
Lohiruoat syntyvät nopeasti ja helposti – näillä ohjeilla saat uusia makuja ja ideoita arkeen ja juhlaan
Lohiruoka voi olla perinteinen lohikeitto, nopea lohipasta tai vaikka misolla maustettu uunilohi. Lohesta valmistuu edullisia, mutta maistuvia aterioita joka tilanteeseen, makuun ja tarpeeseen. Kokosimme parhaat lohiruoat ja lohireseptit, joista löydä varmasti omat suosikkisi!
Lohiruoka sopii arkeen ja juhlaan. Kokkaisitko tällä kertaa aasialaista uunilohta, kookoksista lohikeittoa vai nopeaa lohipastaa?
Lohiruoka voi olla perinteinen lohikeitto, nopea lohipasta tai vaikka misolla maustettu uunilohi. Lohesta valmistuu edullisia, mutta maistuvia aterioita joka tilanteeseen, makuun ja tarpeeseen. Kokosimme parhaat lohiruoat ja lohireseptit, joista löydä varmasti omat suosikkisi!
Lohiruoka on varma valinta niin arkeen, viikonloppuun kuin juhlapöytäänkin. Lohi kypsyy nopeasti ja on helppo valmistaa. Kokeile erilaisia mausteita sekä lisukkeita ja vaihtele myös kypsennystapaa.
Lue myös: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle
Lohi on suomalaisten suosikkikala, jota syödään kaloista eniten. Eikä ihme! Se on sekä ravitsevaa, maukasta että helppo valmistaa.
Lohi on rasvainen kala, mutta rasva on terveellistä ja sisältää paljon välttämättömiä ja sydäntä helliviä omega-3-rasvahappoja. Rasvahappojen ohella lohesta saa myös runsaasti muita ravintoaineita, kuten D- ja B12-vitamiinia, seleeniä ja kaliumia sekä mukavasti proteiinia.
Moni lohiruoka, kuten lohikeitto, -kiusaus, uunilohi tai lohipasta on klassikko, jota nautitaan koko perheen voimin. Usein ne ovat nopeita ja helppoja valmistaa ja reseptejä on helppo muunnella omaan makuun sopiviksi.
Rasvaisuutensa ansiosta lohi säilyy kypsennettäessä mukavan mehevänä, mutta ylikypsäksi sitä ei kannata päästää. Lohi sopii niin uuniin, pannulla paistettavaksi, grillattavaksi kuin erilaisiin keittoihinkin. Lohifileen lisäksi kaupasta kannattaa napata mukaan myös kylmä- ja lämminsavustettua lohta.
Lohesta saa valmistettua helppoja lohiruokia arkeen, mutta mausteita ja lisukkeita vaihtamalla se taipuu myös vähän fiinimmän aterian päätähdeksi. Makupareiksi sopivat erinomaisesti muun muassa sitruuna, fenkoli, tilli, pesto, fetajuusto ja oliivit. Pasta, peruna, riisi ja eri tavoin kypsennetyt kasvikset tai vaikkapa raikas salaatti ovat mainioita lisukkeita lohen kanssa tarjottavaksi.
Maistuisiko misolla tai teriyakikastikkeella maustettu uunilohi, nopea lämminsavulohipasta, rapeapintaiset kalapuikot tai aasialaisvivahteinen lohikeitto?
Lohiruoka: Salaatit ja kulhoruoat
Lohisalaatti on erinomainen lounas, mutta se kelpaa tarjottavaksi myös juhlien buffetpöytään. Lohen voi asettaa raikkaalle salaattipedille esimerkiksi fenkolin, avokadon tai appelsiinin seuraan. Ruokaisampi lohisalaatti syntyy yhdessä perunoiden kanssa. Mainio lohisalaatti syntyy myös cevichen tapaan raakakypsyttämällä. Valitse cevicheen vain aivan tuoretta kalaa.
Vai maistusiko lohiruoka mieluummin kulhoon koottuna? Suomalais-aasialaisen lohi-poken lohi on paahdettu vain pinnaltaan ja jätetty sisältä läpikuultavaksi. Lohen voi myös jättää kokonaan paistamatta. Japanilainen lohikulho puolestaan kokoaa samalle aterialle muun muassa sushista tuttua inkivääriä, ihania edamamepapuja sekä ruokaisaa riisi-linssi-siemensekoitusta.
-
Lohi-poke
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Japanilainen lohikulho
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Lohi-appelsiinisalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Sitruunainen lohi-perunasalaatti
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Avokado-lohisalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Savulohi-fenkolisalaatti
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Lohiceviche ja salaattia
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Tee lohesta keitot ja pastat
Lohipasta on erinomainen arkiruoka, sillä parhaimmillaan sen valmistus vie aikaa vartin verran. Sekä raikas sitruuna-lohipasta että kermaisen täyteläinen lohi-pinaattipasta sopivat erinomaisesti kiireiseen arkeen.
Lohi-kesäkurpitsapasta puolestaan käy myös keventäjän lautaselle. Siinä tuhti spagetti on korvattu kesäkurpitsalla. Ohuet spagettimaiset suikaleet syntyvät mandoliinilla eli terävällä vihannesleikkurilla.
Lohiruoka voi olla myös uunissa vaivatta kypsyvä lohi-pastavuoka. Se on maukas vaihtoehto perinteiselle makaronilaatikolle. Seurakseen se kaipaa vain annoksen vihreää salaattia.
Lohesta syntyy myös herkullisia keittoja. Lohikeiton voi valmistaa kermaisen täyteläisenä, kirkasliemisenä tai vaikkapa tomaattisena. Tai jos rakastat aasialaista makumaailmaa, kokeile kookosmaidon täytelöittämää lohi-simpukkalaksaa, thai-lohikeittoa tai lämmittävää pho-keittoa lohella.
Lisää lohipalat kuumaan keittoon vasta lopuksi. Kalaa ei tarvitse erikseen keittää, se kypsyy kuumassa liemessä muutamassa minuutissa.
-
Lohi-simpukkalaksa
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Pho-keitto lohesta ja jättikatkaravuista
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Thai-lohikeitto
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Seljanka lohesta
- 30-60 min
- 2
- Keskitaso
-
Lempeän kirpeä lohi-kookoskeitto
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Lohi-pinaattipasta
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Lohi-kesäkurpitsapasta
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Sitruuna-lohipasta
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Lohi-pastavuoka
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
Lohiruoka uunissa: Uunilohi
Uunilohi on suomalaisten kestosuosikki. Eikä ihme. Lohiruoka kypsyy uunissa vaivattomasti ja mausteita vaihtamalla se taipuu aina uusiin makumaailmoihin.
Mehevä uunilohi syntyy lohifileen paksuimmasta päästä. Kypsennä uunilohi miedossa lämmössä, jolloin kalan rasva pysyy kalan sisällä ja lohi säilyttää mehevyytensä. Hyvä kypsennyslämpötilä on noin 150 astetta. Uunivuoassa lohifilee kypsyy noin puolessa tunnissa.
Kermainen uunilohi on klassikko, mutta kokeile rohkeasti myös uusia mausteita misosta teriyakiin ja dijoninsinapista salviaan.
-
Salvialohta ja siirappikurpitsaa
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Marokkolainen appelsiinilohi
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Ranskankermalla kuorrutettu uunikirjolohi ja kapris-perunamurskaa
- yli 60 min
- 4
- Helppo
-
Misolohi
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Fetagratinoitua lohta ja uunifenkolia
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Sinappikuorrutettu rapea uunilohi
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Välimeren uunilohi
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Teriyaki-omenalohi
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Hoisin-uunilohi
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Lohiruoka uunissa: Laatikko- ja vuokaruoat
Erilaiset laatikko- ja vuokaruoat pelastavat kiireisenä arkena. Parhaimmillaan ne valmistuvat vuokaan ja uuniin -periaatteella. Lohi-riisilaatikko, lohi-juureskiusaus ja nopea lohilaatikko maistuvat erinomaisilta myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettyinä.
Lohi-punajuuripelti ja lohi one pot sopivat nekin erinomaisesti arjen taklaajiksi. Vaivatta yhden pellin taktiikalla valmistuvat lohiruoat säästävät tiskiä ja hurmaavat helppoudellaan.
-
Lohi-riisilaatikko
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Lohi-juureskiusaus
- yli 60 min
- 4
- Helppo
-
Nopea lohilaatikko
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Lohi-punajuuripelti
- yli 60 min
- 4
- Helppo
-
Lohi one pot
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Lohiruokia arkeen ja viikonloppuun
Lohesta valmistuu paljon muitakin edullisia, mutta maistuvia aterioita. Tee kalapuikot vaihteeksi itse tai vaihda jauheliha loheen ja valmista siitä rapeilla pankojauhoilla paneroidut aasialaiset lohipyörykät.
Kylmäsavulohesta ja perunoista valmistettu lohimunakas on oiva kiukkunälän taklaaja. Se valmistuu vaivatta uunissa ja täyttää saletisti kurnivimmankin vatsan.
Jos olet muhkeiden aasialaisten makujen ystävä, intialainen lohicurry ja kookos-lohipata ovat taatusti mieleesi.
Tämä lohiruoka kannattaa napata testiin, jos etsit viikonloppuaterialle jotain uutta ja vähän hienostuneempaa tarjottavaa. Parmankinkkuun ja salviaan kääritty lohifilee on ottanut mallia italialaiselta suosikkiruoalta. Lohi saltimbocca sopii tarjottavaksi yhdessä raikkaan peruna-kaprismurskan kera.
Kesällä lohi kannattaa pujottaa vartaisiin ja kypsentää grillissä. Lohen kaveriksi vartaisiin pujotetut sitruunaviipaleet paahtuvat grillin lämmössä vastustamattomaksi herkuksi.
-
Lohi-sitruunavartaat
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Kalapuikot ja jogurttidippi
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Intialainen lohicurry
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Kookos-lohipata
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Peruna-lohiuunimunakas
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Aasialaiset lohipyörykät
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Lohta saltimbocca ja perunakaprismurskaa
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä jutut
Lue lisää Kotiliesi.fi: Lohi tai kirjolohi – kumpi on parempi vaihtoehto?
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous