Ruokajutut

Lihapullat maistuvat koko perheelle – näin teet lihapullat kymmenellä eri tavalla

Lihapullat ovat koko perheen suosikkiruokaa. Usein pyörykät tehdään samalla, hyväksi havaitulla ohjeella, mutta mikäänhän ei estä kokeilemasta vaihteeksi jotain uutta.
18.3.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Kokosimme 10 helppoa ja herkullista lihapullaohjetta, joissa perheiden suosikkiruoka saa uutta jujua. 

Lihapullat 10 x:

Thaimaalaiset pyörykät

Thaimaalaiset lihapullat tehdään broilerin jauhelihasta. Uskomattoman mehevät pyörykät maistuvat chililtä, limetiltä ja inkivääriltä. Tarjoa lihapullat vaihteeksi vokkivihannesten kera.

thaipyörykät

Thaimaalaiset lihapullat tehdään broilerin jauhelihasta. Tarjoa thaipyörykät vokkikasvisten kanssa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Thaimaalaiset lihapullat:

400 g kananpojan jauhelihaa
2 rkl thaichilikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 limetin mehu
1 kananmuna
1 rkl raastettua inkivääriä
1–2 raastettua valkosipulinkynttä
5 dl kanalientä
1/2 dl silputtua korianteria tai thaibasilikaa
1 tl suolaa
mustapippuria
tuoretta korianteria tai thaibasilikaa

Valmistusohje

1. Mittaa chilikastike, soija ja limettimehu kulhoon. Sekoita joukkoon muna. Lisää korppujauhot ja anna niiden turvota hetki. Sekoita inkivääri- ja valkosipuliraasteet, yrttisilppu, suola ja jauheliha korppujauhoseokseen. Mausta taikina mustapippurilla.

2. Pyörittele taikina pieniksi pyöryköiksi. Kuumenna kattilassa kanaliemi kiehuvaksi. Keitä pyörykät parissa erässä kypsiksi hiljalleen poreilevassa liemessä. Kypsennysaika on noin 5 minuuttia.

3. Halutessasi voit ruskistaa pyörykät ennen tarjoamista öljyssä vokkipannulla. Silppua pinnalle korianteria tai basilikaa.

Marskin lihapullat

Nämä lihapullat tehdään marsalkka Mannerheimin suosikkiruokaa, vorschmackia, mukaillen. Marskin lihapullat valmistetaan lampaan- sekä nauta-sikajauhelihasta. Lihapullien todellinen jekku piilee anjoviksessa, joka antaa pyöryköihin maukkaan vivahteen. Tarjoa lihapullat punajuuri-perunakiusauksen sekä hunajavoissa ruskistettujen ruusukaalien kera. 

marskin lihapullat

Marskin lihapullat maustetaan pikantisti anjoviksella.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo

Marskin lihapullat:

400 g lammasjauhelihaa
200 g nauta-sikajauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl voita tai öljyä
8 anjovisfileetä + tilkka lientä
1 dl vettä
1 dl kermaa
2 viipaletta paahtoleipää
1 muna
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
silputtua persiljaa

Valmistusohje

1. Silppua sipuli. Kuumenna voi tai öljy pannulla, lisää sipulisilppu ja murskaa päälle valkosipulinkynnet. Kuumenna hetki sekoitellen, lisää tomaattipyree ja tilkka anjovislientä, anna kuumentua hetki. Jäähdytä seos.

2. Hienonna anjovikset haarukalla. Leikkaa leipäviipaleet kuorettomiksi ja murenna kerma-vesiseokseen. Lisää kananmuna ja anna leivän turvota hetki. Lisää sipuliseos, anjovikset, jauheliha, persiljasilppu ja mausteet. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää sekaan pari lusikallista vesitilkassa turvotettuja korppujauhoja. Anna taikinan maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

3. Pyörittele taikinasta keskikokoisia lihapullia ja paista ne voi-öljyseoksessa ruskeiksi.

Arabialaiset lammaslihapullat

Kaneli, kurkuma ja juustokumina tuovat lampaan jauhelihasta valmistettuihin lihapulliin eksoottista värinää. Arabialaiset lammaslihapullat tarjotaan mausteisen tomaattikastikkeen kera, jonka viimeistelee jogurtti ja tuore korianteri. 

Lammaslihapullat

Pinjansiemenet tuovat mukavaa purutuntumaa tomaattikastikkeessa muhineisiin lammaslihapulliin.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Arabialaiset lihapullat:

1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl pinjansiemeniä
2 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl kanelia
1 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
400 g karitsan jauhelihaa
1 tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa ja korianteria
paistamiseen öljyä

Tomaattikastike:

1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 prk (400 g) säilykekirsikkatomaatteja
1 dl vettä
1/2 dl tomaattisosetta
1 rkl fariinisokeria
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Lisäksi:

turkkilaista jogurttia
hienonnettua korianteria

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna pinjansiemenet. Kuullota sipulit, pinjansiemenet ja mausteet öljyssä pannulla pehmeiksi. Laita seos kulhoon ja anna hieman jäähtyä. Lisää kanamuna, jauheliha sekä suola, pippuri ja yrtit. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

2. Pyörittele mureketaikinasta pieniä lihapullia ja kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia tai paista öljyssä pannulla käännellen.

3. Valmista kastike. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja lisää joukkoon hienonnettu punasipuli ja murskattu valkosipulinkynsi. Kuullota muutama minuutti. Lisää joukkoon kirsikkatomaatit liemineen. Lisää desi vettä, tomaattisose ja mausteet kattilaan. Anna kastikkeen kiehua 10–15 minuuttia.

4. Painele tomaatteja haarukalla hieman murskaksi ja nostele kastikkeen joukkoon lihapullat. Tarjoile lisänä jogurttia ja hienonnettua korianteria.

Karitsapullat rosmariini-kermakastikkeessa

Karitsan jauhelihasta valmistetuissa lihapullissa on rouhittuja kurpitsansiemeniä, jotka antavat pyöryköille makua ja mukavan rouskuvaa purutuntumaa. Kermainen kastike maustetaan säpäkästi rosmariinilla.

karitsapullat ja rosmariini-kermakastike

Karitsapyörykät rosmariini-kermakastikkeessa maistuvat paahdetun kurpitsan kera.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Karitsapullat:

400 g karitsan jauhelihaa
1 kananmuna
1 dl kurpitsansiemeniä rouhittuina
2 dl kermaviiliä
1/2 dl kuivattua paahdettua sipulia
3 rkl rosmariinia hienonnettuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Kastike:

3 dl kuohukermaa
2 rkl hienonnettua rosmariinia
1 tl Dijon-sinappia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistusohje

1. Mittaa kulhoon kaikki karitsapullataikinan ainekset. Vaivaa käsin tai puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi. Jätä tekeytymään 15–20 minuutiksi.

2. Pyöritä taikinasta kostutetuin käsin tasakokoisia pullia (noin 20 kpl) leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

3. Kaada kerma kattilaan ja lisää rosmariini, sinappi, suola ja mustapippuri. Kiehauta, keitä kokoon muutama minuutti kevyesti poreillen.

4. Nostele lihapullat kastikkeeseen ja tarjoile esimerkiksi paahdetun kurpitsan kera.

Halloumi-lammaspyörykät

Nämä lihapullat kätkevät sisäänsä menevän yllätyksen. Jokaisen pyörykän sisään on kätketty herkullinen halloumijuustokuutio. Oliiveista sekä ripauksesta kanelia makunsa saavat halloumi-lammaspyörykät maistuvat kylminä tai kuumina mintulla maustetun tabbouleh-salaatin kanssa.

halloumi-lammaspyörykät

Halloumi-lammaspyörykät ovat hyviä kylminä tai kuumina.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Halloumi-lammaspyörykät:

750 g lampaan- tai karitsanjauhelihaa
2 sipulia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kanelia
1/2 tl chiliä
1 rkl paprikajauhetta
1 1/2 dl vihreitä oliiveja silputtuna
2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
200 g halloumijuustoa

Valmistusohje

1. Silppua sipulit. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja kuullota sipuli ja mausteet. Jäähdytä.

2. Sekoita keskenään jauheliha, hienonnetut oliivit ja sipuliseos.

3. Jaa taikina noin 20 osaan ja pyöritä pulliksi. Kuutioi halloumijuusto ja pistä jokaiseen pullaan juustopala.

4. Kypsennä pullia 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Pullat ovat hyviä sekä lämpiminä että kylminä.

Tsukune eli japanilaiset broileripyörykät vartaissa

Japanilaisittain maustettujen tsukune-broileripyöryköiden juju on glaseerauskastike, jolla pyöryköitä sivellään paiston aikana. Seesamiöljystä, soijakastikkeesta ja hunajasta sekoitettu maustekastike tekee pyöryköiden pinnasta vastustamattomasti makean tahmean.

Tsukune - japanilaiset broileripyörykät vartaissa

Tsukune-pyöryköissä maistuu japanilainen keittiö.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Tsukune eli japanilaiset broileripyörykät:

400 g broilerinjauhelihaa
1 dl pankojauhoja (karkeita japanilaisia korppujauhoja)
2 tl maizenaa
2 rkl sherryä tai valkoviiniä
1 rkl seesamiöljyä
1 munan valkuainen
1 rkl silputtua inkivääriä
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 hienonnettu kevätsipuli
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Sivelyyn:

1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijaa
2 tl hunajaa

Valmistusohje

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Anna seoksen tekeytyä 15 minuuttia. Pyörittele taikina pyöryköiksi ja pujota liotettuihin vartaisiin. Pullien väliin voit lisätä pieniä paprikapaloja. Sivele pyöryköitä grillaamisen aikana makealla soija-seesamiöljyllä.

Italialaiset lihapyörykät tomaattikastikkeessa

Lihapullat tomaattikastikkeessa maistuvat perheen pienimmillekin. Italialaisittain maustetut pyörykät saavat mehevyytensä parmesaanijuustosta ja makunsa usean yrtin seoksesta. Italialaiset lihapullat paistetaan ensin pannulla ja kypsennetään sitten loppuun uunissa tomaattikastikkeessa.

italialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Keitä italialaisten lihapyöryköiden seuraksi pastaa ja tarjoa lisänä parmesaaniraastetta.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Italialaiset lihapyörykät:

400 g sika-nautajauhelihaa
1–2 viipaletta vaaleaa (paahto)leipää
1 dl lihalientä
1 kananmuna
1/2 dl raastettua parmesaania
1 valkosipulinkynsi
3 rkl silputtua persiljaa
1 tl rosmariinia
1 tl oreganoa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Kastike:

1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria

Valmistusohje

1. Leikkaa leivistä pois kuoret. Paloittele leivät ja anna niiden turvota lihaliemessä. Lisää muna, parmesaaniraaste, murskattu valkosipuli ja mausteet. Lisää jauheliha ja sekoita taikina käsin tasaiseksi.

2. Kuullota kastiketta varten silputtu sipuli öljyssä. Lisää tomaattipyree. Kaada sekaan tomaattimurska ja vesi. Mausta ja hauduta hetki. Tee taikinasta isoja lihapullia. Ruskista pullat nopeasti öljyssä pannulla. Kaada kastike uunivuokaan ja lisää lihapullat. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Köfte eli turkkilaiset lihapullat

Turkkilaisten lihapullien raikas maku syntyy sitruunasta ja mintusta. Köftet eli turkkilaiset lihapullat muotoillaan turkkilaiseen tapaan melko suuriksi, aavistuksen soikeiksi ja kypsennetään meheviksi uunissa. Turkkilaisen herkkuaterian kokoat tarjoamalla lisukkeena kisiriä eli bulgursalaattia sekä hayardia eli jogurtti-pähkinätahnaa.

kofte eli turkilaiset lihapullat

Jokaisella turkkilaisella emännällä ja ravintolanpitäjällä on oma salainen köftereseptinsä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Köfte eli turkkilaiset lihapullat:

400 g lammasjauhelihaa
2 viipaletta valkoista leipää
1 dl vettä
1 dl jogurttia
1 kananmuna
2 rkl sitruunamehua
3 rk lpersiljasilppua
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl kuivattua minttua
ripaus chiliä
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Poista leivistä kuoret ja murenna sisus kulhoon. Lisää vesi ja jogurtti ja anna leivän turvota hetki. Sekoita leipään käsin jauheliha ja muut ainekset. Älä vaivaa liian kauan, että pullista ei tule kuivia. Anna taikinan tekeytyä jonkin aikaa.

2. Muotoile taikinasta kostein käsin isohkoja hieman soikeita pyöryköitä. Paista pyörykät 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi ja kypsiksi. Käännä pyörykät paistamisen puolivälissä.

Lihapullat ruskeassa kastikkeessa

Lihapullat ruskeassa kastikeessa vie makumatkalle lapsuuteen. Suola ja maustepippuri sekä paistettu sipuli ovat lapsuuden lihapullien yksinkertaisen, mutta herkullisen maun salaisuus. Tarjoa lisänä perunamuusia tai keitinperunoita.

Lihapullat ruskeassa kastikkeessa

Jauheliharuoat ovat suomalaisten suosikkiruokien kärkisijoilla. Perinteiset lihapullat tarjotaan ruskean kastikkeen kera.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Lihapullat:

1 sipuli
1 rkl voita
500 g sika-nautajauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
2 dl kermaa
1 tl suolaa
1/2 tl maustepippuria

Kastike:

3/4 dl vehnäjauhoja
50 g voita
2–3 dl hyvää lihalientä
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistusohje

1. Hienonna sipuli, ja kuullota se pehmeäksi voissa paistinpannulla. Jäähdytä.

2. Sekoita kulhossa jauhelihan joukkoon korppujauhot, kananmuna, kerma, suola ja maustepippuri. Lisää myös jäähtynyt sipulisilppu. Sekoita taikina tasaiseksi, vaivaa sitä muutama minuutti puuhaarukalla, ja jätä se sitten hetkeksi tekeytymään. Pyöritä taikina lihapulliksi, ja paista pullat kauniin kullanruskeiksi paistinpannulla. Laita lihapullat hetkeksi sivuun.

3. Lisää pannulle vehnäjauhot, ja ruskista niitä keskilämmöllä niin, etteivät ne pala, mutta saavat hyvin väriä. Lisää voi, anna sen sulaa, ja vispilöi sitten joukkoon lihaliemi ja kuohukerma. Kiehauta kastike ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada lihapullat kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

4. Tarjoile  lihapullat keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.

Intialaiset lihapullat

Intialaisten lihapullien ainesosaluettelo on hengästyttävän pitkä, mutta niin on makukin. Lihapullissa maistuu houkuttelevasti muun muassa garam masala, juutokumina ja korianteri. Lampaan- ja naudanjauhelihasta pyöräytetyt pullat tarjotaan lempeän mausteisen tomaatti-kookoskastikkeen kanssa. Lisukkeeksi sopii keitetty riisi, naanleipä ja kurkkuraita.

intialaiset lihapullat

Intialaisissa lihapullissa maistuu houkuttelevasti garam masala, juustokumina ja korianteri. Lampaan- ja naudanjauhelihasta pyöräytetyt pullat tarjotaan lempeän mausteisen kookoskastikkeen kanssa.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Kastike:

1 sipuli
2 rkl voita
2 tl juustokuminaa
1 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 kanelitanko
2 tähtianista
1/2 tl chilirouhetta
1 tlk tomaattimurskaa +
1/2 tölkillistä vettä
2 tl fariinisokeria
2 kanaliemikuutiota
2 dl kookosmaitoa
2 dl paksua jogurttia (puolet voi olla kermaa)
1/2-1 tl suolaa

Lihapullataikina:

2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 cm:n pala inkivääriä
1 tl garam masalaa
2 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl chilirouhetta
2 rkl öljyä
1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl vettä
1 kananmuna
400 g lampaan jauhelihaa
400 g naudan tai possun jauhelihaa
2 tl suolaa
1/2 ruukku korianteria

Lisäksi:

1 tl sinapinsiemeniä
1/2 ruukku korianteria

Valmistusohje

1. Tee ensin kastike. Silppua sipuli. Sulata voi paistokasarissa. Lisää sipulisilppu, juustokumina, garam masala ja kurkuma. Kuullota 1–2 minuuttia sekoitellen. Lisää tomaattipyree, kanelitanko, tähtianikset ja chilirouhe. Kuumenna hetki.

2. Lisää kasariin tomaattimurska, 1/2 tölkkiä vettä, sokeri ja liemikuutiot. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää kookosmaito ja jogurtti. Mausta suolalla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi.

3. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet lihapullataikinaa varten. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota sipulisilppuja, inkivääriä ja mausteita öljyssä keskilämmöllä 2 minuuttia. Anna jäähtyä.

4. Mittaa korppujauhot ja vesi kulhoon. Anna turvota hetki. Lisää muna, jauhelihat, suola, silputtu korianteri ja sipuliseos. Sekoita taikina tasaiseksi.

5. Pyörittele taikina lihapulliksi. Kuumenna 1 rkl öljyä paistinpannulla ja paista pyöryköihin ruskea pinta. Nosta pyörykät jälkikypsymään kastikkeeseen. Anna niiden hautua kastikkeessa miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Ripottele pinnalle sinapinsiemeniä ja silputtua korianteria.

Kommentit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *