussinappi takaa, että pienimmällekin maistuu.

Kastikkeeseen ei lisätä suolaa, vaan soijakastikkeen ja lihaliemikuution suolaisuus antaa kastikkeelle juuri sopivan suolaisuuden. Lihapullakastike ei kaipaa lisättyä suolaa silloinkaan, kun sitä on itse lihapullissa.

Isosalon ja Bärlundin perheessä valmistetaan kuukausittain ruokaa tällä kastikepohjalla. Makuyhdistelmä on muotoutunut monesta eri ruskeakastikeohjeesta ajan kanssa. Esimerkiksi mausteiden suhteita on muutettu oman maun mukaan.

– Tämä on aika hyväksi todettu. Vaikka makkaran kanssa voi tehdä vastaavanlaisen kastikkeen, Juha sanoo.

Anna vinkkaa varioimaan kastiketta kasvispullien kylkeen tai lisäämään pohjaan esimerkiksi sinihomejuustoa. Lisukkeena monipuolinen kastikkeen kanssa on toiminut yhtä hyvin perunamuusi, keitetyt perunat ja pasta.

– Olen todennut, että tämä olisi sellainen ruoka, mitä voisi tarjota vieraillekin. Esimerkiksi kun isovanhemmat tulevat kylään, Anna sanoo.

Lihapullakastike

  • 1 sipuli
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2dl kaurakerma
  • 3dl vettä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl tomattipyrettä
  • 1/2 osa lihaliemikuutio
  • Öljyä paistamiseen
  • Ripaus pippuria 

Kuullota pieneksi kuutioitu sipuli öljyssä. Lisää pannulle jauhot ja ruskista ne.

Lisää vesi ja kaurakerma. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput ainekset.

Viimeistele lihapullakastike lisäämällä kypsät lihapullat. Tarjoile!

X