Ruokajutut

Lohiruoat syntyvät nopeasti ja helposti – näillä ohjeilla saat uusia makuja ja ideoita arkeen ja juhlaan

Lohiruoka voi olla perinteinen lohikeitto, nopea lohipasta tai vaikka misolla maustettu uunilohi. Lohesta valmistuu edullisia, mutta maistuvia aterioita joka tilanteeseen, makuun ja tarpeeseen. Kokosimme parhaat lohiruoat ja lohireseptit, joista löydä varmasti omat suosikkisi!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Lohiruoka sopii arkeen ja juhlaan. Kokkaisitko tällä kertaa aasialaista uunilohta, kookoksista lohikeittoa vai nopeaa lohipastaa?

Lohiruoka voi olla perinteinen lohikeitto, nopea lohipasta tai vaikka misolla maustettu uunilohi. Lohesta valmistuu edullisia, mutta maistuvia aterioita joka tilanteeseen, makuun ja tarpeeseen. Kokosimme parhaat lohiruoat ja lohireseptit, joista löydä varmasti omat suosikkisi!

Lohiruoka on varma valinta niin arkeen, viikonloppuun kuin juhlapöytäänkin. Lohi kypsyy nopeasti ja on helppo valmistaa. Kokeile erilaisia mausteita sekä lisukkeita ja vaihtele myös kypsennystapaa.

Lue myös: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle

Lohi on suomalaisten suosikkikala, jota syödään kaloista eniten. Eikä ihme! Se on sekä ravitsevaa, maukasta että helppo valmistaa.  

Lohi on rasvainen kala, mutta rasva on terveellistä ja sisältää paljon välttämättömiä ja sydäntä helliviä omega-3-rasvahappoja. Rasvahappojen ohella lohesta saa myös runsaasti muita ravintoaineita, kuten D- ja B12-vitamiinia, seleeniä ja kaliumia sekä mukavasti proteiinia.

Moni lohiruoka, kuten lohikeitto, -kiusaus, uunilohi tai lohipasta on klassikko, jota nautitaan koko perheen voimin. Usein ne ovat nopeita ja helppoja valmistaa ja reseptejä on helppo muunnella omaan makuun sopiviksi. 

Rasvaisuutensa ansiosta lohi säilyy kypsennettäessä mukavan mehevänä, mutta ylikypsäksi sitä ei kannata päästää. Lohi sopii niin uuniin, pannulla paistettavaksi, grillattavaksi kuin erilaisiin keittoihinkin. Lohifileen lisäksi kaupasta kannattaa napata mukaan myös kylmä- ja lämminsavustettua lohta.

Lohesta saa valmistettua helppoja lohiruokia arkeen, mutta mausteita ja lisukkeita vaihtamalla se taipuu myös vähän fiinimmän aterian päätähdeksi. Makupareiksi sopivat erinomaisesti muun muassa sitruuna, fenkoli, tilli, pesto, fetajuusto ja oliivit. Pasta, peruna, riisi ja eri tavoin kypsennetyt kasvikset tai vaikkapa raikas salaatti ovat mainioita lisukkeita lohen kanssa tarjottavaksi.

Maistuisiko misolla tai teriyakikastikkeella maustettu uunilohi, nopea lämminsavulohipasta, rapeapintaiset kalapuikot tai aasialaisvivahteinen lohikeitto?

Lohiruoka: Salaatit ja kulhoruoat 

Lohisalaatti on erinomainen lounas, mutta se kelpaa tarjottavaksi myös juhlien buffetpöytään. Lohen voi asettaa raikkaalle salaattipedille esimerkiksi fenkolin, avokadon tai appelsiinin seuraan. Ruokaisampi lohisalaatti syntyy yhdessä perunoiden kanssa. Mainio lohisalaatti syntyy myös cevichen tapaan raakakypsyttämällä. Valitse cevicheen vain aivan tuoretta kalaa.

Vai maistusiko lohiruoka mieluummin kulhoon koottuna? Suomalais-aasialaisen lohi-poken lohi on paahdettu vain pinnaltaan ja jätetty sisältä läpikuultavaksi. Lohen voi myös jättää kokonaan paistamatta. Japanilainen lohikulho puolestaan kokoaa samalle aterialle muun muassa sushista tuttua inkivääriä, ihania edamamepapuja sekä ruokaisaa riisi-linssi-siemensekoitusta.

Tee lohesta keitot ja pastat 

Lohipasta on erinomainen arkiruoka, sillä parhaimmillaan sen valmistus vie aikaa vartin verran. Sekä raikas sitruuna-lohipasta että kermaisen täyteläinen lohi-pinaattipasta sopivat erinomaisesti kiireiseen arkeen.

Lohi-kesäkurpitsapasta puolestaan käy myös keventäjän lautaselle. Siinä tuhti spagetti on korvattu kesäkurpitsalla. Ohuet spagettimaiset suikaleet syntyvät mandoliinilla eli terävällä vihannesleikkurilla.

Lohiruoka voi olla myös uunissa vaivatta kypsyvä lohi-pastavuoka. Se on maukas vaihtoehto perinteiselle makaronilaatikolle. Seurakseen se kaipaa vain annoksen vihreää salaattia.

Lohesta syntyy myös herkullisia keittoja. Lohikeiton voi valmistaa kermaisen täyteläisenä, kirkasliemisenä tai vaikkapa tomaattisena. Tai jos rakastat aasialaista makumaailmaa, kokeile kookosmaidon täytelöittämää lohi-simpukkalaksaa, thai-lohikeittoa tai lämmittävää pho-keittoa lohella. 

Lisää lohipalat kuumaan keittoon vasta lopuksi. Kalaa ei tarvitse erikseen keittää, se kypsyy kuumassa liemessä muutamassa minuutissa.

Lohiruoka uunissa: Uunilohi 

Uunilohi on suomalaisten kestosuosikki. Eikä ihme. Lohiruoka kypsyy uunissa vaivattomasti ja mausteita vaihtamalla se taipuu aina uusiin makumaailmoihin. 

Mehevä uunilohi syntyy lohifileen paksuimmasta päästä. Kypsennä uunilohi miedossa lämmössä, jolloin kalan rasva pysyy kalan sisällä ja lohi säilyttää mehevyytensä. Hyvä kypsennyslämpötilä on noin 150 astetta. Uunivuoassa lohifilee kypsyy noin puolessa tunnissa.

Kermainen uunilohi on klassikko, mutta kokeile rohkeasti myös uusia mausteita misosta teriyakiin ja dijoninsinapista salviaan.

Lohiruoka uunissa: Laatikko- ja vuokaruoat

Erilaiset laatikko- ja vuokaruoat pelastavat kiireisenä arkena. Parhaimmillaan ne valmistuvat vuokaan ja uuniin -periaatteella. Lohi-riisilaatikko, lohi-juureskiusaus ja nopea lohilaatikko maistuvat erinomaisilta myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettyinä.

Lohi-punajuuripelti ja lohi one pot sopivat nekin erinomaisesti arjen taklaajiksi. Vaivatta yhden pellin taktiikalla valmistuvat lohiruoat säästävät tiskiä ja hurmaavat helppoudellaan.

Lohiruokia arkeen ja viikonloppuun

Lohesta valmistuu paljon muitakin edullisia, mutta maistuvia aterioita. Tee kalapuikot vaihteeksi itse tai vaihda jauheliha loheen ja valmista siitä rapeilla pankojauhoilla paneroidut aasialaiset lohipyörykät. 

Kylmäsavulohesta ja perunoista valmistettu lohimunakas on oiva kiukkunälän taklaaja. Se valmistuu vaivatta uunissa ja täyttää saletisti kurnivimmankin vatsan.  

Jos olet muhkeiden aasialaisten makujen ystävä, intialainen lohicurry ja kookos-lohipata ovat taatusti mieleesi. 

Tämä lohiruoka kannattaa napata testiin, jos etsit viikonloppuaterialle jotain uutta ja vähän hienostuneempaa tarjottavaa. Parmankinkkuun ja salviaan kääritty lohifilee on ottanut mallia italialaiselta suosikkiruoalta. Lohi saltimbocca sopii tarjottavaksi yhdessä raikkaan peruna-kaprismurskan kera.

Kesällä lohi kannattaa pujottaa vartaisiin ja kypsentää grillissä. Lohen kaveriksi vartaisiin pujotetut sitruunaviipaleet paahtuvat grillin lämmössä vastustamattomaksi herkuksi.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Lohi tai kirjolohi – kumpi on parempi vaihtoehto?

X